Miért csináljak mentést a weboldalamról? A tárhelyes csinál, nem?

Gyakran kapom meg a címben feltett kérdést ügyfelektől. Elmondom a véleményemet a kérdésről.

Miért jó, ha van egy weboldalról biztonsági mentés?

Egy teljes biztonsági mentésből bármikor helyreállítható egy weboldal azon állapota, amely akkor volt fellelhető, amikor a mentés készült. Persze két biztonsági mentés között keletkezett tartalom is “megmenthető”, ha odafigyelünk erre.

Ha egy weboldalról nincs biztonsági mentés, akkor azzal azt kockáztatjuk, hogy probléma esetén (pl.: nem frissített WordPress és/vagy sérülékeny bővítményeken keresztüli támadás) adott esetben a teljes addigi, weboldalba fektetett munkánk kárba vész, és mindent a nulláról kell kezdeni.

Ön mennyi pénzt bukna egy hasonló fiaskón?
Sokat? Ebből is látszik, hogy érdemes a biztonsági mentés kérdésről beszélni, főleg ha jelentős bevételkiesést okozna egy feltört/törölt/tárhelyszolgáltató által letiltott (vannak szolgáltatók, akik a vírusos weboldalakat blokkolják) weboldal. Nem beszélve a helyreállítás (amennyiben lehetséges) borsos költségeiről. Sokkal olcsóbb a megelőzés. Egy tanulságos sztorit a másik, kifejezetten WordPress-el foglalkozó blogomon lehet elolvasni.

Kinek a feladata biztonsági mentést készíteni?

A legtöbb tárhelyszolgáltató rendszeresen (hetente, vagy naponta) készít a weboldalakról biztonsági mentést. De ez nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk. Miért?

Mert az előző bekezdésben megjelölt “legtöbb” tárhelyszolgáltató nem azt jelenti, hogy az “összes”. Ezért a legfontosabb, hogy megkérdezze a tárhelyszolgáltatóját, hogy milyen gyakran csinál biztonsági mentést, ezekből mennyit tárol, és mennyi időre visszamenőleg.

Fontos kérdések:

  • Milyen gyakran készül mentés? Ha túl ritkán készül mentés, akkor azt kockáztatjuk, hogy túl sok minden fog elveszni, ha egy korábbi mentést alapján kell helyreállítani a weboldalt.
  • Mennyi mentést tárol? Ha csak egyet, abban az a kockázat, hogyha mondjuk pont tegnap csinált mentést, és tegnapelőtt fertőzték meg a weboldalt, akkor a tegnap mentéssel felülírta a korábbi mentést. De mivel tegnapelőtt megfertőzött weboldalról tegnap készült mentés, ezért csak a fertőzött verzióról van mentés, azaz nem sokat ér.
  • Mennyi ideig tárolja a mentést? Minél tovább, annál hasznosabb.

Mit csinál egy felelős weboldal tulajdonos?

Véleményem szerint az a legjobb megoldás, ha a tárhelyes IS csinál mentést a weboldaláról, illetve időnként ön is, manuális módszerrel (lásd lejjebb), vagy megbíz erre egy szakembert, aki megcsinálja ön helyett rendszeresen ezt a feladatot.

Így a legnagyobb a valószínűsége annak, hogyha szükség lesz egy mentésre, és a tárhelyszolgáltatónál nincs mentés, akkor is “B” tervnek ott van a egy saját készítésű mentés. Ráadásul a saját mentésekből annyit lehet tárolni, amennyit szeretne, ellenben a tárhelyszolgáltatónál a mentések megőrzési ideje véges.

FRISSÍTÉS – 2021/02/05: +1 pont a saját biztonsági mentés szükségessége mellett:

Ezt egy WordPress fejlesztős csoportban tették fel kérdésként:

No comment. Szóval jó, ha van saját mentése! Egyébként az adatbázis nélkül teljes kuka a maradék oldal. Ha a fájlok nincsenek meg, akkor legalább a szöveges tartalmak visszaállíthatóak.

Segítsek a karbantartásban, mentésben?
Ha szüksége van rendszeres karbantartásra, biztonsági mentésre, keressen bátran egy ajánlatért!

Ne álljon ott mentés nélkül, ha a tárhelyszolgáltatója széttárja a kezét, hogy “sajnos nincs mentés, mert …… [és ide jön egy random kifogás, ami bedönthet egy vállalkozást!]”.

Hogyan kell biztonsági mentést készítési WordPress weboldalról?

Két fő lépése van:

  • FTP-n keresztül le kell menteni minden fájlt a tárhelyről.
  • PhpMyAdmin felületén keresztül ki kell exportálni az adatbázist.

A fenti két elem együttese ad ki egy teljes értékű biztonsági mentést.

Megtanulná lépésről-lépésre, hogyan kell biztonsági mentést készíteni?
Csináltam egy oktatóanyagot, amin A-tól Z-ig megmutatom a teljes folyamatot, amelyet akkor is meg fog érteni, és le tud követni, ha még a tárhelyéhez sem csatlakozott korábban, és teljesen “kínaiak” most még az “FTP” és “MySQL” fogalmak. WordPress biztonsági mentés készítése – oktatóanyag.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!