WordPress játszótér: tesztelési lehetőség pár kattintással

A WordPress Playground-al (Játszótér) saját szerver (és PHP, MySQL) nélkül ki lehet próbálni a WordPress-t (kinézetekkel és bővítményekkel) a böngészőn belül.

A WordPress Playground projekt 2022. végén indult, és már jóideje elérhető nyilvánosan is, de tesztelni csak nemrég volt lehetőségem. Az a nagyszerű, hogyha azt mondom valakinek, hogy próbálja ki a WordPress-t (illetve a blokkszerkesztőt, kinézeteket és bővítményeket), akkor nem kell megoldást találni a telepítésre, hanem egyből el tudja kezdeni a tesztelés bárki. Tényleg bárki. Ráadásul teljesen ingyen!

Hogyan működik a WordPress Playground?

A https://playground.wordpress.net/ weboldalt kell megnyitni, és máris elindul egy WordPress oldal előkészítése. „Telepítés” után a beállításokban beállítható, hogy mely PHP verzióval melyik WordPress verziót szeretnénk tesztelni:

És ennyi. Az „Apply changes” menüponttal egyből élesednek is a beállítások. Ahogy láthatod, 3 tárolási típus van:

  • Ideiglenes: amikor frissíted az oldalt, elveszik minden módosítás.
  • Böngésző: a böngészőben tárolódnak az adatok.
  • Helyi: a gépeden létrejön egy mappa, amely felé szinkronizálódnak az online végzett módosások (visszafelé nem).

A bal felső sarokban elérhető az adminisztrációs felület, ahol lehet bővítményeket és kinézetet telepíteni:

Ez (teszt WordPress) nagyon jól jön, amikor egy új funkcióra keresel (esetleg dolgoztatod a ChatGPT-t) bővítményt, és egymás után esetleg 5-10 bővítményt is kipróbálsz. Itt „büntetlenül” megteheted, majd elég csak a legjobb megoldást telepítened az éles weboldalon. Ezzel (teszt weboldallal) csökkented a fontos weboldal működésképtelenné válásának esélyét, illetve tisztábban tartod az adatbázist is (a sok telepített majd törölt bővítmény is teleszemetel). Egyetlen hátrány, hogy a WordPress.org-ról nem tudod behívni a bővítményt: le kell töltened innen, és fel kell tölteni a Játszótérre.

A jobb felső sarokban különböző hasznos funkciók érhetőek el:

A leghasznosabb funkciók itt a .zip (tömörített állomány) letöltés és feltöltés. Ezzel az itt végzett munkát ki lehet exportálni, majd később visszaimportálva lehet folytatni a munkát.

További információk a Playgroundról

WordPress Playground alternatíva

A másik blogomon írtam a TasteWP-ről, érdemes ezt is megnézni, ha tesztelni szeretné a WordPress-t külön telepítés nélkül: TasteWP – WordPress tesztoldal másodpercek alatt.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!