Weboldalak mentése/konvertálása html-be

Adódhat olyan helyzet, amikor szükség van arra, hogy egy weboldalt átkonvertáljunk statikus HTML-be. Ilyenkor jó megoldás a HTTrack Website Copier nevű ingyenes szoftver.

Miért/miért akarnánk weboldalt HTML-be konvertálni?

Pár lehetőség:

  • Olyan archívumot szeretnénk képezni a weboldal (pl.: megszűnés esetén), amely szerver nélkül, a számítógépen is könnyen böngészhető.
  • Gyorsabb oldalt akarunk létrehozni (a HTML mindig gyorsabb lesz, mint egy dinamikus weboldal).
  • Amit még láttam (én nem csinálnám): ügyfélnek nem akarnak admin jogkört adni a tartalomkezelő rendszerhez, és az egész oldalból generálnak statikus HTML oldalt, és az van feltöltve a domain alá. Nem túl etikus eljárás ez, hiszen a webfejlesztőknek a kiváló szolgáltatással kellene magunkhoz láncolni az ügyfelet, nem ilyen piszkos trükkökkel.

A megoldás: HTTrack Website Copier!

Ez az ingyenesen letölthető eszköz pillanatok alatt lement egy weboldalt HTML formátumban. Linkkapcsolatokkal, képekkel együtt, tehát a letöltött állományt egy szerverre visszamásolva használható weboldalt kapunk.

Letöltés és telepítés (vagy kicsomagolás, ha a telepítés nélküli verzió töltjük le) után el kell indítani a programot, és meg kell adni a weboldal címet, illetve hogy hová legyen lementve a számítógép merevlemezén belül, és el kell indítani:

Amikor a rendszer végzett, akkor az előre definiált mappában megtalálható a weboldal HTML formátumban. Illetve a weboldalhoz tartozó képek és egyéb kódok is itt érhetőek el.

Fontos SEO szempont!

Ha esetleg a sebesség miatt egy dinamikus (pl.: WordPress) weboldal átkonvertál HTML-be, akkor arra ügyelni kell, hogy az URL változások (plusz .html kiterjesztés) kezelve legyenek a .htaccess fájlban.

Én inkább archiválási célokra ajánlom a szoftver használatát, mert amellett, hogy egyes funkciók nem fognak működni (pl.: rendelés leadása webshopban), amellett a könnyű módosíthatóság követelménye is jelentősen sérül egy HTML oldallal.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!