191. hiba: Pótolhatatlan emberre épülő weboldal

A „pótolhatatlan” szó helyett a „nehezen pótolható” kifejezés is helytálló. Nagyon oda kell figyeli, ha olyan projektet indítunk, melynek része egy nem nem/nehezen helyettesíthető személy is.

Elöljáróban

Aki egyszemélyes vállalkozást épít, és neki van weboldala, a szó szoros értelmében az is olyan weboldal, ahol a szakértő nem cserélhető ki, hiszen a szakértő státusza miatt más nem tudná tovább üzemeltetni a weboldalt. Legalábbis azonos bevételi tervvel. Na de most nem ebből a szempontból pótolhatatlan emberről lesz szó. (-:

Amit a cikkben egy weboldalra vonatkoztatva (amelyek egyébként WordPress weboldal készítés kapcsán kevésbé relenvánsak – lásd utolsó bekezdést) mutatok be, az kivetíthető közös vállalkozás indítására is, legalább gondolatébresztőként mindenképpen.

Mit hívok pótolhatatlannak?

Azt, amikor többen indítanak weboldalt, és legalább egy olyan tag van az indítók között, aki nem (mert pl. teljesen egyedi tudás birtokosa), vagy csak nehezen (pl.: sok pénzért) pótolható. Vagy éppen csak úgy, ha a teljes weboldalt újra kell építeni az ő távozásával (pl.: liszenszelési kérdések miatt, mert amit fejleszt, az a kizárólagos tulajdona). Az lényegtelen ebből a szempontból, hogy a pótolhatatlan ember tulajdonosként vesz részt a projektben, vagy alvállalkozóként.

Mi az előnye egy pótolhatatlan emberre épített weboldalnak?

Mert valljuk be, van előnye is. Az előny az, ha olyan szaktudás vagy know-how birtokában van valaki, ami miatt piaci versenyelőnyre lehet szert tenni, vagy olyan technológiát tud létrehozni, amit más nem (vagy nehezen).

Ha ilyen weboldalt (amire persze van fizetőképes kereslet is) sikerül felépíteni egy egyedi ötletre, akkor az nagyon nagy lehetőség azoknak, akik ezt összehozzák.

Mi a veszélye a pótolhatatlan emberek alkalmazásának?

Többek között:

  1. Az, hogy pótolhatatlanok. Ezzel visszaélhetnek, vagy teremthetnek olyan helyzetet, ahol nekünk kell felbontani a közös projektet.
  2. Ha más nem ért a munkájához, akkor a kilépés (vagy: kirúgás, elhalálozás) esetén minden befektetett idő, pénz kárba veszik. Vagy sok erőforrással menthető csak meg.
  3. Ha pl. egy speciális réspiacot jól ismerő marketingesről, vagy akár programozóról beszélünk, akkor megfelelő dokumentáció nélkül nagyon nehéz a helyükre mást találni, ha úgy hozza az élet.
  4. Ha a know-how-t tudó ember a pótolhatatlan, akkor a kiválása után nem vihető tovább a projekt, hacsak meg nem egyezünk vele a know-how használatáról.
  5. Ha a pótolhatatlan ember üzlettárs is egyben, akkor előre le kell fektetni a szabályokat: ki, mit, mikor, meddig, milyen módon csinál a projektben, mik a motivációi (és célja, elvárása, terve), és milyen tulajdonrészt szerez a szakértelméért cserébe. A tulajdonrész is lehet fix vagy teljesítményarányos is. Még ha kellemetlen is, ezek tisztázása nélkül halálra van ítélve a projekt. Viszont ha ezek előre le vannak fektetve (és persze az eredeti megállapodástól való bárminemű eltérés „következménye” is tisztázott), akkor nem hiszem, hogy nagy gondok lennének egy közös projekttel.
  6. Ha pótolhatatlan ember miatt (vagy ami még rosszabb: kettő van belőlük, és mind a kettő „dudás”) borul fel egy projekt, akkor is minden résztvevő időt, pénzt és energiát bukik.
  7. Ha a pótolhatatlan fél barát is, akkor a projekt esetleges bukása mellett lehet, hogy a barátság is elveszik.

Ne csináljunk egyedi megoldást a fentiek miatt?

De! Csak érdemes előre kezelni a fentieket, és minden eshetőségre felkészülni. Ha pl. 2 (egymás számára) pótolhatatlan ember indít közös weboldalt, akkor előre legyenek a fentiek lefektetve, illetve az is, hogy az egyik kiszállása esetén a másik milyen feltételekkel viheti tovább a projektet.

Ha a pótolhatatlan ember garanciát ad a hosszú távú elköteleződésre (és kezelve van az ettől való eltérés esete is), és egy „nagy ötletről” van szó, ami megfelelően dokumentált, akkor mindenképpen érdemes belevágni a közös munkába.

A WordPress előnye

A WordPress weboldal készítés előnye, hogy a fejlesztő nem pótolhatatlan, ugyanis a legtöbb WordPress fejlesztő könnyedén átveszi egy másik helyét. Így probléma esetén csak a szakembert kell lecserélni, és máris tud tovább fejlődni a weboldal.

Végszó

A fentiek mellett fontosnak tartom kiemelni, hogy bármilyen projekt esetén annak kellene lennie az alaphelyzetnek, hogy olyan munkát és hozzáállást tegyenek le a felek az asztalra, amely nélkülönözhetetlenné teszik őket – hiszen a sikerhez csak ez a fajta hozzáállás vezet el.

Péternek köszönöm az e-mailben jött, végszóként feltüntetett kiegészítést. Annyira természetesnek veszem ezt a fajta hozzáállást, hogy le sem írtam, de így teljes a cikk.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!