2021-es évértékelő, célok 2022-re

Immáron a 4. évértékelőm következik (bánom, hogy nem kezdtem 10 évvel korábban, imádom írni). Hogyan sikerült a 2021, és mire készülök 2022-ben? Összefoglalom.

Az előző évek évértékelői:

2018-as évértékelő | 2019-es évértékelő | 2020-as évértékelő

Hogyan telt a 2021-es évem?

Munka:

Szerencsére sikerültek a tavaly kitűzött főbb mutatók:

  • Megírtam az 1850. szakmai cikkemet is (~890 db ezen a blogon van, ~960 pedig a WordPress videókon). Továbbra is próbálom tartani a 10 naponta 1 cikk ütemtervet.
  • Megszereztem az 1000. ügyfelemet is.
  • A 2021-es évről is elmondható, hogy sokat tanultam, teszteltem, hogy az ismereteimet naprakészen tartsam, az ügyfeleimet a legmagasabb szinten tudjam kiszolgálni, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű tartalmat tudjak előállítani.
  • A tervezett árbevételi célt is elértem, nagyjából 300 tranzakcióból (weboldalak, oktatások, könyvek, stb.), és az előző évnél jóval kevesebb [-16%] munkaórából.

Extra kiegészítés a munkához:
Az eddiginél is jóval nagy fókusszal és időhatékonysági mutatóval dolgoztam. Mondhatni a „work hard(er), play hard(er)” elvet vallottam idén. A 2021-as évben 203 olyan nap volt (igaz, ebből ~104 db hétvége), amikor 0 percet dolgoztam (ami nálam ezzel egyenlő: se munka, se telefon, se e-mail), igaz, néha kicsit nehezemre esett, hogy ne dolgozzak, de kitartottam, mert magamnak akartam bebizonyítani, hogy nem dől össze a világ, ha egy kicsit átszervezem az életemet, és az év 2. felében átlagosan heti ~2 munkanapon vagyok elérhető. Így is lett, a július 1-től induló 184 napból mindössze 47 napon dolgoztam összesen, és a világ is egyben maradt. (-: Ennél kevesebbet az élő szerződéseim és kötelezettségeim miatt nem tudtam volna dolgozni, akárhogy is összesűrítettem volna a munkanapokat. Illetve az új megkeresések szempontjából sem előnyös, ha eltűntem volna akár 1-1 hétre.

Ugye, hogy milyen jól hangzik, hogy ennyi (szabad)napon mást tudtam csinálni? De lássuk meg a másik oldalt is: Cserébe viszont a maradék napokon sokkal több órát teljesítettem, 44 db (éves szinten) olyan munkanapon volt, ahol 9 óra felett dolgoztam (többször is 11,99 óra volt a maximum – szintén tudatos döntés eredményeképpen – előre beállított órával mértem, és eldobtam az egeret, amikor jelzett). Ja igen, amikor munkaidőt írok, az a valódi munkaidő, Facebook-ozás, hírolvasás, kávészünet NÉLKÜL.

+1 dolog:
Immáron több mint egy éve nem vagyok bejelentkezve (még ideiglenesen sem!) a telefonomon a vállalkozásban használt e-mail fiókomba, ami azt jelenti, hogy amikor nem vagyok gépnél, akkor semmilyen módon nem értesültem a beérkező levelekről. Sokkal nyugodtabb vagyok emiatt, még jobban elkülönül a munka a magánélettől a hétköznapokban is.

Vállalkozói szabadság vs. saját boldogság:
A tavalyi kevesebb minőségi pihenővel járó év után nagyon szükségem volt erre a fajta vállalkozói szabadságra és feltöltődésre. Idén azt éreztem, hogy sokkal kevésbé számít a pénz (ennek ellenére az egy évvel ezelőttivel megegyező bevételi célt elértem), mint ezelőtt – jobban számít a saját boldogságom, a szabadidő, és a hobbik megélése.

2022. januártól ismét teljes erőbedobással dolgozok, ill. most nem tervezek ilyen szintű lazítást az év 2. felére, hiszen ahogy írtam is: sokszor inkább nehézséget okozott, hogy „nem dolgozhattam”.

2 monitoron történő munkavégzés:
Kb. az év felétől 2 monitoron dolgozok. Korábban azt mondtam (többször rákérdeztek ügyfelek az évek során), hogy „minek nekem még egy monitor, ott van nekem az ALT+TAB”, de megkövetem magam: nagyon hatékony 2 képernyőn dolgozni.

Koronavírus:

A tavalyi értékelésemben is kitértem rá, most sem lehet kikerülni, hiszen még az életünk része volt idén is. Szerencsére a tavalyi évet is sikerült túlszárnyalni (az első 4 hónap pénzügyi eredménye 24,5%-al jobb volt, éves szinten pedig a vártnál sokkal hamarabb értem el a tervezett bevételi célt), elképesztő kereslet volt az online megoldásokra. Ezen felül a január-február-március hónapok árbevétele a valaha volt 1., 3., és 5. legerősebbje volt. Szóval szerencsére nem panaszkodom a vírus miatt (amelyet eddig sikerült elkerülni egyébként).

Magánélet, bakancslista:

  • Túrázás: A legfőbb szabadidős tevékenységem ez volt. Megvan életem első maratonja is, igaz, csak sétálva. Vagy ha marketingesként akarom mondani: megvan az első maraton, amibe azért bele kellett sétálnom. Az igazság (bár az előző is az, csak kisarkosítva) pedig az, hogy végig sétáltam, kivéve az utolsó 100-200 métert, ahol direkt futottam. (-:  Összes mért túra, összes megtett távja egyben: 1147,96 km, összes idő: 221,17 óra. De a szervezett/mért túrákon felül is sok helyen voltam, köztük régi bakancslistás helyeken (pl.: Szentkirályszabadja mellett a szellemvárosban – lejjebb lesz kép is róla)
  • Kerékpározás: A régi szerelem ismét visszatalált hozzám. (-: Sok év kihagyás után ismét értékelhető mennyiséget tekertem. Ebből volt 16 db Velencei-tó kör, illetve egy Balatonkör is. Ezen felül életem első külföldi teljesítménytúrája is meglett, egy szlovákiai 100+ km-es túrát teljesítettem. Szinte hihetetlen, hogy 5 évig rengeteget bringáztam anno, de külföldön nem mentem ekkora távot (holott ezt a távot már rengetegszer megtettem életemben bringával) még korábban. Az egész éves összesítés: 1329,602 km, 76,17 óra.
  • Mozgás, összesen: 297,34 óra. A 3. legsportosabb évem (sőt, ~10 óra kellett volna a 2. helyhez) az utolsó 14 év alatt (azóta van mért adatom).
  • Saját túra: Év elején elindítottam a 2. saját tervezésű túrámat. A 2. félévben pedig 2 társammal indítottunk együtt egy útvonal- és túragyűjtő weboldalt – 68 útvonallal – ahol bárki tudja teljesíteni a túrákat, illetve akár tud is beküldeni sajátot, hogy azt végigjárhassák mások. Ezt végül bezártuk, mivel sajnos idővel kiderült, hogy nem találkozik a fejlesztéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos elképzelésünk.
  • Olvasás: A leírásból látszik, hogy elég tartalmas volt az év. Ez valaminek a rovására ment, és ez a valami most az olvasás volt. Idén csupán 17 könyvet olvastam, 5746 oldal terjedelemben.
  • Darts: Sajnos ez is háttérbe szorult idén. Átlagosan heti 1 alkalomra se jött ki a játék gyakorisága, ami az eredményen is meglátszott. De azért ~500 leget sikerült játszani így is.
  • Magánélet: Szerencsére minden rendben továbbra is.
  • Fogyás: A két évvel ezelőtt leadott 10+ kg-ot továbbra is tartom, így bátran ki merem jelenteni, hogy sikeres volt a fogyás, hiszen nem jöttek vissza a kilók (sőt, egy Balatonkör bringával túra után mérve negatív rekordba is átment). (-:
  • Sakk (és tanulás): Az egyik elolvasott (és feldolgozott) könyv az „Asztalos/Bán” féle „A sakkjáték elemei” című volt. Ez egy 26+ órás project volt, de megérte, mert a sok éves játéktapasztalat ellenére is voltak az alapokban hiányosságok, amelyeket többnyire helyretett a könyv. Ez a játékerőmön is érezhető, az online portálon jelentősen nőttek az értékszámaim. Külön büszkeséggel tölt el, hogy volt egy partim, ahol az elemzőprogram szerint 3 apró pontatlanságot követtem el csupán, és vertem egy olyan magas szintű játékost, akinek korábban már sikerült (persze sokból csak 1x) megvernie az aktuális világbajnokot, Magnus Carlsent. (vagy ha marketingesként mondom: a világbajnokkal elbírt, velem nem) Élőben pedig egy FIDE mesterjelöltet is sikerült megvernem (1x, sok próbálkozásból) a helyi sakkegyesületben. Ellene az alábbi állást sikerült kialakítanom (ő be akart vinni a gyalogjait, hagytam – cserébe támadtam a királyállását), majd az 1. …. Hxf1 2. Kg1 gxh3 3. Qb2 h2+ kombinációval feladásra kényszerítenem:
A mesterjelölt elleni partiban kialakult állás
A mesterjelölt elleni partiban kialakult állás

Egy túrás kép:

Szentkirályszabadja, szellemváros, 2021 - Háttérben a Balatonnal
Szentkirályszabadja, szellemváros, 2021 – Háttérben a Balatonnal

És egy bringás:

Ilyen a bringaút Szlovákiában - sok km-en át egy döccenő sem volt!
Ilyen a bringaút Szlovákiában – sok km-en át egy döccenő sem volt!

Érmegyűjtemény, 2021:

Még 2 érme nem érkezett meg. (-:
Még 2 érme nem érkezett meg. (-:

Az évben olvasott könyvek közül azok, amelyek fent vannak a moly.hu oldalon – ahol ilyen szép összeállítást tudok csinálni az olvasmányaimról:

A tervek 2022-re

Vállalkozás:

  • A 2021-es évben elért árbevételt célzom meg ismét. Mivel évek óta a kapacitásom határán dolgozok, remélem ez 2022-ben sem fog gondot okozni. A könyvemben részletesen írtam arról, hogy egyelőre miért nem tervezem a kapacitásnövelést.
  • Szeretném megszerezni a legalább az 1100. ügyfelemet is.
  • Remélem elérem az 1900. szakmai cikket is.
  • Maximum annyi órát szeretnék dolgozni, amennyit 2021-ben.
  • Van egy titkos tervem, amit nem szeretnék még felfedni. (-:

Hobbi:

  • A túrás vonalon szeretnék még eredményesebb lenni.
  • Szeretnék ismét egy Balatonkört kerékpárral.
  • És persze jó lenne többet olvasni, mint idén.
  • És ha a darts-ban tudnék fejlődni, nem bánnám.

YearCompass kiegészítés

Minden évben értesítőt kapok, amikor megjelenik az évértékeléshez és évtervezéshez segítséget nyújtó YearCompass. Ebből is vettem pár kérdést érdekességnek:

2021-re vetítve:

  • A legbölcsebb döntés, amelyet meghoztam: Lemondtam a lakóépületem közös képviselői posztjáról.
  • A legnagyobb lecke, amelyet megtanultam: Terv nélkül nem vágunk bele semmibe.
  • A legnagyobb kockázat, amelyet vállaltam: Elmentem (egyedül) a Szenkirályszabadja mellett lévő szellemvárosba.
  • A legnagyobb meglepetés az előző évemben: Az, hogy a dolgok mennyire flottul tudnak menni, ha jól vannak megszervezve a folyamatok.
  • A legfontosabb dolog, amit másokért tettem: Belevágtam egy olyan projektbe, amelyet az eszem szerint nem indítottam volna el.
  • A legnagyobb dolog, amelyet befejeztem: 257+ óra mozgás egy túragyűjtő weboldal mérése szerint (és ebben nincs benne az, amit nem ennek keretében mozogtam, lásd feljebb), amivel a TOP 50-ben végeztem 5650+ emberből. Ezt 31 útvonalon, összesen 166 teljesítéssel értem el.
  • Mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban? Az, hogy több év kihagyás után is mennyire szeretek aktívan sportolni.
  • Mi az, amiért leginkább hálás vagy? A családom támogatásáért.

2022-re nézve:

  • Ebben az évben azt nem halogatom tovább, hogy: többet foglalkozok a saját weboldalaimmal.
  • Ebben az évben abból merítem majd a legtöbb erőt, hogy: sokat fogok mozogni.
  • Ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor: számomra ismeretlen dolgot próbálok ki.
  • Ebben az évben akkor fogok igent mondani, ha: eszemmel és szívemmel is egyetértek a kéréssel.
  • Erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy: csak így tovább. (-:
  • Ez az év számomra azért lesz különleges, mert: majd elválik. (-:

Önnek hogyan telt a 2021, és mit tervez 2022-re? Írja meg egy hozzászólásban!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!