Online tanfolyam és oktatási oldal készítése

A több lábon álló vállalkozásoknak mindig több bevétele és lehetősége lesz az „egytermékes” (vagy: szolgáltatás) vállalkozásokkal szemben. Az egyik legkönnyebben felépíthető „láb” az online oktatás, online tanfolyami felületen keresztül. Szerencsére WordPress alapon is kialakítható zárt előfizetéses, tagsági rendszer.

Melyek az online tanfolyamok legfőbb üzleti és emberi előnyei?

 • Az online tanfolyamokat egyszer kell létrehozni, utána az értékesítésből származó bevétel – a fenntartás során nagyon kicsi költséghányaddal – többnyire passzív jövedelemként realizálódik. Az idő helyett a tudást adjuk el hatástöbbszöröző módon, és a „lakóhely és szűk környéke” helyett az egész országban (vagy: Európában, vagy a Földön) lehet ügyfeleket és célpiacot szerezni.
 • Stabil bevétel az előfizetői (és nem órabér vagy fix díj!) díjakból. Pl.: Havi 5e Ft, és 100 előfizető esetén 500e Ft/hó állandó bevétel!
 • A termékpiramis egy szuper eleme a saját oktatási oldal. Akár jelentős lábbá is válhat, de akár egy drágább szolgáltatás „csaliterméke” is lehet. De akár ingyenes tanfolyami felülettel is meg lehet kedveltetni az érdeklődőkkel magunkat, és lehet nekik „upsellezni” a fizetős oktatóanyagot. De termékfejlesztés első lépése is lehet: akár egy online tanfolyamból is kinőhet egy tantermi képzés, amellyel oda-vissza lehet marketingezni a másik szolgáltatást.
 • Akár teljesen automatizáltan is tud működni.
 • Emeli a szakértői státuszt, hogy nem csak csinálja azt, ami a szakmája, hanem online tanfolyamon keresztül megosztja a tudását az érdeklődőkkel. A tanfolyamok hatására a szakmájában több megkeresést tapasztalhat, engem is folyamatosan keresnek a WordPress videók online tanfolyamos oldalamon megadott elérhetőségeimen. Akár médiaszereplést is hozhat egy piacvezető tanfolyam felépítése.
 • Gyorsan a piacra lehet lépni, és bevételt generálni, pl. célzott Facebook hirdetésekkel és/vagy értékesítési tölcséren – amelynek végállomása a tanfolyam megvásárlása – keresztül.
 • Személyes kontaktus kerülése esetén is hoz bevételt. Gondoljon csak a 2020-as világjárványra.
 • Mindig lesznek olyan emberek, akik nem akarnak valamiért piaci árat fizetni, inkább annál kevesebb összegért megtanulják, és maguk csinálják meg az elsajátított ismerek alapján a feladatot. Nekik szuper segítség egy online tudásbázis. Ezen felül a szimplán tanulni vágyó emberek is a célközönség soraiba tartoznak. Tehát létező igény van rá!
 • Ár/érték arányban verhetetlen ajánlatot lehet létrehozni: a várható sok tanuló együtt fogja kifizetni a fejlesztés (és azt jóval meghaladó) összegét, ezért fejenként jóval kedvezőbb díja lesz, mint egy hasonló tanácsadásnak. Teszem azt, 10 óra videón lévő tudást, min. 15-30 óra lenne átadni személyesen, és a tudás nagyjának értelmezésére nem jutna idő. 10e Ft-os órabérrel számolva 300e Ft lenne az oktatást díja, míg egy hasonló tudásanyagért 30-50e Ft-ért is hozzá lehet jutni. Mivel az egyéni díjnak jóval szűkebb a célközönsége, ezért a kedvezőbb árú, rendszerezett tudást online formában elsajátítókból összességében sokkal több bevétel realizálható (ami nem zárja ki emellett a tanulók közül kikerülő egyéni konzultációk lehetőségét).
 • Rengeteg előnye van a felhasználóknak is, amelyet jól lehet marketingezni. Pl.: Bármikor elérhető, visszanézhető, korlátlan hozzáférés, rendszeres frissítés, szuper ár/érték arány, stb.
 • Sokféle online tanfolyam létezik: Lehet képernyővideó, személyes videó, letölthető fájl, szöveges leckék összessége, hanganyag, vagy akár ezeknek a kombinációja.
 • Közösséget, stabil követőbázist lehet építeni egy jól pörgő előfizetéses rendszerrel.
 • Saját célra, kollégák képzésére is használható: velem rendszeresen előfordul, hogy egy-egy bonyolult WordPress-es feladatról készítek képernyővideót, amelyet a saját előfizetéses rendszerembe, a WordPress videókra is feltöltök. Így amikor legközelebb ismét ezzel a feladattal kerülök szembe, akkor mindenfajta gondolkozás nélkül rendelkezésemre állnak a végrehajtáshoz szükséges lépések, és azok pontos sorrendje. Egy új kollégát pedig úgy lehet betanítani képernyővideók, folyamatleírások segítségével, hogy az nem igényel plusz élőerőt, vagy azt jelentősen redukálja.
 • Olcsó: alacsony belépési küszöb. Viszonylag olcsón elindítható egy ilyen weboldal, amellyel gyorsan vissza lehet keresni az árát.
 • Könnyen bővíthető: ha már létre van hozva a rendszer, akkor gyerekjáték új tanfolyamot elindítani, ezáltal új ügyfeleket is megnyerni, illetve a meglévő tanulókból új érdeklődőket szerezni.
 • Önfejlesztő hatású: Hihetetlen, de sokkal jobban megmarad az, amit tanítunk, mintha csak olvasunk róla. Aki tanít, az tudja a legmélyebb szinten a sejtjeibe szívni az adott témakört. Ez részben abból is következik, hogy ahhoz, hogy taníthassunk valamit, nagyon alaposan ismerni kell a témakörünket, és a jó tananyaghoz részleteibe menően kell leírni/leforgatni egy témakört. Ez fogja garantálni azt, hogy a nulláról induló tanuló is a kívánt szinten el tudja sajátítani az átadásra szánt anyagot.

Ki készíthet online tanfolyamot?

Szinte bárki, tényleg csak a képzelet szab határt neki. A lényeg, hogy piacképes tudással kell rendelkezni egy olyan témában, amelyet szívesen megtanulnak az emberek. Pár példa, valós életből vett szektorokkal, akiknek van zárt hozzáférésű tagsági rendszerük, online képzésekkel:

 • WordPress fejlesztő. (pl.: WordPress videók)
 • Gyógypedagógus-logopédus. (pl.: skillo.hu)
 • Tűz- és munkavédelemmel foglalkozó cég. (online vizsgázással)
 • Ingatlanértékesítő.
 • Autósiskola.
 • Könyvelő.
 • Sakkozó. (Garry Kasparov masterclass)
 • Excel oktató.
 • Rajzoktató.
 • Masszőr.
 • Pénzügyi tanácsadó.
 • Marketing tanácsadó.
 • Szövegírás oktató.
 • Keresőoptimalizáló szakember.
 • stb.

Online vállalati képzés – oktató weboldal cégeknek

Az online oktatás egy specifikus – ám annál fontosabb – szegmense a vállalati oktatás az interneten keresztül. Ma már nem csak tantermi oktatásokkal lehet megoldani a szükséges továbbképzést, hanem online, zárt felülettel.

Akár a vizsgázás is megoldható online, amely folyományaként a vizsgázás sokkal egyszerűbbé válik, mint korábban.

Ha a cégénél fontos az, hogy mindenki a saját fiókjával belépve meg tudja nézni az aktuális képzéseket, ami után a megszerzett tudásról számot kell adni, akkor önnek egy online tanfolyami felületre van szüksége. Vegye fel velem a kapcsolatot, és alakítsuk ki együtt a XXI. századi online platformját a cégének!

Online oktatási oldal készítése előtti fontos kérdések

Az alábbi kérdéseket kell végiggondolni indulás előtt. A válaszok alapján tudok javasolni megoldást a tagsági rendszer típusára az online oktatás/tanfolyamos oldalának felépítéséhez! Alapvetően WordPress-ben dolgozok a tanfolyamos oldal kialakításakor, de előfordulhat olyan igény is, amelynél nem a WordPress-t fogom támogatni.

 1. Mennyi tanfolyam lesz a zárt oldalon? Egy vagy több?
 2. Ha több online tanfolyam lesz, egymásra épülnek, vagy különállóak lesznek?
 3. Egy tanfolyam egy anyagból (anyag=videó, kép, szöveg, fájlok, stb.) fog állni, vagy többől? Egy tanfolyam anyagai egy aloldalon kezelhetőek?
 4. A tanfolyam fejezetei, leckéi egymásra épülnek (ha igen, milyen szisztéma szerint?), vagy a hozzáférés megvásárlásával szabadon lehet haladni a megvásárolt hozzáférés egységein belül?
 5. Ha lesz videó a tanfolyamokhoz, akkor azok hol legyenek tárolva? Saját tárhelyen (sok helyet foglal, lassít), YouTube-on (könnyű használni, megoszthatják mással, sok előnye van), Vimeo előfizetésben (havidíjas, de nehezebb a letöltés)?
 6. Meglévő weboldalba kell integrálni a tanfolyami felületet, vagy egy aldomainre/új domainre?
 7. Ha teljesen új felület lesz a tanfolyamos felület, lesz nyilvános része is, vagy teljesen legyen zárt az egész weboldal?
 8. Hol lesz a tanfolyam megrendelő űrlapja? A tanfolyamos oldalon, vagy a már meglévő weboldalon (aztán majd fizetés után kapnak hozzáférést a zárt oldalhoz)?
 9. Mennyi időre lehet hozzáférést vásárolni? X időre, vagy örökre?
 10. Szükséges-e ismétlődő fizetéses megoldás? Ismétlődő fizetés az, amikor olyan hozzáférést lehet megvásárolni, amely havi „x” forintba kerül, és ez minden hónapban levonásra kerül az előfizetők számlájáról. Az előfizetéses modell és az egyszeri hozzáférési díj koncepció összehasonlításáról szó van ebben a cikkemben: A legfontosabb teendők az ügyfélélettartam érték növeléséhez.
 11. Mennyibe kerül majd egy tanfolyam?
 12. Mennyi ügyfél lesz kezdetben, mondjuk az első évben?
 13. Mennyi a tanfolyami felület kialakítására szánt költségkeret? Ez azért fontos kérdés, mert alacsony összeggel is piacra lehet lépni, amely egy kis élőerőt igényel (a másik véglet a teljes automatizálás) előfizetőnként, illetve a rendelkezésre álló összeg behatárolja a szóba jöhető opciók skáláját.
 14. Szóba jöhet-e olyan technikai megoldás a kialakításkor, amelynek havi/éves előfizetési díja van? Sokkal profibb rendszer alakítható ki, igaz, drágább is.
 15. Automatikus fióklétrehozás és jogkör beállítás legyen rendeléskor?
 16. Legyen bankkártyás fizetési lehetőség a tanfolyam megvásárlásához?
 17. Automatikus számlázás legyen sikeres rendeléskor? Ha igen, milyen szolgáltatónál? Számlázz.hu? Billingó? Egyéb?
 18. A tagsági rendszer 1 nyelven lesz elérhető? Ha igen, az magyar lesz? Ha több nyelv szükséges: ez már induláskor igény, vagy csak később? Milyen nyelveken van szükség a tagsági rendszerre?

Milyen megoldások vannak online tanfolyam létrehozására?

Szerencsére a lehetőségek tárháza igen széles, az igényektől (és a költségkerettől) függően több megoldás létezik. A legegyszerűbbtől haladok a bonyolultabb megoldásig.

Mitől függ, hogy melyik rendszert fogom javasolni, ha megkeres egy ajánlatkérés miatt?
A fenti kérdésekre adott válaszoktól függ, hogy mi lesz önnek a jó megoldás.

Jelszóval védett oldal

Mindenki ugyanazzal a jelszóval fér hozzá a zárt aloldalhoz, ahol bármilyen tartalom elhelyezhető. Semmi mást nem tud, csupán egy vagy több tartalmat jelszóval védeni.

Alap tagsági rendszer (piacra lépéshez tökéletes!)

Rendelésenként 2-3 perces élőerős munkával lehet a megrendelő számára elküldeni az általa vásárolt tanfolyamhoz a belépési adatait, információkat. Nincs fenntartási költsége, akár egy alap tárhelyen is el tud futni! Itt csak átutalásos/készpénzes fizetési mód van, nincs automatikus számlakiállítás se. Hozzáfejleszthető pl. egy Salesautopilot (vagy Gravity Forms) + számlázz.hu fiókkal a bankkártyás fizetés + számlázás is.

WooCommerce + LearnDash

Összeköthető a két rendszer egymással, így a LearnDash tanfolyami felület, illetve a WooCommerce webáruház fizetési megoldásai együtt kiemelkedően hatékony kombinációban használhatóak. A LearnDash az egyik legnépszerűbb LMS (learning management system – tanulást menedzselő rendszer).

Az ilyen kombinációval összerakott rendszerek képesek azt is kezelni, hogy egy tanfolyami hozzáférés helyett csak egy vagy több letölthető termékhez (pl.: pdf) férjen hozzá a vásárló. Akár limitált ideig, limitált letöltési lehetőséggel.

Pár szó a LearnDash tanfolyami rendszerről:

A LearnDash vonatkozásában az előfizetéseket, tanfolyamokat, tudásanyagokat szinonimaként használom. Összefoglalva: azt jelenti, amiért fizetett a vevő.

 • A rendszer képes kezelni különböző előfizetéseket, tanfolyamokat, tudásanyagokat (mindenki csak ahhoz fér hozzá, amiért fizetett).
 • A tanfolyamok fejezetekre, majd azok leckékre bonthatóak. Ennek előnye, hogy egy témakör jól körbejárható, és emészthető formában tálalható az előfizetők elé.
 • Tanfolyamonként állítható, hogy az adott tanfolyamhoz mennyi ideig férhetnek hozzá az előfizetők.
 • Az előfizetők csak belépés után férnek hozzá azokhoz a tanfolyamokhoz, amelyekért fizettek. A regisztráció az első vásárlás során történik.
 • A hozzáféréssel rendelkezők hozzá tudnak szólni a tartalmakhoz.

Hogyan fog kinézni a tanfolyami / zárt felület?

Alapvetően a zárt rendszert tartalmazó weboldal fő megjelenésébe illeszkednek a tanfolyamok, fejezetek és leckék. 4 kép erről:

Webáruház + előfizetők kezelése

A WooCommerce webáruház kerül kiegészítésre ebben az esetben előfizetéses rendszerrel. Ez fogja kezelni azt, hogy például havonta x Ft automatikusan kerüljön levonásra a vásárlóktól azért cserébe, hogy egy zárt tudásanyaghoz folyamatosan hozzáférjenek. Itt is elérhető (sőt: alapigény) a bankkártyás fizetés és akár az automatizált számlázás opció is.

MemberMouse + LearnDash

Ennek a legmagasabb a költségvonzata, de ez a legprofibb megoldás. Indulásként véleményem szerint nem érdemes ezzel kezdeni, csak később érdemes erre áttérni, akkor, amikor már egy egyszerűbb rendszerrel bizonyított igény mutatkozik a tanfolyamra.

Költségbecslés:

 • MemberMouse: 19,95$/hótól
 • SAPI min. 19 200 Ft+ÁFA/hó
 • számlázz.hu előfizetés: ~1658+ÁFA/hó
 • LearnDash 199$/év (van alternatív és legális megoldás rá havi pár ezer forintért)
 • VIMEO előfizetés: min. 7$/hó
 • Bankkártyás fizetési lehetőség díja
 • + munkadíj

LMS (Learning Management System) WordPress kinézet + bankkártyás fizetési megoldás integrálása

Ilyen pl. az Eduma kinézet, amelyhez van WooCommerce összekötési lehetőség, amellyel könnyen megoldható a bankkártyás fizetés integrálása, illetve az automatizált számlázás bekötése.

Egyéb, integrált rendszer

Pl.: TudásPiac, 16 900 Ft+ÁFA/hótól. Magyar fejlesztés. Automata számlázás + hozzáférés kiosztás van itt is.

Online tanfolyam, előfizetéses rendszer referenciák

Néhány referencia az általam készített zárt/előfizetéses rendszerekből:

 • A legismertebb, 133 000 FB követővel Sárosdi Virág oldala: https://skillo.hu/ (itt volt egy-egy részfeladat egy új rendszer miatt, amit nem én csináltam, de megtanultam a munka során). Itt MemberMouse + LearnDash + SAPI + számlázz.hu van.
 • Virág korábbi, brandváltás előtti rendszerét A-tól Z-ig én csináltam: https://tanuloszoba.gyereketeto.hu/ Itt ZippyCourse van használva.
 • https://www.kismamatb.hu/ – WP e-Member + PayPal fizetéssel kialakított rendszerrel indultunk, de végül LearnDash lett a végleges megoldás.
 • nembeszel.hu: LearnDash + számlázz.hu + SimplePay felhasználásával készült előfizetéseket és sima hozzáféréseket kínáló weboldal.
 • A sajátom (12 éve működik): https://wordpress.video.hu/ Itt User Access Manager van használva. Itt nincs fizetési rendszer hozzákötve.
 • SimpePay, számlázz.hu, LearnDash, WooCommerce kombinációval kialakított rendszer: explorehungary.hu/videotar/
 • Ezt nemrég csináltam [szintén SimpePay, számlázz.hu, LearnDash, WooCommerce kombináció], remélhetőleg hamarosan nyílik: kibingatlan.hu
 • Ez is még zárva van, de ugyanúgy SimpePay, számlázz.hu, LearnDash, WooCommerce kombinációval lett kialakítva: piczileptek.hu

Ajánlatkérés – mennyibe kerül a tanfolyamos oldal?

Szeretne online tanfolyamot készíteni?
A fentiek alapján 100-300 000 Ft közötti munkadíjjal (plusz a felhasznált szoftverek, előfizetések költségigénye) kell számolni egy oktatási oldal elkészítésekor. Vegye fel velem a kapcsolatot a +36 70 623 8822-es számon, vagy az info@szucsadam.hu e-mail címen!

Az alábbi kapcsolati űrlapon is tud közvetlenül üzenetet (Szolgáltatás: EGYÉB) küldeni nekem.

  Küldjön e-mailt az alábbi űrlap segítségével! Kérem adja meg az adatait az ajánlatkéréshez.

  Szolgáltatás kiválasztása:

  A munka/feladat leírása, egyéb üzenet:

  Ellenőrző kérdés: (robot kitöltések ellen)

  Adatkezelési hozzájárulás (kötelező):
  Az űrlap elküldésével hozzájárulok az adataim kezeléséhez.

  Adatvédelmi tájékoztató

  Ha probléma adódna az űrlap elküldésekor, kérem hívjon a +36 70 623 8822-es számon vagy írjon az info@szucsadam.hu címre. Köszönöm!