Kötelező lesz a Magyar Posta, mint szállítási mód a webáruházakban!

Nemrég „robbant” a hír, hogy 2024. március 28-tól kötelező lesz minden webáruháznak szállítási módként felajánlani a Magyar Posta szolgáltatását is.

A kötelező szállítási mód törvényi háttere

A 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet a postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről fog változni 2024.03.28-tól. Az alábbi résszel egészül ki:

3/A. § * A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.

Forrás: 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet 3/A. §

Tehát aki olyan terméket árul fogyasztóknak, amelynek szállítását a postai szolgáltató nem zárja aki, annak biztosítania kell a vásárlóinak a Magyar Postát, mint szállítási opciót.

Forrnak az indulatok

Webáruház üzemeltetéssel kapcsolatos csoportokban, és Redditen is láttam több elégedetlen kommentet. A vélemények szerint ezzel a rendeletmódosítással a piaci versenybe nyúlnak bele „fentről”. Ezen felül van a webáruház tulajdonosok között, és a vásárlók között is egy réteg, akik nem kedvelik a Magyar Posta szolgáltatásait.

Nekem csak két bajom van a postai küldéssel:

  • Magánszemélyként: nem szeretem, hogy rendszeresen az átvétel után kapok értesítőt arról, hogy mikorra várhatom a küldeményemet.
  • Vállalkozásként: nem szeretem, hogy kifizetem az ajánlott küldemény díját, akkor is bedobják a postaládába a küldeményt, mintha csak egy sima levél lenne.

MPL vagy a Magyar Posta igénybevétele lesz kötelező?

Későbbre ígért a kormány tájékoztatást. A rendelet szövegéből sajnos nem derül ki egyértelműen az, hogy a vállalkozásoknak le kell szerződniük az MPL-el, vagy sima küldeményfeladás mellett is eleget tudnak-e tenni az új törvényi kötelezettségnek.

Frissítés, 2024.02.19.:
A szerződés nem lesz kötelező, de akkor is ki kell szolgálni az ügyfeleket a Posta szolgáltatásán keresztül is. Szerződés esetén telephelyről elviszik a csomagokat, enélkül be kell mindig vinni a Postára a feladáshoz.

Mi lesz a megoldás?

Természetesen eleget kell tenni a törvénynek, és be kell állítani egy MPL szállítási opciót minden webáruházba.

Láttam már olyan „megoldást” is, hogy arról beszélgettek, hogy OK, beteszik az MPL-t a szállítási módok közé, de olyan irreális árat fognak melléírni, hogy senki ne válassza. Hogy ezt a „kiskaput” bezárják-e (a kormányrendelet hatásvizsgáláta alapján igen!), illetve, hogy egyáltalán ki van-e nyitva, azt azért érdemes ügyvéddel egyeztetni a bevezetés előtt.

Frissítés, 2024.03.12.
Bezárták ezt a kiskaput. A Posta tájékoztatása szerint: „A csomagszállítási díjakhoz indokolatlan felárat hozzákapcsolni megtévesztő lehet, mert az a webáruház vásárlóinak az érdekeit sérti. Természetesen a kiszállításnak a Magyar Posta díjain kívüli egyéb összetevői is lehetnek (küldemény összerendezése, csomagolás, IT, utánvét stb.). Ezek a költségek továbbra is felszámíthatóak, azonban elvárás, hogy ezen költségek a Magyar Posta díjain felül jelenjenek meg, vagyis külön tételként.”

A Posta tájékoztatása szerint az alábbi árakat (kivéve egyedi szerződés esetén) kell majd a webáruházakban megjeleníteni 2024.03.28-tól:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Kiegészítő infó az árakhoz:
„A fenti díjak igénybevételéhez nem szükséges egyedi szerződést kötni társaságunkkal, elegendő az alábbi űrlap kitöltésével regisztrálnia. Amennyiben az általános szerződési feltételeinkben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben az Ön vásárlója által megrendelt terméket nem áll módunkban az Ön telephelyén felvenni.”

Részletek, webáruház regisztrációja a posta.hu oldalon.

Magyar Posta szállítási mód integrálása webáruházba

WooCommerce alapú webáruház készítés mellé nem gond hozzácsapni plusz egy szállítási módként a Magyar Postát. Keressen az elérhetőségeimen, és segítek a beüzemelésben.

Szerződési feltételek módosítása

Ha eddig nem szállított a Postával, akkor a szerződési feltételek szállításra vonatkozó részeit ne felejtse el módosítani!

Keressen ügyvédet!

A fentiek nem számítanak jogi tanácsadásnak, ezért semmilyen a cikkből eredő kárért nem vállal felelősséget a szerző. Csupán tájékoztatás a cikk célja.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!