Archive.org: az internetes időgép weboldalak régi verzióihoz

Talán sokan nem is tudják, hogy van egy hely az interneten, ahol weboldalak korábbi – akár kőkorszaki – verzióját is meg lehet tekinteni. Egészen pontosan több, mint 345 milliárd korábbi verzió közül lehet válogatni.

Archive.org

Ez a hely az archive.org webcímen található. Használata nagyon egyszerű, az oldal tetején lévő keresőbe be kell írni azt a weboldal címet, amelynek a korábbi verziójára kíváncsiak vagyunk:

Majd egy idővonalról lehet kiválasztani, hogy mikori állapotát szeretnénkt látni az érintett weboldalnak:

Majd a lejjebb lévő naptárból ki lehet választani éven belül is több állapotot (ha fellelhető). Egyébként az olcsoweboldal.hu-ról az évek alatt 190 verziót mentett el az archive.org. Itt egy picit lassúvá válik a weboldal, de megéri várni, mert ilyen kincseket lehet találni, mint pl. az Apple oldala, 1997-ből. Hát igen, akkor még mások voltak a webes trendek:

Hasznos tudnivalók az archive.org-hoz:

Az archive.org érdekesség és nosztalgia része nyilvánvaló. De van ennek bármi értelme, lehet ezt valamire használni? Abszolút! Azt nem tudom, hogy az üzemeltetőknek miért éri meg az oldalt fenntartani, de weboldal tulajdonosként két előnyét is látom:

  • Munkám során volt már arra példa, hogy máshonnan vissza nem állatható cikkeket az archive.org oldal segítségével mentettem meg az ügyfélnek.
  • De akár konkurensek weboldalát is érdemes lehet visszanézni, ugyanis hasznos következtetéseket lehet levonni a fejlődés ívéből.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!