Egy etikus hacker felmérése a WordPress fejlesztőkről (eredmény)

Csermák Szabolcs etikus hacker (webshield.hu) készített egy remek felmérést, amelyben véleményem szerint (részben) lesújtó képet fest a WordPress fejlesztők piacáról. Kutatása fő területe a karbantartás területe volt.

Néhány érdekesség:

A tényeket úgy említem, hogy leírom a 2017. év végén készült felmérés végeredményét, és azt, hogy nálam hogyan működik a kiemelt tény és/vagy mi a kérdésről a véleményem.

  • A fejlesztők 11%-a nem kínál karbantartás szolgáltatást. Én igen.
  • Csupán 41% használ védelmi bővítményt. Én az All in One WordPress Security-t használom, de a WordFence is szuper.
  • A válaszadók 33%-a azt mondta, hogy fertőzés esetén visszaállítja a weboldal korábbi állapotát egy mentésből. A legnagyobb döbbenet ez a tény. 33% azt mondja, hogy meg sem próbálja megoldani a problémát, inkább visszaállít egy mentést. Ami jó eséllyel tartalmazza a sérülékenységet, így ad a szarnak egy pofont ezzel.
  • 20% azt mondja, hogy letörli WordPress-t egy fertőzéskor, és újrakezdi a munkát.  Döbbenet a köbön. Egy webshopnál, gyakran frissülő oldalnál, és összetett oldalaknál ez érdekes megoldás. Az ilyen fejlesztőknek javaslom alapozásnak a „Fertőzött WordPress weboldal – vírusírtás alapok” című cikkem áttanulmányozását. Az előző ponttal együtt – összeadva – a WordPress fejlesztők 53%-a nem tud mit kezdeni egy fertőzéssel. És most a WordPress FEJLESZTŐK-ről beszélünk, nem a felhasználókról, ügyfelekről.
  • Van olyan fejlesztő, aki teljes munkaidőben csak karbantartással foglalkozik. Ez is döbbenet, de jó értelemben! Ha ezzel elvan, nincs gondja arra, honnan szerezzen új ügyfeleket. 🙂 Nálam egyébként az átlagos 25% alatt van (a pontos % üzleti titok) ez az érték.
  • Még azt tenném hozzá a felméréshez, hogy nekem személy szerint nincs problémám (vannak olyanok, akik nem szeretik ezt a munkát) a karbantartással, sőt, vállalok is ilyet.

Videós formában itt tekinthetőek meg a fentiek (plusz sok más adat):

https://www.youtube.com/watch?v=UIvTvyJq_wE

WordPress Biztonsági Est

Tudtad? 2016. márciusában voltam Szabolcs WordPress Biztonság Est elnevezésű eseményén. Az esemény kivonatát itt lehet meghallgatni.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!