Milyen gyakran érdemes frissíteni egy WordPress weboldalt?

Az általános válasz az, hogy mindig minél előbb (értsd: azonnal) érdemes elvégezni minden frissítést. De… mindig van egy ilyen mondat után legalább 1 „de”. Itt is. Több is.

De…

  • De ez („azonnal”) nem reális cél (sok esetben nem is indokolt) egy átlagos weboldalnál. Felesleges naponta nézni a frissítéseket. Igaz, akár e-mailben is lehet értesítést kérni az elérhető frissítésekről.
  • De ezzel nem foglalkozik sok weboldal tulajdonos. Ez akkor a legnagyobb baj, ha ez a hozzáállás találkozik a „soha nem készítek biztonsági mentést a weboldalamról” mentalitással is.
  • De az azonnali frissítéssel hibát okozhatunk a weboldalon. Ez a legkönnyebben orvosolható „de”. Egy biztonsági mentés után érdemes nekiállni a frissítéseknek. Vagy összetettebb weboldal esetén az éles weboldalt le kell másolni egy tesztkörnyezetbe, elvégezni a frissítéseket, és ha minden rendben van, akkor érdemes az éles oldalon is végigcsinálni a procedúrát.

Milyen frissítések vannak egy WordPress weboldalhoz?

  • WordPress frissítések: kis- és nagy verziók jönnek ki folyamatosan. Ezekkel szokott a legkevesebb baj lenni, de vannak olyan konfigurációk, ahol pont ez okozza a legnagyobb bajt. Ezért körültekintően kell eljárni a frissítés telepítése során.
  • Bővítmény (kiegészítők, amelyek funkcionálisan növelik a weboldal „tudását”) frissítések: A frissítések előtt érdemes tisztában lenni, hogy a bővítmények új verziója megfelelően fog-e működni.
  • Kinézetfrissítések: Ha nem használunk ún. child theme-t, akkor „megborulhat” a weboldal a kinézet frissítésekor.

Miért jönnek frissítések a WordPress weboldalakhoz?

  • Funkcionális frissítések: ezek azok, amikor azért jelenik meg valamiből egy új verzió, hogy a korábbi verzió funkcionalitását bővítse.
  • Hibajavítások: A korábbi verziókban valamilyen funkcionális, kompatibilitási hiba orvoslása.
  • Biztonsági rések foltozása: Ezek a legfontosabb frissítések. Ha pl. olyan verziót használunk egy-egy bővítményből, amiben biztonsági rést találtak, akkor potenciális veszélynek tesszük ki a weboldalunkat azzal, hogy nem telepítjük az új verziót.

Hogyan kell frissíteni? Mi a frissítés optimális menete?

  • Teljes biztonsági mentés készítése a weboldalról (FTP-ről a fájlok lementése, és a MySQL adatbázis exportálása).
  • WordPress, kinézet- és bővítmények frissítése: Ezek egy része általában az admin felületről elérhető, de pl. kinézeteknél előfordulhat, hogy a kinézet beszerzési helyéről kell letölteni az új verziót, majd FTP-n felmásolni a szerverre.
  • Ellenőrzés: minden funkció megfelelően működik a weboldalon?
  • Hibajavítás: ha az előző kérdésre „nem” a válasz, akkor minden felmerült hibát ki kell javítani.

Milyen gyakran érdemes frissíteni egy WordPress weboldalt?

Visszatérve a címben feltett kérdésre: Véleményem szerint a legtöbb weboldal tulajdonos akkor jár el helyesen, ha legalább 1-3 havonta elvégzi az elérhető frissítéseket a weboldalán. Viszont ha biztonsági frissítést adnak ki, akkor azt viszont azonnal érdemes elvégezni! Természetesen lehet nagyobb kihagyásokat is hagyni, csak nem érdemes. Ha megfertőzik a weboldalt, adott esetben nagyon nehéz lehet helyreállítani a teljes weboldalt.

Segíthetek?

Ha szeretné profira bízni a weboldala karbantartásának ezt a részét, azaz rendszeresen szeretne biztonsági mentést és/vagy WordPress frissítést a weboldaláról?

A weboldal karbantartás szolgáltatásomat többek között pont ezen igény kielégítésére találtam ki (de sok egyéb dologra is lehet használni a karbantartás szolgáltatás keretében meglévő egyenleget). Keressen meg az info@szucsadam.hu e-mail címen, vagy a +36 70 623 8822-es telefonszámon egy díjmentes ajánlatért!

A kiemelt kép forrása:
blog.tbwhs.com/disable-wordpress-updates

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!