WordPress gyorsítás: MyISAM táblatípus helyett InnoDB

A weboldalak gyorsításánál minden apróság számíthat. Ilyen a a MyISAM táblalatípus lecserélése InnoDB-re. Mikor kell ezzel foglalkozni? Mit kell tenni pontosan?

InnoDB vs. MyISAM

Amíg nincs nagy terhelés (ritkán módosulnak a táblák) egy weboldalon, addig a MyISAM táblatípus használatát javasolják a fejlesztők. Amint viszont átlép egy kritikus szintet a weboldal forgalma, onnantól kezdve az InnoDB-t érdemes használni.

Főbb különbségek:

  • A MyISAM-ban az csak manuálisan visszaállítható, míg az InnoDB-ben magában visszaállnak az adatok sikertelen írás esetén.
  • Az InnoDB csak egy sort lockol, míg az MyISAM a teljes táblát. Így hatékonyabban dolgozhat/lehet több ember egyszerre a weboldalon.
  • Az InnoDB támogatja az ún. „Foreign key” opciót, amellyel két tábla közötti kapcsolat védve van a felhasználóktól.
  • Ha sok felhasználó van egyszerre az oldalon, és vannak párhuzamos lekérések, akkor ezt az InnoDB tudja hatékonyan kiszolgálni.
  • Az InnoDB ún. „ACID” (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) kompatibilis.
  • Az InnoDB tranzakciós naplót használ, így az adatok szükség esetén könnyebben helyreállíthatóak, mint a MyISAM-nál, ahol a megszakított műveletek az adatok sérüléséhez vezethetnek.
  • Az InnoDB nagy pufferrel dolgozik, amely az adatokat és az indexeket is gyorsítótárazza. A MyISAM csak az indexeket puffereli, ám támogatja a teljes szöveges keresést (az InnoDB nem).

Áttéres InnoDB-re WordPress esetén

Biztonsági mentés készítése után fel kell telepíteni a „Simple MyISAM to InnoDB” nevű bővítményt, majd aktiválni kell. Utána a „Simple MyISAM to InnoDB” menüre kell menni, ahol ilyet fog látni:

MyISAM táblák
MyISAM táblák

Az „Upgrade” oszlopban be kell pipálni minden négyzetet, majd alul a „Submit” gombra kell kattintani. A táblatípus cseréje általában – a weboldal méretétől függően – 1-60 mp-en belül megtörténik. Utána ezt látja:

InnoDB táblák
InnoDB táblák

Készen is van! A bővítmény törölhető, nincs már rá szükség!

Simple MyISAM to InnoDB letöltés:
Aktuális verzió | Tesztelt verzió

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!