2023-as évértékelő, célok 2024-re

Immáron a 6. évértékelőm következik. Hogyan sikerült a 2023-as esztendő, és mire készülök 2024-ban? Összefoglalom a legfontosabb eredményeket, tanulságokat. Páratlan év volt, és nem csak a „23” miatt.

Tartalomjegyzék

Az előző évek évértékelői

A 2023-as év legnagyobb híre

Szerintem a ChatGPT berobbanása a 2023-as év nagy durranása.

A kisebb és „nagyobb” marketingesek ki nem hagyták volna a ziccert, hogy ChatGPT tanfolyamokat, kurzusokat, webinárokat gyártsanak. Szépen felültek a trendre. Sokan ChatGPT szakértők lettek az országban, olyanok is, akik korábban mást mutattak be szent grálként. Ezen nagyon jót mosolyogtam. Mint ahogy pár éve megjelentek az Instagram és TikTok guruk, úgy nőttek ki a földből idén a ChatGPT tudorok. Persze aki vette a fáradtságot, hogy letesztelje alaposan, hogy mit tud ez a megoldás, és úgy készített oktatóanyagot, azokkal nincs baj. De azért halkan hozzáteszem, hogy annyira azért nem bonyolult a ChatGPT-t használni. Ezek a tudásanyagok azoknak jók, akik lusták kiismerni az új technológiát, vagy éppen inspirációt keresnek új promtok (parancsok) formájában. De nem hiszem, hogy – mélyen és jól – gondolkozni meg tudnák tanítani az embereket – pedig csak ez kell a hatékony használathoz. Akinek ez a képessége hiányzik, az nem egy pár órás tanfolyamon fog megvilágosodni. Ezzel cseng egybe az is, amit egy mesterséges intelligencia Facebook csoportban olvastam:

„A mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi intelligenciát.”
Kerek István

De hogy visszatérjek a mondandómhoz:
Használtam idén a ChatGPT-t párszor, és megdöbbentő eredménye volt. Számomra teljesen új (de nem ismeretlen) iparág, teljesen speciális célközönségét megszólító szolgáltatással kapcsolatban olyan pontosan generálta le a sikeres értékesítéshez szükséges weboldal menüpontjait, tartalmait, címsorait, marketing stratégiáit, kifogáskezelését, hogy szó szerint megijedtem. Ja, és kb. 1,5-2 óra leforgása alatt, teljesen a nulláról (azt leszámítva, hogy hobbim az értékesítés, így azért könnyebben kérdeztem célzottan) kezdve. Félelmetes, de tényleg. A legfőbb előnye, hogy a JPÉ (józan paraszti ész) mellett egy nagyon nagy mankót tud adni annak, aki arról kérdezi, amihez egyébként is ért (mert azért sokat „mellébeszél”, ezeket szűrni kell). Rengeteg gondolkodási időt lehet vele megspórolni.

Azt gondolom, hogy aki nem fogja tudni legalább alap- vagy középszinten használni a ChatGPT-t, az nagyon le fog maradni a következő években.

Hab a tortán: Amikor idén eladtam az egyik bringámat, kíváncsiságból a ChatGPT-vel írattam a szöveget. Lassabban ment el, mintha én írtam volna a szöveget, viszont pár perc alatt megvolt egy teljesen egyedi hirdetés.

Ezen felül van olyan ügyfelem, aki már ChatGPT-vel írja a cikkeit a blogjába. Nem mondom, hogy teljesen jó megoldás, de ha valaki veszi a fáradtságot, hogy a megírás után magyarosítja, akkor remek lehetőség a gyorsabb tartalomkészítéshez.

Privát életben pedig hobbiból programoztattam 3 bővítményt (kalkulátorokat) a WordPress-hez.

Pénzt is kerestem a ChatGPT-vel

Többször is előfordult, hogy egy meglévő WordPress programozás kérdést megoldottam ChatGPT-vel. Két példa:

  • Olyan kódra volt szükségem, ami letiltja a WordPress regisztrációnál bizonyos szavak karaktersorozatként való használatát a választott felhasználónévben, és a használt e-mail címben.
  • Egy neten talált és átalakított WooCommerce snippetről kiderült a használat során, hogy a letiltja a pénztár oldalon a kuponkód mezőt. Megadtam a ChatGPT-nek a forráskódót, és kiadta rögtön a javított kódot.

Döbbenet. Persze szakértelem kellett ezekhez az esetekhez, hiszen nagyon precíz, jól körbeírt kérdéseket tettem fel, és ilyen parancsokat is adtam. De jelentősen meggyorsította a munkámat ezekben az esetekben.

Hogyan telt a 2023-as évem a munkában?

Összefoglaló

Szerencsére sikerültek a tavaly kitűzött főbb mutatókat elérnem.

  • Idén is írtam 70+ szakmai cikket, tehát tartom a „10 naponta 1 cikk” ütemtervet.
  • Szerencsére idén is sok új és meglévő ügyféllel tudtam együtt dolgozni. Mindenkinek köszönöm, hogy hozzájárultunk egymás sikereihez!
  • Elkészítettem az 555. (!!) weboldalt is, és meglett az 1150. ügyfelem is.
  • A 2023-es évről is elmondható, hogy a WooCommerce webáruház és a GeneratePress ismereteimet bővítettem a legjobban, ám ezek mellett is számos, kihívást is magában foglaló projektben volt szerencsém dolgozni. Ezek mind-mind kitolják a határaimat, amit imádok!
  • A tervezett árbevételi célt is elértem, sőt az előző évinél alacsonyabb [~15%] óraszám alatt. Januárban ismét sikerült rekord (+12,51%-al léptem túl a korábbi rekord hónapomat) árbevételt elérnem. Az alacsonyabb óraszám oka az, hogy saját weboldalakon a tartalomfejlesztésen felül a tervezettnél kevesebbet dolgoztam.
  • Tavaly júliusban jött a KATA-mizéria – ennek az idei évre volt számomra kihatása. Ennyivel fizettem több adót (amit tavaly még fizetésként vehettem volna fel) a KATA adózáshoz képest: ~2 275 000 Ft. Ezt csupán tényként írom, nem panaszképpen. Előtte 10 évig „Hawaii” volt, egyértelműnek tűnt, hogy nem fog örökké tartani ez az állapot. Bár nem mondom, hogy jól esett április elején egyből a korábbi adónem szerinti 2,5 évnyi KATA-adó összeget elutalni a NAV-nak a különböző adókra (SZOCHÓ, SZJA, TB). Emellett azért büszke vagyok arra, hogy az idei évben nem emeltem a szokásosnál nagyobb árat (csupán egy „ezrest” óránként), holott a csapból is az folyik, hogy válság van, meg infláció van (bár a valódi mértéke személyes kérdés, mert ugye a KSH-nak jó eséllyel mást tartalmaz a kosara, mint a legtöbbünknek – kinek negatív, kinek pozitív irányba). Persze éreztem én is ezeket, de szerencsére minimálisan. A KATA-ról átalányadóra váltás miatt, az új adónemben elszenvedett nettó jövedelmem csökkenése ezeknél jobban „fáj”. De továbbra is okkal maradok „kicsi”, és nem építek céget.
  • A fentieken túl is szerencsére minden a terveknek megfelelően alakult.

Trellóztam

Az egyik régi ügyfelem kérésére megpróbáltunk egy aktuális fejlesztési projektet a Trello-ban vezetni/kezelni. Ugyan van egy jól felépített projektkezelő rendszerem, de nem vagyok semmi jónak az elrontója, így adtam egy esélyt a Trello-nak.

Mit mondjak? Nem győzött meg ez a sokak által éltetett eszköz. Van hozzá részletes leírás, de ennek ellenére egy káosz volt nekem az egész. Számomra össze-vissza vannak kérdések, feladatok, chatek, összefoglalók, mellékletek, e-mailes értesítők. És hiányzik a normális archiválási lehetőség is, stb. Összességében nem tetszett, sajnos alig vártam, hogy a projekt végén törölhessem a fiókomat is.

Több tanulsága is van a „Trello-s” kitérőmnek:

  1. Nem szabad egy újdonságot csak azért elutasítani, mert elsőre nem szimpatikus. Egy próbát sok dolog megér.
  2. Nem szabad megtartani egy újdonságot, ha nem válik be. Nem szabad félni a befektetett idő „kukázásától”. Ha valami nem működik, el kell engedni.
  3. Egyszerűen több jó megoldás is létezhet egy problémára: Az adott ügyfél, aki miatt megpróbáltam, profi Trello használó. Minden feladatát, projektjét, munkatársát innen menedzsel és követ nyomon. Tehát neki a Trello az a rendszer, amit én más eszközökkel kialakítottam. Neki az hatékony, nekem más. Nem jobb, vagy rosszabb egyik sem másiknál.

Code Institute tanúsítvány

Márciusban elvégeztem egy 5 napos „kódolási kihívást” a Code Institute-nál, amiről kaptam egy szép oklevelet is:

Extra kiegészítés a munkához

Az előző évek értékelőinél írtam, hogy nagyon nagy fókusszal és időhatékonysági mutatóval dolgoztam. Mondhatni a “work hard(er), play hard(er)” elvet vallom. Ez a most lezárt évben sem volt másképpen, a 2023-es évben 233 olyan nap volt (igaz, ebből ~104 db hétvége), amikor 0 percet dolgoztam. Ami nálam ezzel egyenlő: se munka, se telefon, se e-mail. Ergo átlagosan csupán heti 2,53 ((365-233)/(365/7)) napot dolgoztam 2023-ban. Volt az évnek olyan időszaka, amikor minden nap dolgoztam, de olyan is, ahol 3, vagy ahol csak 2 napot dolgoztam hetente. Ennél kevesebbet az élő szerződéseim és kötelezettségeim miatt nem tudtam volna dolgozni, akárhogy is összesűrítettem volna a munkanapokat. Illetve az új megkeresések szempontjából sem előnyös, ha eltűntem volna akár 1-1 hétre.

Ugye, hogy milyen jól hangzik, hogy ennyi (szabad)napon mást tudtam csinálni?
De lássuk meg a másik oldalt is: Cserébe viszont a maradék napokon sokkal több órát teljesítettem. Az 59 legkeményebb napomon átlagosan 9,33 órát dolgoztam – sőt: a maximum egy nap alatt 12,62 óra volt (ami tényleg munka, 0 perc kávézás, FB-ozás: ezek ezen felül voltak – bár nem ezen a napon). Ez azért előrelépés, mert tavaly 14,98 óra volt egy nap alatt a maximum. Idén tudatosan figyeltem arra, hogy a 11 órát ne lépjem át. A fenti egy napot leszámítva ez sikerült is, igaz 23x „végeztem” 10-11 munkaóra között a nap végén.

Az érem jó oldala pedig: 2023.03.25. és 2023.12.31. között csupán heti 1,81 napot dolgoztam (282 napból 73-at). Szóval 2023-ban az első 3 hónap volt kőkemény, hogy ezt megtehessem. De 100%-ig megérte!

Ügyfélelégedettség vs. sok szabadnap
A legjobb ügyfeleim szerencsére elfogadják azt, hogy nem vagyok minden nap elérhető. Egész évben nem volt a csökkentett munkarendből probléma. Egészen december 21-ig, amikor ~2,5 perccel ébredés után, 8:03-kor hívott (előtte már volt e-mailem is tőle) egy ügyfél, akivel ~7 hónapja nem dolgoztam együtt, így semmilyen rendelkezésre állási kötelezettségem sincs felé. A webshopjában volt egy probléma, amit számára nagyon fontos lett volna javítani. Elmondta, miután kiderült, hogy két napot szabadságon voltam: „Nagyot csalódtam, amúgy is gondolkodtam, hogy eljövök erről a bérelt (megj.: nem tőlem bérel, hozzám jött volna) helyről, ajánlatot is akartam kérni Tőled, de ezek után, hogy nem reagálsz 2 napig (megj.: 7x hívott, de szabin nem mindig nézek telefont), gondolom Te is meggondolnád, hogy kivel készíttessük ezt el. Én azt gondolom, hogy sajnos a Ti szakmátok nem ilyen, ahol feltétlenül be tudják tartani a szabadságot.” Erre csak ezt tudtam mondani: „Ha az alapján választotok embert, hogy szabadságon elérhető-e, és nem szaktudás alapján, elfogadom. Ebben az esetben jobb is, ha más csinálja, csak örülök neki.” Hangsúlyozom, ő csak 2 nap szabadságomról (és ezt sem értette meg) tudott ezek elhangzásakor, nem arról, hogy az évben hogyan dolgoztam. És csak hab a tortán, hogy szvsz. szerint nem volt olyan komoly az általa észlelt hibajelenség, hogy végül rendőrségi feljelentéssel fenyegessen meg, ha nem állok neki azonnal a javításnak. Nem tettem, rám nem lehet így hatni, főleg, ha a teljes napom be van táblázva. Kicsit erősnek éreztem a stílusát, de ugye nem vagyunk egyformák. És ez így van rendjén.

Vállalkozói szabadság vs. saját boldogság
Továbbra is tartottam a 2021-es felismerésemet, hogy sokkal kevésbé számít a pénz, mint korábban – jobban számít a saját boldogságom, a szabadidő, és a hobbik megélése. Ez idén talán még jellemzőbb volt rám, mint korábban. Igen, tavaly is ezt írtam, de idén még jobban éreztem ezt.

Éjjeli munka
Nagyon bagoly típusú vagyok, és nem pacsirta. Ennek ellenére bevezettem január közepétől, hogy 23 óra és éjfél között lefekszek, ha tudok. Az év nagy részében ezt tartottam is. És a rám jellemző, „éjjel jobban tudok dolgozni” erre szelidült: „reggel is fel tudok kelni dolgozni, és nem csökken a hatékonyságom”. Erről írok részletesebben a NEM munka résznél.

392 058 Ft kiadás
Az egyik ügyfelemmel beszélgettem, és ő említette, hogy 1 300 000 Ft (!!) az éves szoftverelőfizetés költsége. Megdöbbentő szám, igaz „más ligában” játszik, mint én. De ő is egyszemélyes vállalkozást épít (terméket árul), ezért megnéztem, hogy nekem mennyi az éves ÖSSZES költségem, adók nélkül. Októberben végeztem a számítást, az utóbbi 1 év költése alapján. Mindössze 392 058 Ft lett a számolás vége. És ebben benne van két olyan költség is, ami nem minden évben költség. Egy szék (65 000 Ft) és a GeneratePress kinézet örök fejlesztői liszensze (70 117 Ft). Igaz, idén extra kiadásom nem volt, tavaly volt egy nagyobb értékű laptopvásárlásom, ami miatt a tavalyi évben magasabb lett volna a kiadások összege. Hálás vagyok, hogy ésszerű költéssel, viszonylag kicsi költségvetéssel is tudom teljesíteni az éves bevételi célomat, és tudom működtetni a vállalkozásomat. Ennek a rövid számolásnak csak ez volt a célja.

Magánélet, bakancslista 2023-ban

Megváltoztattam az alvási szokásaimat

Bagoly vagyok. Erről már írtam a munka részben is. Pacsirtaként nem tudok hatékonyan létezni. Legalábbis mindig ezt mondtam korábban magamnak (és így is gondoltam). Az évben mindössze pár hónap volt, amikor éjfél után is dolgoztam, de a legtöbbször 23 óra után sem ültem emiatt a gépnél. Január közepén váltottam arra, hogy maximum éjfél előtt lefekszek, és 6 és 8 óra között felkelek. Nagyon gyorsan megszoktam, és nem éreztem különbséget hatékonyságban. És a „normális” mederben folyt az életem. Korábban simán hajnal 3-4 óráig is dolgoztam, és reggel 9-10 órakor keltem fel.

Az idei év előtt sokszor leültem vasárnap végén, éjfélkor a géphez, ami már „statisztikailag” hétfő, és megnéztem a leveleket, dolgoztam egy kicsit. Idén ez ritkán fordult elő. És nem dőlt össze a világ, ha a mindenki által megszokott időben válaszolok a levelekre, illetve dolgozok.

Július elejétől szeptember elejéig pedig 1-2 nap kivételével 8 óra előtt felkeltem (országbérletem volt, és vagy dolgoztam, vagy utaztam, vagy azért keltem fel, hogy tartsam a bioritmusomat), hétvégén is. Tudom, sokan megteszik ezt, de nekem nagy váltás volt úgy, hogy éjjeli bagoly voltam.

Persze nem mondom, hogy nem volt pár alkalom amikor becsúsztam hajnal 2-3 óra közé a lefekvéssel, de ez a legritkább esetben volt munka miatt, és többnyire pár nap alatt szépen visszálltam az „új” kerékvágásba.

Idén is sokszínűen próbáltam eltölteni a szabadnapjaimat

  • Magánélet: Szerencsére minden rendben továbbra is. 🙂
  • Túrázás: Új kedvenc helyeket találtam. Olaszországban 2x, Galyatetőn 2x, Sástón 4x is voltam idén. A Velencei tavat 2x is körbesétáltam. Amikor egyedül mentem, akkor 4 órán belüli idővel értem körbe (1,5 km futás volt, a többi tényleg séta).
  • Felkeresett városok száma: 131 városban (122 belföldi, 9 külföldi) jártam idén.
  • Kerékpározás: Idén keveset bringáztam, többnyire közlekedésre használtam, ebből jött össze kevesebb mint 400 km.
  • Saját túra: A 2 saját szervezésű, ingyenes túrám. Immáron 446-an (az 5 km-es távot) és 242-en (a 8 km-es távot) teljesítették. Ezek a számok az október eleji állapotot tükrözik, mert ezt a pontot akkor írtam. 🙂
  • Olvasás: Idén sajnos keveset olvastam, de rengeteg podcastet hallgattam utazás és sportolás közben. Összesen 10 könyvet olvastam, 3429 terjedelemben.
  • Darts: Kevesebb mint heti 1-re redukálódott ez a hobbi. Azért 655 leget sikerült játszani így is, sőt 2023. április 7-én sikerült egy „dupla be, dupla ki” (!!) formátumú meccsen, 2. nyíllal való beszállás után 19 nyilas leget dobnom (41+55+45+140+115+67+D19 sorozattal). A hagyományos (sima be, dupla ki) verzióban pedig rádobtam a 16 nyilas legre (a sors fintora, hogy nem lett rekord, sőt kikaptam a végén). És a legnagyobb kiszállómat 134-ről 136-ra javítottam.
  • Sakk: Volt pár jó partim, és továbbra is mókázok azzal, hogyha az ellenfél nem adja fel, akkor a tavaly megtanult futó+huszár mattal fejezem be a partit. De azért nem a sakkon volt a fő fókusz idén.
  • Nyugdíj: Tavaly írtam róla, hogy levelezek a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságával. Végül 7,5 hónap pingpongozás után sikerült a hiányzó majdnem 11 évemet is „hatósági nyilvántartásba” vetetni. Csupán pár hónapot vesztettem el, ahol sem a NYUFI, sem én nem tudtuk hiteles nyilatkozattéttelre bírni egy korábbi (2004 körüli) munkaadómat.
  • Vitorlás: Elengedtem a kérdést, nem csináltam jogosítványt rá. Azt gondolom, hogy jobban gondoltam azt, hogy „milyen jól hangzik”, mint amennyire szükségem van rá. Ezért nem foglalkoztam vele.
  • GTA V: Gyerekként játszottam utoljára egy korábbi verziójával ennek a népszerű játéknak, de egyébként nem vagyok nagy PC játékos. Aztán „hatott rám” egy hirdetés a téli időszakban, ezért megvettem 9,25$-ért a játékot, amit ki is pörgettem ~83 óra alatt.
  • +1: vonatozás és buszozás 🙂 Tavaly írtam arról, hogy rákaptam a vonatozásra. Idén ezt kiegészítettem buszozással is, ugyanis 2 hónapig vettem országbérletet (18 900 Ft/hó). Ezen felül is sokat utazgattam azokon a napokon, amikor nem dolgoztam. Utazás közben podcasteket tudok hallgatni, vagy olvasok, így hasznosan telik az idő. 2023-ban 131 kisebb-nagyobb városba (ebből 9 külföldi) is eljutottam – több helyre többször is. A 2021-es 3659 km, és 2022-es 6089,6 km után 2023-ban 20803 (!!) km-t utaztam vonattal és busszal, belföldön, illetve 420 km-t külföldön. Szó szerint bejártam az ország minden szegletét:
2023-ban felkeresett városok, ABC-ben
2023-ban felkeresett városok, ABC-ben

Velencei-tó kör

A fent említett Velencei-tó kör, amiből 1,5 km-t futottam, a többit sétáltam (9:24 volt a „legrosszabb” km-em, amikor megálltam egy utcai kútnál inni). A 1,5 km-t azért futottam, hogy 3-assal kezdődjön a „célidőm”.

Velencei-tó kör, most két lábon a két kerék helyett...
Velencei-tó kör, most két lábon a két kerék helyett. Ahogy vicceltem vele: 1 körért nem viszem le a bringát. 🙂

A legjobb sakkpartim

10+0 időbeosztásban játszottam egy nálam 150 ponttal gyengébb ellenfél ellen, aminek a vége az alábbi állás lett. A 61. lépésben megtoltam a h7 mezőre a gyalogomat (ami a legjobb lépés az adott állásban, és egyébként 25 lépéses matthoz vezet az elemzőprogram szerint – persze csak akkor, ha az ellenfél és én is tökéletesen játszok), azzal a céllal, hogy mindenképpen Bh8-nak kell következnie a részéről, mert ha nem, akkor átváltozik a gyalogom királynővé, és biztosan elvesztette az ellenfél a partit. Amikor belépett a bástyával a h8-ra, csak akkor vettem észre, hogy Bh6 lépéssel azonnal mattot adok.

2023 legjobb sakkpartija (saját)
2023 legjobb sakkpartija (saját)

Privát képgaléria, 2023

Pár kép az idei élményekről, látottakról:
A rabszállítós bilincses kép majálison készült, és nem „élesben”! 🙂

A képösszeállítás alatt a cikk folytatódik!

Olvasmánylista

Az évben olvasott könyvek közül azok, amelyek fent vannak a moly.hu oldalon – ahol ilyen szép összeállítást tudok csinálni az olvasmányaimról:

A 2023-as olvasmánylistám
A 2023-as olvasmánylistám

Ami nem szerepel a képen, de 2023-ban olvastam:

  • Minden könyv szerepel feljebb.

Születésnapra: COVID

A világjárvány kirobbanása után több mint 3,5 évvel én is elkaptam a COVID-ot (valószínűleg telt házas moziban). 3-4 napig feküdtem, 3 napig magas lázam volt, de utána pár nap alatt enyhültek a tünetek, és apránként megszűnt minden.

Ismert emberekkel közös fotók, 2023.

Talán még nem mondtam (bár a tavalyi Polgár Juditos közös képből sejthető), de van egy olyan hobbim, hogyha híres embert látok valahol, akkor megszoktam kérni, hogy csináljunk egy közös fotót. Idén Suleiman-ékat „vadásztam” le:

Hasan Suleiman és Valla-Balint
Hasan Suleiman és Valla-Balint

Érmegyűjtés

Pár éve már gyűjtöm a préselt emlékérméket. Biztosan mindenki látott már ilyen érmekészítő gépet kiemelt turisztikai helyszíneken. Adott egy érmekészítő gép, amibe be kell dobni 200-400 Ft-ot, és mellé egy 5 Ft-ost. Az 5 Ft-osra egy kar segítségével lehet rányomni az előre kiválasztott mintát. Ilyeneket:

Mivel 1-2 éve gyűjtöm „komolyabban” (apránként kedveltem meg a dolgot), ezért kb. az alábbiaknak megfelelően tudom feleleveníteni ennek a hobbimnak a „fejlődését”:

  • 2014 júliusában Mátraverebélyen, majd 2014 szeptemberében Veresegyház Medveotthonban és 2015 októberében a Budapest Airport kilátóteraszán (közben a gép már megszűnt) tekertem az első érméimet. Akkortájt úgy voltam vele, hogy ahol járok, és látok ilyen gépet, ott tekerek egy mintát.
  • 2017-ben aztán a közeli helyeket mind végigjártam, és mindenhonnan tekertem egy-kettőt. Ma már ezt bánom, mert sok olyan érmém hiányzik, ahol jártam, de akkor még nem tekertem ki mind a 4 mintát.
  • 2021 második felétől egy-egy gépből/helyről mind a 4 mintát kitekerem.
  • 2022 második felétől olyan helyekről is vettem (pl.: apróhirdetésekből) érméket, ahol még nem feltétlenül jártam, vagy ha mégis, akkor még nem gyűjtöttem az érméket, ezért nincs onnan.
  • 2023-ben összeszedtem az összes elérhető és korábbi gépet, és az abból elérhető érméket, és a saját érméimmel együtt rendszereztem. Így látom az összes valaha volt és aktuálisan elérhető mintát, és könnyen tudom követni, hogy honnan és mi hiányzik még. Ilyen listát sajnos még senki nem csinált, akik megpróbálkoztak vele, azoknak nagyon hiányosak a listáik. Ezen felül kialakítottam más gyűjtőkkel (sőt, gépek üzemeltetőivel is) is kapcsolatot, így sokkal gyorsabban tudott épülni a saját gyűjteményem (ők hoztak nekem, én hoztam nekik onnan ahol jártam). 2023. augusztus 31-én tekertem ki az utolsó olyan hiányzó érméket a Bikal városában lévő élménybirtokon, amelyeknek a gépe nyilvánosan elérhető. Utána még lettek új gépek (pl.: Pénzmúzeum, Az ókori görögök kiállítás), de azokból is begyűjtöttem az érméket. 🙂
Pár préselt emlékérme
Pár préselt emlékérme

Mit tartogat a jövő ebben a hobbiban?
Már csak a nem elérhető gépekből származó magyar érméket vadászom, illetve az újonnan kihelyezett gépekből tervezek tekerni. A külföldi érmék gyűjtése nem motivál (persze ha járok valahol, akkor kitekerem a teljes sort, de ennyi), mert arra a világ minden pénze sem lenne elég.

Digitális detox

Ahogy feljebb írtam, sok podcastet hallgattam idén. Az egyik kedvencemet a Biznisz Boyz csapata készíti. Az egyik adásukban arról beszéltek, hogy tudnának-e élni okostelefon nélkül. Kipróbáltam szeptemberben, igaz csak 24 órára. Egyébként csináltam már hasonlót: 2018-ban Facebook nélkül éltem egy hónapig.

Az első próbánál ~2 óra alatt elbuktam. Ugyanis egy utalás ellenőrzése miatt be kellett be kellett kapcsolnom a telefont 3 percre, hogy be tudjak lépni a netbankomba. De utána simán kibírtam – az újrainduló – 24 órát telefon nélkül, bár sokszor hiányzott:

  • Az ébresztő hiányzott először. De szerencsére 9-kor felébredtem magamtól.
  • Nem tudtam mennyi az idő. Csak a köztéri/vonaton lévő órákról, illetve a vásárlásokkor kapott blokkról tudtam informálódni. Persze lehetett volna nálam karóra is, de nem volt.
  • Nem tudtam telefonálni. Engem sem értek el.
  • Nem tudtam vonatjegyet venni, csak automatában/pénztárban. Mondjuk ez csak elvi korlát volt, mert a kísérlet 24 órájában csak Budapesten belül közlekedtem, amihez van külön Start Klub kártyám.
  • Nem tudtam időzítőt állítani a telefonon. Ezt a funkció gyakran használom a feladataim során.
  • Nem volt Google nálam. Nem volt mobilnetem.
  • Nem volt WiFi-m. Hiába van sok helyen, ha nincs nálam telefon, akkor használni sem tudom.
  • Nem tudtam fotózni. Mivel nagyon szeretek fotózni, ez fájó hiányosság volt. Egyszer majdnem megkértem valakit, hogy csináljon egy fotót, de végül letettem erről.
  • Jegyzetelés: mivel a megszokás hiánya miatt nem vittem el az előkészített jegyzetfüzetet és tollat, ezért tollat kellett kérnem az utcán emberektől.
  • A munkában nem tudtam mobiltelefonon ellenőrizni a weboldalak mobilos megjelenését.
  • Nem volt térképem. Rengeteg helyre mobilos offline térképpel megyek, ez is nagyon hiányzott.
  • Nem volt kártyás fizetés telefonnal, illetve a valós bankkártyás fizetések sem voltak ellenőrizhetőek.
  • Nem volt lépésszámlálóm.

Azért hozzá kell tennem, hogy laptopot használtam a kísérlet alatt, tehát könnyebb volt, mintha teljesen elzártam volna magamat a világtól. Amin nagyon meglepődtem, hogy a „telefonért nyúló” reflex nem volt túl jellemző. Otthon 4-5 alkalommal nyúltam automatikusan a telefonért, de az utcán egyszer sem.

A fő tanulság nekem is az volt, ami a podcast készítőinek: minimalizálni kell az okostelefon használatot, de a mai világban már nem lehet róla lemondani. Illetve lehet, de nem érdemes, mert évekkel csúszik vissza az ember, aki ezt megteszi. Ahogy ők monták: vannak elhagyható, kiváltható és nélkülözhetetlen funkciók az okostelefonon. Az elhagyhatóakkal nem is lenne gond, de a kiválthatók körülményesen helyettesíthetőek, a nélkülözhetetlenek elhagyása pedig visszataszítana az „ókorba”.

Az említett Biznisz Boyz adás:

A tervek 2024-re

Vállalkozás:

  • A 2023-as évben elért árbevételt célzom meg ismét. Mivel évek óta a kapacitásom határán dolgozok, remélem ez 2024-ben sem fog gondot okozni. A könyvemben részletesen írtam arról, hogy egyelőre miért nem tervezem a kapacitásnövelést.
  • Szeretném megszerezni a legalább az 1200. ügyfelemet is.
  • Továbbra is szeretnék 10 naponta publikálni egy-egy cikket a két blogomon.
  • Maximum annyi órát szeretnék dolgozni, amennyit 2022-ben. Így marad idő a saját projektek fejlesztésére is. 2023-ban annyira a pihenésen volt a fókusz a „kötelezőn” felül, hogy el lettek ezek hanyagolva.
  • Van egy titkos tervem, amit nem szeretnék még felfedni. (-: Ez továbbra is adott. Érdekes így visszaolvasni az évértékelőket, hogy ez a témát már 2021 óta „rágom”. Annyi előrelépés azért történt idén, hogy már van hozzá domainem, és van rajta WordPress. 🙂

Hobbi:

Miután a tavaly és korábban megfogalmazott célokat tartottam, továbbra is ezt tartom a szemem előtt: Nem fontos az eredmények hajszolása, csupán az aktív élet számít. Aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

YearCompass kiegészítés

Minden évben megjelenik az évértékeléshez és évtervezéshez segítséget nyújtó YearCompass. Ebből is vettem pár kérdést érdekességnek, illetve ezeket ki is egészítettem kicsit:

2023-ra vetítve:

  • A legbölcsebb döntés, amelyet meghoztam: Nem mentem el egy olyan helyre, ahová nagyon szerettem volna, de a Google utcanézeten látottak alapján inkább kihagytam a „kalandot”.
  • A legnagyobb lecke, amelyet megtanultam: Ha követem az elveimet és a saját logikám eredményeképpen gondoltakat, akkor eredményesebb lehetek, mintha nem tenném ezt. Idén több olyan eset volt, ahol kiálltam amellett, amit gondoltam, és végül nekem lett igazam. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de azért jóleső „kis győzelmek” voltak ezek. Pl.: amikor a Olaszországban más turisták és a Google tanácsa ellenére abba a buszmegállóba álltam, amit logikusabbnak gondoltam, nekem lett igazam. De mondhatom azt is, hogy elégtétel számomra hogy a préselt érmegyűjtés hobbim során pár cseretárs megkérdőjelezte a gyűjtési módszeremet, de végül nekem lett igazam. Gyorsabban és teljesebb gyűjteményt sikerült szereznem olcsóbban, mint a legtöbbüknek.
  • A legnagyobb kockázat, amelyet vállaltam: Nem gondolom, hogy lett volna igazán kockázatos vállalásom idén. Hacsak azt nem vesszük ide, hogy 1x alakulhatott volna úgy, hogy nem érek haza egy Baranya megyei településről (Bikal), de azért nem lett volna az sem a világ vége, ha ott kellett volna megoldanom az éjszakát (gyalog voltam).
  • A legnagyobb meglepetés az előző évemben: Év vége felé elkaptam a COVID-ot. Már azt hittem megúszom, mert eddig sikerült elkerülni.
  • A legfontosabb dolog, amit másokért tettem: A legfontosabb idén is az ügyfeleim segítése és támogatása. Emellett 70+ szakmai cikket írtam a két blogomon összesen.
  • A legnagyobb dolog, amelyet befejeztem: Összegyűjtöttem az összes belföldi, aktuálisan is elérhető préselt emlékérmét.
  • Mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban? Amikor a cikket írtam, arra gondoltam hogy nincs új dolog, amit megismertem 2023-ban magamban.
  • Mi az, amiért leginkább hálás vagy? A családom és a szuper ügyfeleim támogatása, ami a legtöbbet jelenti számomra.
  • A legnagyobb csalódás? Novemberben COVID-os lettem. Ezt kicsit csalódásként éltem meg, mert azt hittem, hogy megúszom, ha eddig még nem kaptam el korábban.
  • Leggyorsabb üzletkötés: Úgy történt, hogy nem is akartam eladni. Egy külföldinek értékesítettem a Halászbástyánál 30 másodperccel a „kitekerés” után, 100 Ft-ttal az ára felett egy préselt emlékérmét. Odajött, megszólított hogy nem adom-e el neki ennyiért, mert nincs aprója. Nem mondhattam nemet!
  • Az év „igazsága”: Mindig a kivételezések okozzák a problémákat egy jól kitalált rendszerben!

2023-re nézve megígértem magamnak:

Az alábbiakat ígértem meg magamnak a tavalyi évértékelőben:

  • Ebben az évben azt nem halogatom tovább, hogy: Még többet foglalkozok a saját weboldalaimmal. Nem tartottam, idén picit hanyagoltam a felületeimet. De azért sok régóta függőben lévő dolgot elvégeztem (pl.: címsorok javítása, cikksorozat megírása, egyéb cikkírás, kiemelt képek javítása, blog elrendezésének fejlesztése, apróbb design javítások [pl.: fejléc], Search Console és Google Analytics nézés, blog kategória leírások pótlása, cikkek törlésének befejezése), de lehetett volna többet is tenni. Órában: ~130 munkaóra (december közepéig).
  • Ebben az évben abból merítem majd a legtöbb erőt, hogy: továbbra is sokat fogok mozogni. Ezt maximálisan tartottam is.
  • Ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor: számomra ismeretlen dolgot próbálok ki. Tartottam: foglaltam repülőjegyet és szállást kevesebb mint 4 (!!) nappal az indulás előtt. Emellett kipróbáltam a canopy-t, és elsőre egyből a Maros folyó felett csúsztam Makónál.
  • Ebben az évben akkor fogok igent mondani, ha: eszemmel és szívemmel is egyetértek a kéréssel. Szerintem tartottam.
  • Erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy: csak így tovább. (-: Tartottam. Jövő is ez a cél.
  • Ez az év számomra azért lesz különleges, mert: Azt mondtam tavaly, hogy majd elválik. Így is lett. A sok-sok utazás miatt volt különleges a 2023 számomra.

2024-re nézve fontosnak tartom:

Mivel a korábban lefektetett „fontos” szempontok és a prioritások sem változtak, ezért csak azt tudom idemásolni, amik az előző években is fontosak voltak.

  • Ebben az évben azt nem halogatom tovább, hogy: többet foglalkozok a saját weboldalaimmal.
  • Ebben az évben abból merítem majd a legtöbb erőt, hogy: továbbra is sokat fogok mozogni.
  • Ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor: számomra ismeretlen dolgot próbálok ki. Ez is szintén változatlan.
  • Ebben az évben akkor fogok igent mondani, ha: eszemmel és szívemmel is egyetértek a kéréssel. Szintén megmarad célnak.
  • Erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy: haladj tovább az évek óta járt úton!
  • Ez az év számomra azért lesz különleges, mert: majd elválik ismét!

Önnek hogyan telt 2023, és mit tervez 2024-re? Írja meg egy hozzászólásban!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“2023-as évértékelő, célok 2024-re” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Gratulálok, Ádám!

    Te egy örökké fejlődő, tenni akaró ember vagy.
    Élőben nem ismerlek, de átjön, hogy jólelkű, segítőkész, nem pénzhajhász az életviteled, a belső békéd, az önmegerősítésed maximális.

    Merci

Szólj hozzá!