Egyszerű spamfogó WordPress hozzászóláshoz, belépéshez

Ha honlapján engedélyezve van a hozzászólás funkció, akkor idővel megjelenhetnek a nem kívánatos, reklámot is tartalmazó, spam hozzászólások. Mi a megoldás?

Ha nem is kell hozzászólás funkció

Szükség van hozzászólás funkcióra?
A legfontosabb kérdés ez. A válasz lehet „nem” is. Miért? Pl.:

 • Nem érdekli a látogatók véleménye.
 • Nincs ideje hozzászólásokra reagálni.
 • Nem olyan a témája, ahol megéri ezzel foglalkozni, mert pl. nagyon megosztó a weboldal tartalma, és sok időt vinne a moderálás.

Ha nincs szükség a hozzászólás funkcióra, akkor a WordPress admin felületén, a Beállítások => Beszélgetés menüpont alatt az alábbiakat kell beállítani:

 1. Ez NE legyen bepipálva: „Megpróbáljuk értesíteni a bejegyzésről az összes hivatkozott blogot.”
 2. Ez NE legyen bepipálva: „Engedélyezzük a hivatkozás értesítéseket más weboldalak új bejegyzéseiről (visszajelzések és visszakövetések).”
 3. Ez NE legyen bepipálva: „Engedélyezzük az embereknek, hogy hozzászóljanak az új bejegyzésekhez.”
 4. Ez LEGYEN bepipálva: „Hozzászólás írásához regisztráció és bejelentkezés szükséges” Az ok ennél az, hogyha egy robot át is jönne az előzőeken, ezen le fog pattanni.
 5. Ez LEGYEN bepipálva: „Mielőtt egy hozzászólás megjelenik a hozzászólást kézzel kell engedélyezni.”
 6. Ez LEGYEN bepipálva: „Mielőtt egy hozzászólás megjelenik a hozzászólás írójának kell lennie korábban elfogadott hozzászólásának.”
 7. Ez NE legyen bepipálva: „Avatarok mutatása”.

Ha ezekkel megvan, utána a Disable Comments bővítményt is érdemes feldobni, és globálisan kikapcsolni vele a hozzászólás funkciót pár kattintással:

Ha szükség van hozzászólás funkcióra – de spamre nem

Ha szükséges a hozzászólás funkció (sok esetben egyébként hasznos), akkor alapesetben nem kell semmit tenni a spamekkel, hiszen egy új oldal létrehozásakor nem jelennek meg általában azonnal a spammelő robotok.

De amint megjelennek, akkor már foglalkozni kell velük, és meg kell szüntetni, hogy egyrészt ne kelljen moderálni ezeket, illetve ne is jelenjenek meg a valós hozzászólások között.

Spamfogó bővítmények

Advanced Google reCAPTCHA

Ezt a bővítményt használom jelenleg is. Remekül megfogja a spameket, és a belépő oldalra is tud tenni egy Capcthat (lehet sima is, dde Google reCAPTCHA is. Egy minta:

Letöltés: Link a cikk végén.

Akismet

Az Automattic által fejlesztett, legismertebb, és legnépszerűbb spamfogó, ami személyes használatra ingyenes, egyébként fizetős megoldás. Mivel személy szerint nem szeretem, ezért erről nem is írnék többet, de hiba lett volna, ha meg sem említem.

Captcha Code

Egy ingyenes alternatíva, amelyet ugyan egy éve nem frissítettek, de jól működik:

Beállíthatóak az alábbiak benne:

 • Kis vagy nagybetűk, vagy mindkettő legyen-e a captcha-ban.
 • Betűk és számok keverési lehetősége.
 • Hány karakteres legyen a feladvány.
 • Bejelentkezésnél, regisztrációnál, elfelejtett jelszónál, hozzászólásnál, bejelentkezett felhasználónál külön-külön megjelenési beállítás lehetősége.

Spamfogó bővítmények letöltése

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!