KATA változás: hogyan hat rám? Gondolataim és a jövő.

2022. július 12-én a Parlament a KATA tv. módosítását 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta. A cikknek nem célja a politikai állásfoglalás, egyszerűen mint 10. éve KATÁ-s vállalkozó, leírom a véleményemet, és a jövőre nézve is adok tippeket, hogy egy kis motivációt adjak útravalóul.

Az ügyfeleim felé a legfontosabb információk, tudnivalók

A legfontosabb, hogy 2023-tól jelentősen érint majd a KATA változás, de a szolgáltatásaim továbbra is elérhetőek lesznek, lehet rám számítani. A meglévő szerződéseket természetesen semmilyen módon nem érinti a változás!

A továbbiakról, mint pl. az idei utolsó 4 hónapja, és a 2023-as változásokról (sajnos az áremelés nem lesz elkerülhető) időben jelzek minden ügyfelemnek.

Ami a jelenlegi állás szerint a tervem (ÜGYFELEIMNEK FONTOS!):

  • 2022-ban év végéig maradok KATÁ-s egyéni vállalkozó, így a törvényváltozás miatt 2022.09.01. és 2022.12.31. között csak magánszemély ügyfeleket tudok kiszolgálni. Miért? Szimpla matematika a dolog magyarázata: Az éves árbevételi célomból fennmaradó összeg megszerzéséért nem érdemes már az idei az év utolsó 4 hónapjában az emelt adó- és költségteher miatt adónemet váltanom (ezen felül megmarad az a lehetőségem, hogyha a politikai vezetés visszakozna év végéig, akkor nem zártam ki magam 2 évre a KATÁ-ból a korai kilépés miatt). Természetesen 2022.09.01. előtt bármilyen, idei céges munkáról megállapodást tudunk kötni, így nem maradnak segítség nélkül az ügyfeleim, csak egy kis előrelátásra (amit jelzek is külön nekik) van a részükről is szükség.
  • 2023.01.01. napjától átalányadózó egyéni vállalkozó leszek, és ismét a régi rend szerint elérhető leszek a céges ügyfeleim számára is (akiket 2022.09.01. előtt kötött szerződéssel 2022-ben is ki tudok szolgálni).

Miben tudok segíteni, ha bajba került valaki a KATA változás miatt?

Most kell fejleszteni, hiszen a több adó több bevételt kíván. Semmiképpen nem az a megoldás, hogy „bedobjuk a törülközőt,” vagy éppen „fel sem vesszük a kesztyűt”, és nem indítunk vállalkozást. Többek között az alábbiak hozhatnak hosszú távon jelentős mennyiségű plusz pénzt:

Hogyan éltem meg a KATA változást?

Pont szabadságom alatt olvastam, mikor máskor. (-:

  1. Bosszús voltam, bevallom káromkodtam is.
  2. Voltam a Parlamentnél is „tüntetni” (gyülekezni inkább) 45 percet.
  3. A legfontosabb: Megnyugtattam magamat, hogy olyan szakmai és értékesítési tudás birtokában vagyok, ami piacképes volt ezelőtt is, és ezután is az lesz. Ezen felül imádom a vállalkozói életstílust, így nem kérdés, hogy folytatom.
  4. Beszéltem a könyvelőmmel.
  5. Leültem számolni, átnéztem a lehetőségeket, megcsináltam az adókalkulátoromat, és utánajártam az átalányadózásnak. Ez nagyon fontos pont, mert sok ember meglepetésként fogja megélni, hogy egyenlőtlen havi bevétel-eloszlás esetén jelentősen nő az adóteher az ingyenes netes kalkulátorok által megadott éves adóösszegeihez képest. Tehát innentől kezdve nem elég egy éves tervezés, havi bontásra is szükség lesz.
  6. Elkezdtem tervezni az év utolsó 4 hónapját, és a jövő évet. Több opció közül próbálom a legideálisabbat kiválasztani.
  7. Örülök az elmúlt 9-10 KATÁ-s évnek (szerencsére nagyon jól alakult, az egész életem megváltozott a KATA miatt), és próbálom átkeretezni a történéseket arra, hogy miért nem olyan rossz a helyzet. Ha úgy veszem, eddig ajándék volt ez az adónem. És amúgy is: szerencsére hosszú az élet ahhoz, hogy a kilengések kiegyenlítsék egymást.
  8. Átgondolom a költségeimet, és ami esetleg ésszerűtlen, azt megnyírbálom.
  9. Amikor a folyamat végére érek, akkor értesítem az ügyfeleimet az esetleges változásokról, illetve szükség esetén a folyamataimat is az új rendszerhez igazítom.
  10. Újragondolom az egész folyamatot, hiszen menet közben fog kiderülni, hogy mire kell még figyelni.
  11. Ezen felül átnézem a féltve őrzött, „pénzkeresés” nevű listámat, amely közel 200 elemet tartalmaz. Méghozzá azért tettem ezt, hogy a szemem elé kerüljön az, aminek most jött el az ideje.

Miben változik számomra a KATA?

  1. Röviden, ami érint engem, mint főállású egyéni vállalkozót: mivel az ügyfeleim nagyobb része nem magánszemély, ezért kiesek a KATA hatálya alól. A 2021-es évben 71,32%, 2022-ben július 15-ig bezárólag az árbevételem 75,75%-a származott adószámos ügyfelektől, így egészen biztos, hogy nem vállalható számomra a KATA adózás, hanem át kell térnem pl. átalányadózásra.
  2. Az éves adóterhem jelentősen (évi több millió forinttal) meg fog nőni. Az eddigi 5-6% el fog mozdulni várhatóan 24-27% körüli értékre. Halkan teszem hozzá, hogy 2012-ben durván 45%-os adóterhet magában foglaló adócsomagban voltam. Ez persze nem azt jelenti, hogy örülök, hogy most csak 24-27% lesz, hanem inkább azt, hogy tudom milyen magas(abb) adót fizetni.
  3. Nőni fog a könyvelési díjam, hiszen az átalányadózásnál már a könyvelőm díja is nőni fog.
  4. Szerencsére bankköltséggel nem fog nőni a kiadásaim listája, mivel 2009 óta külön bankszámlája van a vállalkozásomnak.
  5. Stb., amit most még nem látok (pl.: az átalányadós kalkulátorok 2022-es adatokra vannak kalibrálva, és ahogy nő a minimálbér, nő majd az adó is).

Milyen lehetőség van a KATA módosításban?

Ha idővel emelik az alanyi mentesség határát 18 millió forintra, akkor nem lesz sokkal rosszabb megoldás, mint a mostani KATA. Már persze annak, aki tud élni a lehetőséggel.

Itt az idő azoknak is komolyan vennie a vállalkozását, aki eddig csak úgy elvolt. Erős mondat lesz a következő, de így gondolom: Nem kell mindenkinek vállalkozónak lennie, nem baj, ha tisztul a piac. Nem baj, ha lesznek alkalmazottak a hiányszakmákban is. Olvastam egy olyan sztorit, ahol most is KATA alany az illető, és írta, hogy most is 3-400 000 Ft-ja marad hó végén, és több mint 600 000 Ft a havi kiadása. Erre írta valaki – teljesen jogosan – hogy ez a modell már most sem életképes üzlet. Fájdalmas igazság. 300 000 Ft kereshető Aldi-ban is, ennyiért véleményem szerint nem érdemes vállalkozást vezetni, és ennek a kockázatait vállalni. Vagy a marketingen és a keresleten kell növelni (áremelés mellett), vagy érdemes elgondolkozni azon, hogy valós igény van-e (vagy lehet-e generálni) a szolgáltatásra, ha nem lehet megélni belőle.

Áremelés vs. több szabadidő:
A plusz terheket sajnos közösen kell viselni. Egy részét a vállalkozónak, de egy részét az ügyfélnek is vállalnia kell, áremelés formájában. Aki nem a KATA felső felében volt, az áremeléssel tudja kompenzálni a kiesett bevételét, és egy kis plusz marketinggel tud hasonlóan keresni, mint korábban. Aki tudatosan marad alanyi adómentes – mint én is – és a KATA felső sávjában volt, annak az áremelés miatt kevesebb munkaórára lesz szüksége ugyanannyi bevételhez – amiből ugyan jóval kevesebb fog maradni, de több szabadidő is társul mellé. Én pl. dolgozok ilyenkor egy új vállalkozás ötleten is, illetve majd a könyvem 2. kiadását is ekkor valósítom meg.

Mi a bajom a KATA módosításával?

  • A legjobb megfogalmazás az, hogy a jogbiztonság érzése sérül nálam. Meg lett tervezve egy adóév, és belerondítanak egy ilyen hirtelen jött változtatással.
  • Nem tetszik, hogy adónemet kell váltani, ahelyett, hogy a havi adó mértékét állapították volna meg sima %-os formában, amit befizetne az ember, és rendben lenne. Utána úgy tologathatná az állam az összeget a szükséges helyekre, ahogy akarná.
  • Nagyon sajnálom a kezdő és mellékállású KATÁS vállalkozókat. 2009-ben én nem KATÁ-sként kezdtem, így pontosan tudom, hogy kevés bevétel és nagyon magas adóteher mellett milyen nehéz úgy megélni, hogy a vállalkozás is fejlődjön.
  • Nagyon sajnálom a haladóbb KATÁS vállalkozókat, hiszen ha ők alanyi mentesek akarnak maradni, akkor hosszú távon lesznek rájuk nézve negatív hatásai (a kisebb öngondoskodási lehetőség miatt) a KATA változásának.
  • Nem tetszik, hogy egy kalap alá vesznek az adócsalókkal, és egy jól belőtt paraméterlista alapján történő szűrés helyett egy egész adónemet ellehetetlenítenek.
  • A másik megközelítés sem tetszik, amely szerint: „Tehát az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizet be a nyugdíjkasszába, nem fizeti be azt az összeget, amit be kellene fizetni, mert ki fog lukadni a nyugdíjkassza.” Erre mondta találóan egy pénzügyi tanácsadó egy Facebook csoportban, hogy inkább a nyugdíjat kellene a Kata miatt megszüntetni, és nem fordítva. Persze túlzó a dolog, de a lényeg, hogy nem sok köze van egyiknek a másikhoz….
  • Nem tetszik az sem, hogy a Kamara csinált ugyan egy felmérést, de annak az eredményei nélkül történt az új törvény létrehozása. A kapkodásról Novák Katalin is írt a törvény aláírásakor: „Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés.” Na erre nincs mit mondani.
  • Az sem szerencsés, hogy 1,5 hónap van a döntésre, és a piacra fog kerülni adott esetben több százezer vállalkozó, akik mindegyikének nem fog könyvelő jutni. Azt már halkan jegyzem meg, hogy az sem tetszik, amikor a könyvelőket látom panaszkodni, hogy nincs idejük semmire (de a Facebook-on lógásra mindig futja), mert annyi megkeresés van. Na erre mondják, hogy „nagyon szorít a gyémántcipő”. Amikor tényleg sokat dolgoztam (260 óra felett is akár), akkor nem volt időm „sírni a munkán”, hiszen éppen rekord árbevételű hónapot csináltam.
  • Nem tetszik, hogy a „háborús inflációt” még jobban megpörgetjük ezzel a törvénymódosítással.
  • Nem tetszik a túlzott pánikkeltés: nem minden esetben jár (sokkal) rosszabbul az, akire hatással van a módosítás. Persze sok szomorú sors van, de az önsajnálat előtt mindenképpen érdemes számolni, hogy lássa: forintra lebontva mennyire is érinti a dolog?

Mivel értek egyet a KATA módosítás kapcsán?

  • Aki eddig adócsalásra, bújtatott munkaviszonyként használta a KATÁ-t, azoknak megálljt kellett már parancsolni.
  • Évek óta, minden év vége felé mondogatom a közeli ismerőseimnek, hogy vajon mennyivel fogják emelni a KATA mértékét, hiszen már nagyon régen, 2013 óta havi 50 000 Ft.
  • Egyetértek azzal, hogy a közös teherviseléshez jobban hozzá kell járulni. A Telex összeállítása szerint jelentősen elmaradtak a KATÁ-sok a közteherviseléssel.

Forrás:
https://telex.hu/gazdasag/2022/07/12/kata-senki-nem-uszhatja-meg-hogy-leuljon-egy-konyvelovel-es-atbeszelje-a-jovot

Ez azért tényleg „ajándék” volt eddig, ideje volt változtatni (de nem ilyen eljárás keretében).

Akik ügyesek és profitálnak

„A sikeres ember fontos tulajdonsága, hogy elfogadja a változást.”
Grant Cardone

Tetszenek azok a marketingesek, akik ügyesen, de nem hiéna módjára repültek rá a leendő ex-KATÁ-s vállalkozókra. A kedvencem az, aki 7 napos ingyenes előfizetést ad a KATA miatt bepromózott áremeléses anyagával, és így bírja majd maradásra az előfizetéses rendszerébe belépőket (nyilván nem fogja mindenki lemondani 7 napon belül a tagságát).

Ötletesek azok, akik gyorsan domaint foglaltak (kivéve ahol már kint van a felirat a domainen, hogy eladó – nem tartom korrekt hozzáállásnak, és a domain regisztrációs szabályzat is tiltja). Van is pár az aktuális igénylések között:

Alkalmazottak vs. cégek hozzáállása

Nem mehetek el amellett sem, hogy nem mindenki van a KATA megszüntetése/ellehetetlenítése ellen. Két nagy tábort látok, és csak egy-egy általános véleményt fűznék hozzájuk:

Persze mint mindig, itt is igaz: tisztelet a kivételnek, az alábbiak nem mindenkire vonatkoznak!

  • Az alkalmazottak: „Egy nővér több adót fizet, mint egy KATÁ-s”. Egy alkalmazottnak nem kell aggódnia a megélhetésén és a munkahelyén, valamint a nyugdíján. Egy vállalkozónak mindent magának kell megoldania, ő egy személyben szakember, vállalkozó, webes, könyvelő, pénzügyes, jogász, marketinges, stb.
  • A cégvezetők: „Mi eddig is sok adót fizettünk.” Cserébe sokat is lehetett keresni (ha nem sikerült, akkor az több kérdést is felvet). Azért pl. egy alanyi mentesség határa alatt kereső vállalkozó igencsak kis hal a nagy magyar tengerben.

És sajnos az alkalmazottak és a cégvezetők sem fognak kimaradni azok sorából, akik meg fogják érezni a KATA megszűntetésének hatását…

Egyébként a legjobban Pajor Niki foglalta össze azt, ami a fejemben kavargott a téma kapcsán, a posztjában tett megosztási engedély miatt idemásolom:

Egy-egy pont kivételével egyet tudok érteni az általa hozott érvekkel.

Az író, 11 millió eladott könyvvel, és a KATÁ-s dalszerző

A „kedvenc sztorim” (szarkazmus) az, hogy egy ismert író, akinek ~700 könyve jelent meg, és a Wikipedia szerint 11 millió kötete fogyott összesen, kifakadt:

Katás vagyok sok éve és értelemszerűen csak intézményeknek számlázhatok, hiszen könyvet magánszemélyek igen ritkán adnak ki. A könyvkiadók mind intézmények, másképpen nem is működhetnek, csak mint vállalkozások. Vagyis ezután tegyem le a tollat és ne írjak?

Számoljunk már utána egy kicsit, hogy 11 millió eladott példányból mennyit kereshetett (volna). Ha meg mégsem gazdagodott meg, akkor az üzleti modellje volt rossz, és néha olvashatott volna erről az írás helyett…

A másik kedvenc sztorim, amikor azt láttam, hogy egy nagyon ismert személy – aki a Wikipedia meghatározása szerint „énekes, dalszövegíró, reklámszakember, producer, szinkronszínész és előadóművész” – dalt is írt, hogy elsirassa a KATÁ-t. Nem akarok senki zsebében turkálni, de véleményem szerint kicsit félresikerült dolog volt ez tőle, nem hiszem, hogy csak a kis egyéni vállalkozásából élt. Persze az dicsérendő, hogy eddig „lehajolt az apróért”, de nem hiszem, hogy tényleg hiányozni fog neki a KATA adózási mód.

Kiegészítés – 2022. szeptember

Olvasom HVG-n a volt KATÁS-ok történeteit. Vannak szomorú sorsok is, de vannak különösen viccesek, pl. aki kiszámlázott előre 6 havi munkabért (bújtatott munkaviszonya volt a KATA segítségével): „Szóval most itt ülök hathavi fizetésemen, és azon kattogok, miképp fogom beosztani fél évre anélkül, hogy november közepén kiürüljön a persely.” – Véleményem szerint aki adót csal, azt nem kell sajnálni, ahogy azt sem, aki 6 havi fizetést kap egyszerre, az azon agyal, hogy 2,5 hónap múlva lesz-e még pénze… Vicc kategória.

De a másik se semmi, aki ezt mondta: „1,2 milliós + 40%-os költséghányadon belül leszek, vagyis az adó- és járulékmentes sávba fogok esni” – namármost, ahogy feljebb is említve volt: ez az üzleti modell (havi 100e Ft alatti árbevétel) eddig sem volt életképes sajnos.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“KATA változás: hogyan hat rám? Gondolataim és a jövő.” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Egy kis kiegészítés a cikkhez:
    Sok ügyfelemmel beszéltem az elmúlt 10 napban, telefonon is, és e-mailben is. Nagyon köszönöm mindenkinek a pozitív megerősítést és támogatást.

    Ezen felül:
    Vannak a cikkben igazán megosztó (nem ez a cél, de vannak témák, amikről ilyen véleményem van) gondolatok is, és egyetlen negatív kritikát sem kaptam a cikkre, amin őszintén meglepődtem.

    És végül pár visszajelzés ügyfelektől és olvasóktól (anonimizálva):

    #1
    „Tetszett a legutóbbi katás cikked!”

    #2
    „Amiért írok az az, hogy gratuláljak a katás cikkedhez, maximálisan egyetértek minden sorával, meglátásával. Mi – vagyis a férjem – azon „szerencsések” közé tartozik, akik 98 %-ban magánszemélynek számláz, illetve ha én egyszer folytatom a katát, akkor én is, de emellett van egy ici-pici kft-nk, tehát, elvileg nem parázunk.

    Egy személyes megjegyzés: amikor kezdtem a vállalkozósdit, még a KATA előtt, bevallom rengeteget szorongtam az akkor nekem magasnak tartott járulékok miatt, aztán szerencsére jött a KATA. Azóta azonban – talán a személyiség fejlődésemnek is köszönhetően – már azt gondolom, hogy ha a vállalkozásommal nem tudok nyugodtan kitermelni X összegnyi járulékot, akkor talán nem is a vállalkozási forma való nekem. Ez a meglátás visszaköszönt a cikkedben, és Te is írd, hogy ez a megjegyzésed talán sokaknál kiveri a biztosítékot, de mégis: sokkal több köze van ennek a meglátásnak az érett, felnőtt és önismerettel, felelősségvállalással rendelkező személyiséghez, mint gondolnánk. :-)”

    #3
    „Nagyon jó a cikk! 🙂 Sokan vagyunk ebben a helyzetben, de a mai napig nem olvastam senkitől ilyen átfogó, „emberi” cikket, senki nem gondolja át az általad leírtakat… Pedig nagyon kellene.

    Könyvelőként dolgozom, KATAs vagyok, voltam.. 🙂
    Az ügyfélkörömben a pánik uralkodik már kb 2 hete, és hiába mondom nekik, gondolkodni kell (eddig nem nagyon kellett, bocsánat), tervezni és csinálni tovább aki megteheti, egyszerűen csak „húhahúha mi lesz”, struccpolitika van.

    Pedig a vállakozói lét nem a nyugalom szigete elsősorban, nem az unalmas egyforma napok, évek. Vállalkozunk, siker vagy bukás, fel és le. Figyelni a piacot, tenni hogy kitűnjünk, jobbak legyünk mint tegnap voltunk.

    Irigylem a könyvelődet picit most.. 🙂

    Köszönöm Ádám, szép napot kívánok neked és jó munkát! :)”

Szólj hozzá!