WooCommerce webáruház felkészítése az új KATA adónemre

Aki 2022. szeptember 1-től az „új KATA” adóalany lesz, annak a WooCommerce webáruházát, WordPress weboldalát fel kell készítenie arra, hogy ne tudjanak adóalanyok (pl.: cégek, egyesületek, stb.) rendelni. Ehhez nyújt segítséget ez a cikk.

WordPress weboldal és WooCommerce webáruház – KATA változás miatti teendők

Cégnév mező eltüntetése a pénztár oldalról
Ha ezek el vannak tüntetve, akkor nem lehet megrendelést leadni adóalanyként. A cégnév mezőt a Megjelenés => Testreszabás => WooCommerce => Pénztár => Cégnév mező „Rejtettre” állításával lehet eltüntetni.

Adószám mező eltüntetése a pénztár oldalról
Ha használatban van a HuCommerce bővítmény a WooCommerce webáruházához, akkor WooCommerce => HuCommerce menüpont alatt ki kell kapcsolni az „Adószám megjelenítése” opciót, illetve a „Céges számlázási adatok feltételes megjelenítése” opciót.

Üzenet a vásárlónak a pénztár oldalra
Arra is van mód, hogy üzenetet helyezzen el a Pénztár oldalra, amelyben figyelmezteti a vásárlókat, hogy csak lakossági ügyfeleket szolgál ki:

Ehhez nem kell mást tenni, csak ezt az apró bővítményt letölteni, és használni: WooCommerce üzenet Pénztár oldalra

Bővítmény nélkül is megoldható, csupán az alábbi pár soros snippetet könnyebb feldobni bővítményként, mint a functions.php-ba tenni (annak, aki nem ért hozzá):

Nyilatkozat magánszemélyként történő megrendelésről
Ez nem kötelező elem, de érdemes lehet meggondolni a használatát a pénztár oldalon, hiszen ha plusz egy pipát kell tennie a vásárlónak a megrendelés előtt, akkor talán nem ad le téves rendelést, illetve ön is védett jogilag.

Számlázóprogram átállítása
Ha van automata számlázás, akkor érdemes szeptember 1-én ellenőrizni, hogy az új adótörvénnyel összhangban működik-e, megfelelő számlákat állít-e ki.

Mindenhol, ahol üzemeltetőként szerepel a „Kisadózó” felirat, onnan törölni kell.
Az új törvény szerint már nem előírás ennek a ténynek a feltüntetése.

ÁSZF módosítás
Az Általános Szerződési Feltételekben külön meg kell említeni, hogy kizárólag lakossági kiszolgálás történik a weboldalon. Külön érdemes kezelni azt is, ha adóalanyként érkezik megrendelés, akkor milyen módon, mennyi időn belül kerül visszautalásra a beérkezett összeg a feladónak (hiszen csak magánszemélyeket lehet kiszolgálni az új adózási módban).

Űrlapok módosítása
Ha megrendelő űrlapokon történik a kiszolgálás, akkor onnan is érdemes törölni a cégnév és adószám mezőket.

Mit gondolok a KATA változásról?

Korábban írtam erről, illetve arról is, hogyan érint engem: KATA változás: hogyan hat rám? Gondolataim és a jövő.

2 fontos megjegyzés

  • A cikkben a legfontosabb tudnivalókat szedtem össze – egyedi esetekben lehetnek más teendők is egy webáruházzal vagy weboldallal a KATA-változás miatt.
  • A cikkben említett adóváltozások miatt könyvelőt keressen fel, és az ő tanácsait kövesse!

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!