Google Webmaster Tools használata – archív cikk

Már magyar nyelven is elérhető a Google Webmaster Tools, Google Webmester Eszközök (továbbiakban: GWT) néven.

Az eszköz azért hasznos, mert közvetlenül a Google-től kapunk információkat a weboldalunkról.

Ha van már Google fiókunk, akkor egyszerűen csak be kell lépni a https://www.google.com/webmasters/tools/ link alatt. Ha nincs, akkor létre kell hozni egyet.

Belépés után a ”Webhely hozzáadása” linker kattintva tudjuk elindítani a szolgáltatást. Mivel a Google ne mtudhatja, hogy tényleg rendelkezünk-e a megfelelő jogosultságokkal a weboldal adatainak a lekérdezéséhez, igazolni kell, hogy miénk a regisztrálni kívánt honlap. Ez kétféleképpen történhet:

1. HTML oldal feltöltése a szerverre: A GWT general számunkra egy fájlnevet, majd nekünk a weboldal szerverén létre kell hoznunk egy ilyen nevű fájlt, amely tartalmát tekintve lehet akár üres fájl is.

2. Meta tag elhelyezése: A GWT general egy meta sort, amit az index oldalunk HEAD tagjában kell elhelyeznünk.

Bármelyik módot is választjuk a Google ellenőrzi hogy feltöltöttük-e a fájlt, vagy elhelyeztük-e a kódsort, és csak utána lesz jogosultságunk megnézni az adatokat.

Ezután hozzáférünk a GWT eszközeihez. Ezek a következők:

1. Áttekintés

Itt láthatjuk, hogy a Google bot legutoljára mikor érte el a site-unk főoldalát. Ha nincs még webhelytérképünk, itt figyelmeztet minket a GWT. Ezenkívűl megnézhetjük az indexstatisztikákat is.

Ezen az oldalon láthatjuk azt, hogy mikor tekintette meg utoljára a Googlebot a weboldalunk főoldalát, információt kapunk website-unk indexének állapotáról. Ha weboldalunkhoz még nem töltöttünk fel Google Sitemap-et, akkor arról itt figyelmeztet minket a Google. Ha bármilyen feltérképezési, vagy indexelési hiba adódik, szintén itt kapunk róla információt. Bérmilyen hiba felmerülése esetén igyekezzünk azt orvosolni, mert ezek befolyásolják a helyezésünket a Google találati listáján.

2. Diagnosztika

Internetes feltérképezés:Megtekintheti azokat a hibákat és problémákat, amelyeket a Google keresőrobotjai találtak az Ön webhelyéhez tartozó oldalak elérésekor.

Mobilfeltérképezés: Megtekintheti azokat a hibákat és problémákat, amelyeket a Google keresőrobotjai találtak az Ön webhelyén a kimondottan mobiltelefonos megjelenítésre létrehozott oldalak elérésekor

Tartalomelemzés: Megjelenítheti a webhely metaadataival, például a címmel és a metaleírással kapcsolatos információk lehetséges problémáit.

3. Statisztika

Leggyakoribb keresőkifejezések: Megtekintheti, mely keresőkifejezések adták eredményül leggyakrabban az Ön webhelyének oldalait, és a felhasználók mely oldalakra kattintottak.

Feltérképezési statisztika: Megtekintheti a webhelyére vonatkozó megoszlási adatokat, beleértve az oldalak aktuális PageRank értékét.

Feliratkozási statisztika: Ha webhelyén feedeket tett közzé, ezen az oldalon látható azoknak a Google-felhasználóknak a száma, akik valamely Google-termék, például iGoogle, Google Feedolvasó vagy Orkut használatával feliratkoztak az Ön feedjeire.

Amit a Googlebot lát: Részleteket tekinthet meg arról, hogyan látja webhelyét a Googlebot.

Indexstatisztika: Információt kaphat arról, hogyan indexeli webhelyét a Google, mely oldalakat indexeli, és milyen egyéb webhelyek mutatnak az Ön webhelyére. Ezeket GWT nélkül is elérhetjük, az alábbi kifejezéseket a Google keresőmezőjébe beírva:

site:www.weboldalam.hu –A weboldal indexelt oldalai
link:www.weboldalam.hu –A weboldal főoldalára mutató oldalak
cache:www.weboldalam.hu –A weboldal főoldalának tárolt változata (Google index)
info:www.weboldalam.hu –A webhelyre vonatkozó információk
related:www.weboldalam.hu –Az oldalhoz hasonló oldalak listája

4. Linkek:

Külső linkeket tartalmazó oldalak: Megtekintheti, hogy webhelye mely oldalaira mutatnak linkek más webhelyeken.

Webhelylinkek: Megtekintheti, webhelyének mely linkjei jelenhetnek meg közvetlenül a Google keresési eredményei között.

Belső linkeket tartalmazó oldalak: Megtekintheti, hogy webhelye mely oldalaira mutatnak belső linkek a webhely más pontjairól.

5. Webhelytérképek

Itt a feltöltött sitemapról kapunk információkat. Hány url-t küldtünk be, és ebből mennyit indexel a Google. Valamint informálódhatunk arról, hogy legutóbb mikor töltötte le a Googlebot a sitemapot, illetve megfelelőnek találta-e?

6. Eszközök

A robots.txt elemzése: Ellenőrizheti, hogy a robots.txt fájl jelenlegi vagy módosított formájában blokkolja-e a megadott URL-eket. Többféle Google user-agentet is kipróbálhat.

robots.txt generálása: Interaktív módon létrehozhat egy robots.txt fájlt, melynek segítségével megadhatja, hogy mely keresőrobotoknak nem engedélyezi webhelye feltérképezését, és azt, hogy melyek azok a fájlok vagy könyvtárak, amelyeket nem kíván feltérképeztetni.

Földrajzi cél beállítása: Meghatározott földrajzi helyet társíthat olyan webhelyhez, amelyet a megadott terület felhasználóinak szán.

Továbbfejlesztett képkeresés: Engedélyezze webhelyén a Google továbbfejlesztett képkeresési funkcióját és a Google rendszerben elérhető képekre alkalmazható új címkézési technikákat.

Webhelyellenőrzés kezelése: Megtekintheti a webhely összes igazolt tulajdonosát, és igény szerint újra ellenőrizheti őket.

A feltérképezési sebesség beállítása: Statisztikai adatokat tekinthet meg arról, hogy a Google milyen gyakran térképezi fel az Ön webhelyét, és igény szerint módosíthatja a feltérképezési sebességet.

Előnyben részesített domain beállítása: Ha előnyben részesített domaint társít ehhez a webhelyhez, meghatározhatja, hogy a kezdő „www.” minden cím elején szerepeljen-e a Google keresési eredményeiben vagy sem.

URL-ek eltávolítása: Tartalom eltávolítása a Google indexéből, illetve az eltávolítás meggyorsítása.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!