Miért váltottam THE7 kinézetről a bemutatkozó weboldalaimon?

Az utóbbi években sajnos nem sokat fejlődött a THE7 kinézet a sebesség terén. Mivel nem használtam ki a benne rejlő lehetőségeket, gyorsabb megoldásra cseréltem.

A weboldalak sebessége számít!

Ha önnek a Google sebességmérő eszközén, a mobilos nézetben nem éri el a weboldala a minumum 75-85-ös értéket, akkor lassú a weboldala. Ebben az esetben sürgősen weboldal gyorsításra van szüksége! Lehet, hogy tavaly, tavalyelőtt még jobb értéket tudott mérni, mint manapság. Mi a változás oka? A Google folyamatosan és egyre jobban szigorítja az értékelési szempontjait, ezért úgymond „álltában” is lassul a weboldal sebességértéke (technikai avulás).

A 2020-ban és 2021-ben a saját weboldalaim sebességértéke is folyamatosan romlott, aminek egy ideig nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget. Akkor azt mondtam: vannak nagy és látogatott portálok is alacsony értékkel, illetve az értékesítési számokkal sem volt gond nálam (azaz nem jelentett valós hátrányt számomra). Ezen felül a 2 honlapom „tapasztalati úton” mért sebessége nem volt rossz: 1-2 mp alatt betöltődtek.

De végül elkezdett hátrányként megjelenni a látogatottsági és ajánlatkérési statisztikákon a sebességhátrány. Ez – utólag – érthető: 2020 eleje óta a mobilverzió az elsődleges rangsorolási szempont, 2021-től pedig szigorúbban értékeli a sebességet is a Google. A folyamatos romlás miatt (amit még időben vissza tudtam fordítani) döntöttem úgy, hogy tennem kell valamit. Persze be lehet állítani különböző gyorsítótárazó bővítményeket, de ezek egyrészt nem mindig hozzák az elvárt végeredményt, másrészt ettől még felesleges a háttérben a ma már robosztusnak számító THE7 rendszer. Tehát a problémát részben vagy egészben meg lehetett volna oldani másképpen is, de hosszú távon úgyis váltani kell, ezért döntöttem egyből emellett.

Ezért végül elengedtem a THE7 kinézetet.

Erről és a folyamatról írtam 3 részletesebb cikket is:

Nem dolgozok már THE7 kinézettel?

Dehogynem. Rengeteg weboldalt készítettem THE7 alapon, ezek támogatása részemről nem szűnik meg.

És természetesen a jövőben is fogok THE7 alapú weboldalakat készíteni abban az esetben, ha az abban rejlő lehetőségek annyira ki lennének aknázva, hogy az a legjobb megoldás. De az alapértelmezett ajánlásom nem a THE7 kinézet (gyorsítótárazó bővítménnyel) lesz, hanem egy gyorsabb kinézet és a gyorsítótárazó bővítmény együtt.

Mindig a kinézetcsere a megoldás?

Nem feltétlenül. Ahogy feljebb is írtam, rövid távon lehetséges különböző gyorsítótárazó bővítményekkel, illetve ezek „megfelelő” kombinációjával gyorsítani a THE7 alapú weboldalakat is, de a nagyon lassú weboldalaknál igazán minőségi ugrást néha csupán sebességnövelő bővítményekkel nagyon nehéz elérni.

Egyébként most (amikor már nem THE7 alapú a weboldalam) csak a WP Rocket gyorsítótárazó bővítményt használom.

Hozzá kell azért tennem, hogy én azért mentem rá a 99-100-as értékre a saját oldalaimnál, mert presztízskérdésnek éreztem hogy ne 80-90 közötti mobilos sebességértékük legyen (ami már bőven jó lenne), mert mégiscsak „hogyan néz ki”, ha már ezzel foglalkozok. (-:

Weboldal gyorsítás WP Rocket bővítménnyel

A THE7 csapat ajánlása a Fast Velocity Minify bővítmény, ami szerintem nem a legélesebb kés a fiókban erre a célra. Sajnálatos, hogy a THE7 csapat nem fordít nagyobb hangsúlyt a gyorsabb működésre.

Egy ügyfelem így fogalmazta meg, miután a WP Rocket megfelelő konfigurálásával 47-ről 95-re emeltük a THE7 alapú weboldala sebességét:

„Ez hihetetlen eredmény, ugyanakkor szégyen a The7 csapatra nézve. SZVSZ.”

Előtte-utána kép az eredményeiről:

Ha van WP Rocket, miért váltottam mégis kinézetet?

A hosszú távú megoldás (és sajnos úgy érzem, hogy odáztam voltam a kérdést, ezért léptem a saját oldalaimnál is) technikai avulás esetén az, hogy a kinézetet le kell cserélni egy, a mai elvárások szerint is gyors kinézetre, mert a legnagyobb ugrást az jelenti a sebességértékben. Részletesebben a WordPress weboldal gyorsítás aloldalamon lehet erről olvasni.

Minden THE7 oldal lassú?

NEM. Vannak olyan weboldal-összeállítások, amelyek könnyen sikerrel gyorsíthatóak egy pontig. De sokszor (már) indokolatlan a használata, mert a kapott végeredményt már más, szintén remekül működő, de gyors alternatívával is el lehet érni. A THE7 nagyon jó kinézet nagyon összetett weboldalaknál, de sok honlapnál rendelkezésre áll már egy sokkal gyorsabb alternatíva. A saját weboldalaimon nem használtam ki a THE7-ben rejlő sok-sok lehetőséget, cserébe egyre jobban lassította a sok háttérben lévő funkció a weboldalaimat.

Be kell látni: elérkeztünk arra a pontra, hogy a „multipurpose” (többcélú) kinézetek – mint a THE7 is – inkább már hátrány, mintsem előny. Régen ez kevésbé volt probléma, mert a Google is megengedőbb volt sebesség terén, de már más a helyzet.

Ami hab volt a tortán a THE7 kinézettel kapcsolatban:
Mint fejlesztő, a következő bosszantó problémával is találkoztam: mivel az ügyfelek csak a munka során szokták megvenni a saját liszenszüket, ezért a saját liszenszemmel szoktam aktiválni a weboldalukon a THE7 kinézetet, hogy a szükséges importálásokat elvégezhessem. Na ez az opció most megszűnt, mert letiltották az egyik saját liszenszemet, mert szerintük túl sok weboldalon használom. Persze az ügyfélszolgálatuknak írtam (és 1 munkanapon belül fel is oldották a tiltást), hogy tisztázzam a helyzetet, hogy minden esetben kizárólag a fejleszés ideje alatt van használatban az én liszenszem, és mindenkivel megvetetem a saját liszenszét. Ezt a szerződésemben is kikötöm, addig nem is élesítem az ügyfelek weboldalát, amíg a saját liszensz nincs megvéve – ennyire fontosnak tartom a fejlesztő szerzői jogait. Ezért is bosszant nagyon a dolog.

Mi lehet a THE7 kinézet alternatívája?

A THE7 alternatív megoldása lehet a GeneratePress Premium kinézet, rengeteg jól használható mintával, akár GenerateBlocks PRO-val kiegészítve. Ezekhez van fejlesztői liszenszem, így ha rám bízza a weboldala megújítását, akkor nem kell megvennie. A GeneratePress-el szinten egy szinten van az Astra kinézet, de végül a saját oldalamnál nem emellett döntöttem – pont a sebesség maximalizálása miatt.

Egy ideje az új weboldal készítés megbízásoknál is szinte kizárólag GeneratePress-t használok, ha a projekt jellegénél fogva alkalmasnak találom. De azért még vannak olyan projektek, ahol a THE7 jobb megoldás lehet, hiszen nagyon sokoldalú, és vannak területek, amelyekben kifejezetten erősnek, és szinte verhetetlennek tűnik.

A GeneratePress egyébként nagyon jól kezelhető és továbbfejleszhető weboldalt (de webáruház készítéshez is lehet használni) eredményez, sok helyen pedig még a THE7-hez képest is kényelmesebben és gyorsabban használható. Nem volt bajom a WPBakery oldalépítgetővel (sok-sok éve etalon nekem a logikája), de a Gutenberg szerkesztő – ami a WordPress sajátja – fejlődött akkorát az utóbbi pár évben, hogy maximálisan megérte váltanom erre. És szépen „kézre állt” egy kis gyakorlással. A jövő úgyis az lett volna, hogy a Gutenbergre át kell állni (gőzerővel fejlesztik a WordPress fejlesztői), ezt így nem odáztam tovább, a THE7 mellett szinte „egy füst alatt” megváltam a WPBakery-től is. Ez nem lett volna kötelező, ugyanis ezzel együtt értem el a fent mért értékeket, de maximálisan megérte.

Az orosz-ukrán háború miatt írtam a fentieket?
Felmerülhet a kérdés, de a válasz egyszerű: nem, semmi köze hozzá. Miért van itt mégis ez a kérdés? Azért, mert tavaly írtam arról, hogy ukrán csapat fejleszti a THE7 kinézetet de a mostani megállapításaim ettől függetlenek. Egyébként az előző mondatban linkelt cikk írása óta, 2022. januárjának elején beszéltem (más téma miatt, csak mellékesen rákérdeztem a háború fejlesztésre vetített hatására) az egyik ukrán fejlesztővel, aki a kérdésemre ezt válaszolta: „Az energiainfrastruktúra elleni közelmúltbeli támadások észrevehető kellemetlenséget okoztak az ukrajnai srácoknak. De a helyzet az, hogy a csapatunknak csak a 20%-át képviselik. Egyébként pedig a 2022-es év 2. fele volt az egyik legeredményesebb a cég történetében.”

Összességében szerintem megéri lecserélni a weboldalak kinézetét THE7-ről pl. GeneratePress-re, és abban kialakítani a korábbi designt (vagy akár a design felfrissítése is megoldható a cserével együtt). Persze nem rögtön, de középtávon érdemes elgondolkozni a váltáson.

Egyébként is, a „Meddig él egy weboldal?” című cikkemben írtam arról, hogy néha meg kell újítani a weboldalt – ez is a folyamatos fejlődés része.

Gyakori kérdések a THE7 kinézet gyorsításával kapcsolatban

Átmenetileg lehet valamit javítani a The7-en?
A THE7 fejlesztőinek van egy 25 pontos, specifikus listája a gyorsításhoz, de sajnos nem annyira ütős ez a lista. Ezzel meg lehet minden esetben próbálkozni, ahogy egy WP Rocket / WP Fastest Cache / Fast Velocity Minify / stb. bővítmények konfigurálásával is, de sajnos nem mindig az lesz az eredmény, ami az elvárás lenne.

Milyen költségekkel kalkuláljak egy átállásnál?
Sok dolog függvénye. Nem mindegy, hogy a THE7 kinézet mennyi funkciója van kihasználva, mennyire van „ráépítve” a tartalom. Illetve, hogy melyik oldalépítgetőt használja a rendszer, az is befolyásolhatja a munkadíjat. Vegye fel velem a kapcsolatot! Utána egy igényfelmérő után tudok küldeni személyre szabott árajánlatot.

A GeneratePress (lásd lejjebb) mennyire formázható egyedileg?
A THE7-nél anno azt mondtam, hogy az szinte minden igénynek megfelelően alakítható. A GeneratePress is jól alakítható, másban erős, egy kicsit más a logikája, de szinte ugyanolyan jól használható megoldás.

Vannak előre megtekinthető mintái a GeneratePress-nek?
Igen. A GeneratePress mintái (Site Library) és a GenerateBlocks mintái (Pattern Library) ezekről a linkekről érhetőek e.

Segíthetek a weboldala megújításában?

Vegye fel velem a kapcsolatot!

    Küldjön e-mailt az alábbi űrlap segítségével! Kérem adja meg az adatait az ajánlatkéréshez.

    Szolgáltatás kiválasztása:

    A munka/feladat leírása, egyéb üzenet:

    Ellenőrző kérdés: (robot kitöltések ellen)

    Adatkezelési hozzájárulás (kötelező):
    Az űrlap elküldésével hozzájárulok az adataim kezeléséhez.

    Adatvédelmi tájékoztató

    Ha probléma adódna az űrlap elküldésekor, kérem hívjon a +36 70 623 8822-es számon vagy írjon az info@szucsadam.hu címre. Köszönöm!

    Cikkértesítő

    Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

    Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

    Szólj hozzá!