Érdekes WordPress hiba: kijelentkezve nem látszik egy almenü

Egy új weboldal készítése során futottam bele a következő jelenségbe: kijelentkezve eltűnt egy almenü a menüsorról, bejelentkezve újra látszódott. Mutatom hogyan jártam a végére, és mi lett a megoldás.

WordPress hibaelhárítás – mi segített?

Egy ilyen hibánál rengeteg ötlete van az embernek, többek között az alábbi utat kellett bejárnom, hogy a hiba végére járjak:

  1. Teljes mentés készítése a weboldalról.
  2. Forráskód összehasonlítása bejelentkezett és kijelentkezett felhasználóknál.
  3. CSS fájl ellenőrzése, nem lett-e elrejtve véletlenül a hiányzó almenü.
  4. Az eltűnő oldal beállításainak átnézése, nincs-e rejtve kilépett felhasználóknál.
  5. A menüsoron a kérdéses aloldal beállításainak megvizsgálása.
  6. Bővítmények egyesével történő ki- és bekapcsolása. Általában ez a pont szokott segíteni, itt is ez volt a megoldás. Részben. Mivel a weboldal már üzemelt (egy modern verziót készítettem belőle éppen, így lett új weboldal).
  7. Miután meglett az a bővítmény (a WooCommerce okozott gondot, amelyre azért volt szükség, mert itt WordPress alapú webáruház is készült), ami a hibát okozta, meg kellett állnom egy pillanatra, mert működő oldalon nem kezdhetem el a beállítások tesztelgetését.
  8. Az előző pont miatt csináltam egy másik domainre egy klónverziót a weboldalból, hogy bármit megtehessek vele a tesztelés során. Ezt követően mindent (szó szerint: bővítmények, oldalak, tartalmak, menüpontok, stb.) leirtottam róla, hogy csak a hibás működésű almenü maradjon, és a WooCommerce. Ezek után a WooCommerce beállításai között találtam meg hibát: a magyarra „kijelentkezes” URL-re fordított WooCommerce végpont összeakadta egy „be-es-kijelentkezesi-szabalyok” oldal URL-el.
  9. A végpontot átírtam „kilepes”-re, és meg is oldódott a hiba, hiszen az URL-részlet ütközés megszűnt.

Mutatom videó a hibajelenséget, és a megoldás végét:

A hibakeresés most ennyi volt, mert a fentiekkel is célt értem nagyjából 1,5 óra alatt. Azért volt ilyen sok, mert a klónozást és a bővítmények ki- és bekapcsolását meg akartam úszni – erre mondják, hogy a rest kétszer fárad. (-: A hibák felderítése kapcsán több lehetőség is van,  Általános WordPress hibaelhárítás címen írtam a másik blogomban erről részletesebben.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!