Kiemelt kép megjelenítése és cseréje a bejegyzéslistában

A WordPress alapú weboldalak blog funkciójának jellemzője, cikkenként beállítható egy-egy kiemelt kép. A kiemelt kép beállítása, majd cseréje gyerekjáték!

Mi az a „kiemelt kép” a bejegyzéseknél?

Ha a weboldal készítés blog oldalamat megnézi, akkor látja, hogy itt listázódnak a legutolsó bejegyzések, időrendben visszafelé. Úgy építettem fel, ahogy a jó blog oldalak című cikkemben írtam a blog oldal optimális megjelenéséről.

Minden cikkhez tartozik egy kép, ezt hívjuk kiemelt képnek a WordPress-ben:

Cikklista, kiemelt képekkel
Cikklista, kiemelt képekkel

Kiemelt kép beállítása (alapfunkció)

A blokkszerkeszőben a jobb oldalon, a Kiemelt kép opciónál kell feltölteni azt a képet, amelyet kiemelt képként szeretnénk látni:

Kiemelt kép feltöltése
Kiemelt kép feltöltése

Az itt beállított kép lesz a kiemelt kép, sőt ezen felül sok esetben a közösségi média (pl.: Facebook) megosztáskor megjelenő kép is (kivéve, ha pl. egy SEO bővítménnyel felülírjuk ezt a képet).

Ha nem jelenik meg a weboldalon a kiemelt kép, akkor valószínűleg nagyon régi WordPress kinézetet használ, ami még nem támogatta ezt a funkciót. Bár erre már nagyon kicsi az esély, mert sok éve az alaprendszer része ez a funkció.

Alapértelmezett kiemelt kép beállítása

A „Default featured image” nevű bővítmény telepítése és aktiválása után be lehet állítani (Beállítások => Média alatt) egy olyan kiemelt képet, amely akkor jelenik meg, ha a kiemelt képnél nem lett feltöltve egyedi kép.

Így néz ki, ennyire egyszerű a felülete:

Alapértelmezett kiemelt kép beállítása
Alapértelmezett kiemelt kép beállítása

Ez a bővítmény két esetben nagyon hasznos:

  • Ha elfelejt feltölteni egy cikkhez kiemelt képet, akkor is meg fog jelenni egy alapértelmezett kép.
  • Ha vannak régi cikkei, amik még azokból az időkből származnak, amikor a WordPress-nek nem volt még része a kiemelt kép funkció, akkor ezeknél is be lehet állítani egy alapértelmezett képet, ami megfelel addig, amíg visszamenőleg nem pótolja minden cikknél a képeket.

Kiemelt kép beállítása, közvetlenül a Bejegyzések aloldalról

Előfordulhat, hogy a fent írt módon a blokkszerkeszőben nem és/vagy késve és/vagy csak több frissítés után jelenik meg a kiemelt kép funkció. Ennek a problémának az áthidalására remek kiegészítő a „Featured Image Admin Thumb” bővítmény, amely a Bejegyzések menüpont alá berak egy kiemelt kép (Thumb névvel) oszlopot, amelyben a képre és/vagy a helyére kattintva cserélhető/beállítható a kiemelt kép.

Kiemelt kép oszlop az admin felületen
Kiemelt kép oszlop az admin felületen

Akkor is hasznos ez a megoldás, ha sok cikknél kell pótolni vagy cserélni kiemelt képeket.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!