Weboldal rendelkezésre állásának figyelése

Miért fontos, hogy folyamatosan elérhető legyen a weboldalunk? Hogyan lehet ezt ellenőrizni? Mit vállal egy tárhelyszolgáltató? Válaszolok ezekre a kérdésekre.

Tárhely rendelkezésre állás

Minden tárhelyszolgáltatónál van egy, az alábbihoz hasonló pont (ha nincs, nem is érdemes szóba állni velük) a szerződésében: „A Szolgáltató köteles a Szerződésben megadott szolgáltatások biztosítására éves 99,5%-os rendelkezésre állás mellett.” – Mit is jelent ez? Azt, hogy évi 43,8 órát – majdnem két teljes napot – elérhetetlen lehet a weboldalunk!

Miért probléma ez?

Alapvetően, ha valóban csak ennyiről van szó, akkor nem olyan nagy probléma. Azonban ha ezt jelentősen túllépi a weboldalunk „elérhetetlenségi ideje” az már gond, mert:

  • A Google hátrasorolhatja a weboldalt.
  • A látogatók egy be nem töltődő weboldalra nem fognak visszatérni később, azaz akik ezzel szembesülnek, azok soha nem fognak vásárolni azon a weboldalon.

Hogyan lehet ellenőrizni a weboldal elérhetőségét?

Nyilván nem úgy, hogy 5-10 percenként beütjük a böngészőbe a weboldal címét. Inkább úgy, hogy ezt megcsináltatjuk egy szoftverrel.

UptimeRobot

Én ezt használom. E-mailben is értesít, ha elérhetetlen a weboldal, majd ismét, ha újra elérhetővé válik.

weboldal rendelkezésre állás

 

50 weboldal 5 percenkénti ellenőrzéséhez ingyenes fiók is elegendő. Regisztrálni a https://uptimerobot.com/ címen lehet.

Alternatív megoldások:

DownNotifier.com

Ilyen a felülete:

Hátránya:

  • 10 percenkénti ellenőrzés, amelyből kifolyólag nem minden rövidebb leállás szűrhető vele (pl.: a fenti 4 perces leállást nem is mutatja).

Természetesen a fentieken túl több hasonló szolgáltatás is létezik a piacon. Mivel ezt a kettőt próbáltam, ezért kerültek ezek a cikkbe.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!