Ukrán csapat fejleszti a THE7 kinézetet, használjam?

A háborús helyzet miatt vajon jó döntés egy ukrán fejlesztésű kinézetet használni? Egy WordPress fejlesztőket tömörítő Facebook csoportban tette fel a kérdést valaki.

Mi az a THE7 kinézet?

A THE7 az Envato birodalom részét képező themeforest.net oldal egyik legsikeresebb terméke, a cikk megírásának pillanatáig 261 768 eladással. A 2. legtöbbet eladott WordPress kinézetről van szó:

Sikerét főként annak köszönheti, hogy rengeteg típusú weboldalt lehet vele készíteni, van benne WooCommerce, WPBakery, Elementor, Gutenberg támogatás. És természetesen aprólékosan és könnyedén testre lehet szabni vele a weboldalak minden elemét.

Miért fontos, hogy ennyire népszerű a THE7?

A népszerű kinézetek fejlesztői nem tűnnek el általában, hanem a folyamatos bevétel (az utóbbi 30 napban 1900 eladást realizáltak, egyenként 39$-ért – ami azt hiszem több mint elég motiváció a folyamatos fejlesztésre) reményében folyamatosan fejlesztik a kinézetet.

Kik fejlesztik a THE7 kinézetet?

Az ukrán – kijevi – Dream Theme csapat fejleszti. A hivatalos csatornáikon nem látok utalást a háborús helyzetre vonatkozóan, de az látom:

  • A háború kitörése óta készítettek új demót.
  • Jöttek frissítések is a rendszerhez.
  • A segítségnyújtást kérő ügyfélszolgálati ügyekre válaszolnak.

Tehát továbbra is aktívak.

De mi lenne, ha elérhetetlenné válnának a fejlesztők?

A pontos kérdés a cikk elején említett Facebook csoportban így hangzott el (az érthetőség miatt javítottam itt-ott, de jelentéstartalmát tekintve nem változott):

„Kíváncsi vagyok a véleményetekre az adott szituációval kapcsolatban. (nem politikailag, szimplán a WP szemszögéből)

Adott egy nagyon jól menő és sok bevételt hozó WordPress-WooCommerce webshop, mely egy 4 tagú családot tart el. A shop a ThemeForesten népszerű, sok eladással rendelkező The7 sablonnal lett elkészítve. Nincs vele semmi gond, tökéletesen megy. De a tulajdonos aggódik, mivel a téma fejlesztője egy ukrán csapat. Én úgy látom, folyamatos a frissítés, a kommentelés is a csapat részéről, nem aggódnék, hogy egyik napról a másikra leáll a sablon és szétesik az oldal. A tulajdonos fél, hogy de mi lesz, ha… és ezért a sablon törlését szeretné és nulláról újra el kellene készíteni az oldalt. Mit gondoltok, jogos ez a félelem és legyen újrahúzva minden The7 nélkül vagy azért talán nem lesz olyan, hogy összezuhan az oldal, legalábbis nem egyik napról a másikra és nem kell annyira sietni a téma törléssel. Köszönöm az ötleteket, meglátásokat.”

Weboldal készítés során nagyon sokszor dolgozok a The7 kinézettel. Az eddigi ~460 általam készített weboldal közül ~185 a ezzel a kinézettel készült, és rengetegen végzek folyamatos vagy időszakos karbantartást. Tehát alaposan ismerem a kinézetet.

A tapasztalat az, hogy The7 minden esetben kitűnően vizsgázik:

  • Ha régi verziót kell frissíteni, nagyon kevés esetben fordul elő probléma.
  • Ha a régi verzió nem kerül frissítésre, akkor is gond nélkül működik nagyon sokáig (évekig is akár – igaz akkor már más miatt lehet a weboldallal probléma). Ez utóbbi pont azt az esetet is magában foglalja, hogyha mostantól nem fejlesztenék a THE7-et, akkor is jó eséllyel évekig használható lenne az utolsó stabil verzióval a weboldal.

Tehát összességében azt gondolom, hogy nem érdemes lecserélni a kinézet pusztán a fejlesztők cégének székhelye miatt.

Ezen felül csak megerősíteni tudom azt, amit a kollégák írtak a csoportban:

  • Korántsem biztos, hogy Ukrajnában van fizikailag is a fejlesztőcsapat. De van másik WordPress-es csapat is, akik biztosan Harkiv körül laknak, és mégis ellátják a vállalásaikat.
  • Ha van legalább heti/havi biztonsági mentés (ne csak olyan legyen, amit a tárhelyszolgálató csinál!) a weboldalról, akkor semmilyen visszafordíthatatlan probléma nem történhet a weboldallal.
  • Egy B-tervvel érdemes készülni, méghozzá úgy, hogy szükség esetén mire legyen lecserélve a kinézet. Javaslom a GeneratePress kinézetet, a saját oldalam új verziója is ezzel készült – sok olyat (ha nem mindet) ki lehet belőle hozni, amit a THE7-ben meg lehet oldani.

Remélem hasznos volt a válaszom!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!