Egy vagy több oldal kizárása a WordPress keresőjének találatai közül

A WordPress keresője sajnos nem a legfejlettebb, viszont lehet „turbózni” rajta. Most megmutatom, hogyan lehet egy vagy több oldalt kizárni a keresési találatok közül.

Mikor lehet szükség egy oldal kizárására?

Például akkor, ha egy ún. landing oldalt* készítünk, amelyen van olyan kulcsszó vagy kifejezés, amelyre kereshetnek az oldalunkon belül a látogatók. És nyilván lesz, hiszen a landing oldal is releváns a témánkra nézve. De természetesen más esetben is hasznos lehet ez a funkció, pl. olyan rejtett oldalak esetén, amelyek csak a link ismeretében tekinthetőek meg.

*Landing oldal: értékesítési oldal, ahol vagy teljesítik az oldaltól elvárt célt, vagy bezárják.

Hogyan lehet kizárni egy oldalt a találatok közül?

  1. A lenti linkről le kell tölteni a „Remove Specify Pages from Search” nevű bővítményt, majd fel kell telepíteni, és aktiválni kell.
  2. A „Bővítmények” => „Szerkesztő” menüpont alatt ki kell választani ezt a bővítményt, és az alábbi kódrészletben narancssárgával jelölt számokat kell sajátra cserélni:

 Egy vagy több oldal kizárása a WordPress keresőjének találatai közül

Mik ezek a számok?

Az oldalak egyedi azonosítója, a példában azért van két szám, mert két oldal lett kizárva a keresőből.

A kizárandó oldalak ID-jét úgy lehet megtalálni a legegyszerűbben, hogy az „Oldalak” menüpont alatt meg kell nyitni a választott oldalt, és a szerkesztéskor megjelenő URL-ből egyszerűen kiolvasható a kívánt szám. Pl.: olcsoweboldal.hu/wp-admin/post.php?post=85614&action=edit – valami ilyesmi lesz egy szerkesztőfelületen megnyitott oldal URL-je.

A narancssárga számot kell a fenti kódsorba bemásolni. Több kizárandó oldal esetén pedig vesszővel kell elválasztani egymástól a számokat.

Jó tudni!
A fenti megoldás nem zárja ki sem a Google-ből, sem a sitemap.xml fájlból az oldal(aka)t!

Letöltés:
Remove Specify Pages from Search

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!