165. weboldal hiba: az olvasók igényeinek figyelmen kívül hagyása

Az alábbi esettanulmány segítségével szeretném megmutatni, hogy hiba lehet egy weboldal üzemeltetése során, ha kitalálunk egy általunk jónak vélt megoldást, de azt adott esetben nem „teszteltetjük le” az olvasókkal, ügyfelekkel, és csak később derül ki, hogy nem az olvasók igényeivel összhangban sincs az általunk kidolgozott megoldás. Az esettanulmányban nem derült fény ilyen hibára, de előfordulhatott volna akár velem is, hogy nagyon az olvasói igények „mellé lövök”.

2016. szeptember elején egy kérdéssel fordultam az olvasóimhoz, amelyben arról érdeklődtem, hogy minek örülnének jobban? Annak, ha továbbra is heti egy cikk jelenne meg, sok témát érintve, vagy inkább legyen két hetente egy cikk, de az egy témát jobban járjon körül?

Mi volt a kérdésem oka?

Az elmúlt években összesen – két weboldalamon – több mint 1400 cikket írtam, és az utóbbi 1,5-2 évben igyekeztem – bár nem mindig sikerült – arra törekedni, hogy legyen hetente egy cikk. Kíváncsi voltam, hogy vajon az olvasók szeretik-e ezt a megoldást, vagy inkább másra vágynának?

Nagyjából 40 válasz érkezett, és ezek alapján az alábbi igényeket tártam fel:

olcsoweboldal.hu – blog

  • Legyen heti 1 cikk: 50% (4+1)
  • Legyen 2 hetente egy cikk: 50% (4)

wordpress.video.hu – blog

  • Legyen heti 1 cikk: 35% (11+2)
  • Legyen 2 hetente egy cikk: 65% (20+4)

Mondván, hogy az ügyfelek véleménye fontosabb az olvasókénál, ezért a fentiekhez plusz egy (fent: +…. jelöléssel) szavazatként hozzászámoltam az ügyfelek által adott válaszokat, így a következő lett a végső állás:

  • olcsoweboldal.hu – heti 1 cikk: 56%
  • olcsoweboldal.hu – heti 0,5 cikk: 44%
  • wordpress.video.hu – heti 1 cikk: 35%
  • wordpress.video.hu – heti 0,5 cikk: 65%

Mire jutottam a fenti eredményt látva?

Jelen blognál nagyon megoszlanak a vélemények, ezért a jövőben szem előtt fogom tartani mindkét tábor igényeit. A wordpress.video.hu oldalnál jóval nagyobb azoknak az aránya, akik inkább ritkábban, de részletesebb anyagokat tekintenének meg, de ott is jelentős (35%) a „mindenevők” aránya, azaz itt sem lehet figyelmen kívül hagyni egyik tábor véleményét sem.

Azaz lényegében látom, hogy az olvasók körében igény van a nagyobb lélegzetvételű tartalmak iránt, ezért a jövőben több ilyet próbálok készíteni. Mivel azonban az olvasók egy részének túl gyakori lehet a heti egy cikk, megfontolom a cikkek minimális ritkításának (8-11 naponta 1-1 cikk) lehetőségét.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!