Milyen egy jól felépített weboldal kezdőoldala? (példákkal)

A weboldal kezdőoldala egy üzlet kirakatához hasonló. Ha jól van kialakítva, akkor minden látogatót a megfelelő irányba terel, így maximalizálva a konverziót.

A cikk a „Milyen menüpontok kellenek egy weboldalra?” című cikk folytatása.

Milyen a jó főoldal (más néven: kezdőoldal vagy kezdőlap)?

Az értékesítési (landing) oldalak mellett/után egy weboldal főoldala a legbonyolultabb felépítésű. Számtalan jó megoldás létezik, ezért nem is próbálom meg mindet összeszedni. Inkább szeretném a legfontosabb alapelvet átadni.

A legfontosabb szó ez: a weboldal főoldala nem más, mint egy ÚTVÁLASZTÓ!

Az a lényeg, hogy a weboldal fő irányai legyenek bemutatva röviden, és a legfontosabbak felé vigyen tovább link vagy gomb.

Pár példa:

  • Csak webáruházat üzemeltet? Meg kell jeleníteni rendezetten a főbb termékkategóriákat, kiemelt termékeket, akciós termékeket, vásárlói véleményeket, főbb meggyőző ikonokat (pl.: 24 órás szállítás, kiemelt garancia, stb.).
  • Céges weboldala van? Emelje ki a 3-4 fő szolgáltatását, és terelje azok felé a látogatóit. Persze emellett elfér pár ügyfélvélemény és egy gyors kapcsolatfelvételi lehetőség is.
  • Blogol, webáruháza van, és van mondjuk 3 fő szolgáltatása? Akkor a főoldalra (a fejléc/lábléc között részre) kell egy 3 oszlopos megoldás a fő szolgáltatásoknak, alá a webáruház kiemelt termékkategóriái, és alá a legújabb blogbejegyzés.
  • Csak blogol? Akkor a főoldalt úgy kell kialakítani, hogy a blogkategóriák legyenek kiemelve. Mindegyik kategóriából jelenjenek meg az utolsó posztok. És ne feledje: a blogból nagyszerű vállalkozást lehet építeni, szóval a tartalomgyártás mellett kezdjen el gondolkozni a monetizáción is!

A példákat nagyon sokáig lehetne sorolni. A lényeg, hogy ami fontos egy weboldalon, az legyen elérhető közvetlenül a főoldalról.

Milyen elemei lehetnek egy főoldalnak?

Képváltogató vagy fejléckép

Szerintem 2023-ban – bár én korábban sem kedveltem igazán – már inkább zavaró, mintsem hasznos. Jobb helyette egy fejléckép szerintem.

Fejléckép minta
Fejléckép minta

Rövid bemutatkozás

Ezt nem feltétlenül legfelülre kell tenni, de ha van nagyobb lélegzetű bemutatkozója, akkor fel lehet tenni a bevezetőt a kezdőlapra.

Bemutatkozás minta
Bemutatkozás minta

3-4 szolgáltatás bevezetője

Ez a fő útválasztó, nagyon fontos rész. A 3-4 szolgáltatás helyett lehet 3-4 oszlopos megoldásban a weboldal 3-4 fő irányát is tenni. Pl.: Szolgáltatás, Referenciák, Blog, Kapcsolat.

3 fő szolgáltatás bemutatása - minta
3 fő szolgáltatás bemutatása – minta

Termékkategóriák

Ha van webáruháza, akkor mindenképpen szükséges a termékkategóriák megjelenítése.

Termékkategória minta
Termékkategória minta

Kapcsolatfelvételre ösztönző

Egy ilyenre gondolok:

Kapcsolatfelvételre ösztönző sor
Kapcsolatfelvételre ösztönző sor

Referenciák

Ha releváns a látogatóinak, akkor érdemes szerepeltetni már a főoldalon néhány elégedett vásárló véleményét. Vagy a vásárlók logóit, ha a célközönség számára az többet elárul a szolgáltatások vagy termékek minőségéről.

Referencia rész - minta
Referencia rész – minta

Előnyök kiemelése

Mi az, ami kiemeli a versenytársai közül? Saját példa:

Előnyök kiemelése
Előnyök kiemelése

Kiemelt termékek

Webáruház esetén hasznos rész lehet.

Kiemelt termékek
Kiemelt termékek

Azonnali szobakereső

Szállás esetén kiemelten fontos!

Szobakereső minta
Szobakereső minta

Kapcsolat rész

Alap kapcsolati adatokat, illetve egy kisebb űrlapot és térképet érdemes idetenni.

Kapcsolat minta
Kapcsolat minta

Végszó

A fenti válogatás csak egy gyors merítés a lehetőségek közül. Sokkal több lehetőség van a főoldalon annál, mintsem egy cikkben összeszedjünk mindent. Ha weboldal készítés miatt megkeres, akkor a vállalkozása céljai alapján segítek kialakítani a főoldalát is!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!