Weboldal biztonsági mentésének tárolása

Munkám során rengeteg weboldalról készítek biztonsági mentést, amelyeket az ügyfelekhez letölthető formában el szoktam küldeni, egy tömörített (zip) fájlban. Megmutatom, hogyan kicsomagolni, illetve tárolni.

Hogyan kell tárolni a biztonsági mentést?

Az alábbi üzenetet szoktam elküldeni az ügyfelek részére (mindenki másnak is ezt a procedúrát javaslom) a mentés mellé:

„Ha letöltöd a zip fájlt, azt próbáld meg kicsomagolni, és ha nem jársz sikerrel jelezd felém. Erre azért van szükség, hogy biztosan olyan zip fájl maradjon meg nálad, amelyet ki lehet csomagolni, hiszen ha nem lehet, akkor az biztosan használhatatlan biztonsági mentés. Ha sikerült kicsomagolni a letöltött fájlt, akkor mentsd el a kicsomagolt verziót is, és a tömörített verziót is. Ha ezt elmulasztod, előfordulhat, hogy használhatatlan lesz a mentés. A mentés tárolására pár példa: Google Drive, DVD, pendrive, külső merevlemez. Ha már máskor is kaptál tőlem mentést és/vagy a jövőben fogsz tőlem másik mentést kapni: MINDEN mentés-verziót ments el. Minél több verzió van, annál nagyobb eséllyel, a lehető legteljesebben lehet helyreállítani szükség esetén a weboldalt.”

Azt gondolhatnánk, hogy a fentiek végrehajtása eléggé maximalista mentalitást kíván. Ha valaki nem ilyen, akkor is érdemes a procedúrát végigcsinálni, és a leírtakat követni, mert súlyos adatvesztést lehet megelőzni általa.

Mi történhet, ha nem végzi el a fentieket?
Mutatok egy extrém, megtörtént esettanulmányt: Fertőzött WordPress weboldal – egy tanulságos sztori

Kicsomagolás hiba

Néha előfordul, hogy egy-egy ügyfél a kicsomagolás során hibába ütközik.

A leggyakoribb jelenség oka az, amikor NEM egy meghajtó főkönyvtárába próbálja meg kicsomagolni a tömörített állományt, hanem egy al-al-al-stb. könyvtárba. Ekkor elérheti a Windows által szabott határt (259 karakter) a leendő fájl teljes elérési útvonala, ezért a rendszer vagy rákérdez, hogy mi legyen, vagy egyszerűen nem folytatódik a kicsomagolás. Ha jelez a rendszer, akkor ilyesmi üzenetet kell látni: 

A hiba Total Commander alatt
A hibajelenség a Windows intézőben

 

Mi a megoldás?
Egy meghajtó fő mappájába kell kicsomagolni a tömörített állományt. Illetve ha Total Commander használ (ld. feljebb), akkor a „Mind megtartom” gombot kell megnyomni a kicsomagolás folyatásához.

Más problémám van!
A tőlem kapott mentések a 7-Zip nevű programmal készültek. Javaslom ennek a letöltését és telepítését, majd az ezzel történő kicsomagolás megpróbálását.

Hogyan kell biztonsági mentést készíteni?

WordPress weboldalról nagyon egyszerű biztonsági mentést készíteni, csak pár lépést kell hozzá ismerni (a szükséges adatokat a tárhelyszolgáltató tudja megadni):

  • FTP-n keresztül le kell tölteni a szerveren lévő fájlokat.
  • És PhpMyAdmin felületen ki kell exportálni a weboldalhoz tartozó MySQL adatbázist.

Ha ezek „kínaiak” önnek, akkor jó hírem van: készítettem egy videót, amelyen teljesen a nulláról elmagyarázom a biztonsági mentés lépéseit úgy, hogy azokat bárki tudja követni, és ezáltal tud csinálni a saját weboldaláról egy teljes biztonsági mentést.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!