A keresőmarketingről röviden – archív cikk

keresőmarketing (angolul Search Engine Marketing, rövidítve SEM) az online marketing egy fajtája, ami eszközeivel egy weboldal láthatóságát akarja növelni a keresők találati oldalain.

A keresőmarketing fő eszközei a következőek:

  • Keresőoptimalizálás, avagy a weboldal adott kulcsszavakra elfoglalt helyezésének javítása a keresőmotorok találati oldalain. Ezt elsősorban a weboldal struktúrájának és tartalmának olyan alakításával éri el, mely a weboldalat jól olvashatóvá teszi a keresőmotorok robotjai számára. A tartalmi tényezők finomhangolása mellett a keresőmarketing feladata a weboldal partnerségi hálózatának karbantartása – linképítés is. A keresőoptimalizálást egyre elterjedtebben hívják keresőpr-nek, vagy SEPR-nek is, mivel a hagyományos PR működéséhez áll legközelebb.
  • Fizetett hirdetés a keresők oldalain, a organikus (avagy természetes) találatok mellett a találati oldalakon gyakran megjelenő hirdetések (cost per click hirdetések).
  • Fizetett listázás. Néhány keresőben lehetőség van arra, hogy adatbázisukba fizetés ellenében gyorsabban, vagy szabályozottabban kerüljünk be. Ennek egyik esetben sincs hatása a találati lista felépítésére – nem helyezést veszünk.
  • Marketing-szövegírás (angolul copywriting). Ez is egy kapcsolódó tevékenység, ami összefügg mind a keresőoptimalizálással, mind pedig a már oldalunkon járó látogatók potenciális vásárlóvá konvertálásával.

A keresőmarketinggel foglalkozó cégek feladata elsősorban azon erősségek és hátrányok felkutatása, melyek segítségével hatékonyabbá tehető egy weboldal láthatósága a keresőkben.

Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás tevékenység célja, hogy egy honlap minél jobb helyezést érjen el a normál találatok közt azokra a kulcsszavakra, amiket a honlap tulajdonosa fontosnak tart. Nagy általánosságban normál találatoknak azokat a keresők által visszaadott találatokat nevezzük, amik fizetéssel nem befolyásoltak, csak a keresőmotorok belső logikája alapján kerültek a találati lista adott helyére.

A normál találatok közül a legtöbb internetfelhasználó nem néz meg 10-20-nál többet, ez az első és a második oldalnak felel meg általában. A keresőoptimalizálás során arra kell tehát törekedni, hogy az első kb. 20 oldal között legyen az optimalizálandó honlap.

Általánosságban szólva a keresők három dolgot vesznek figyelembe annak eldöntésénél, hogy a beírt keresőszavakat tartalmazó oldalak közül melyiket helyezi előrébb.

Kulcsszavak sűrűsége: Az egyik szempont a keresett szavak előfordulásának jellemzői weboldalunkon: milyen sűrűségben fordulnak elő, mi a weboldal mérete stb. Minél informatívabb, a témához releváns tartalmat felmutatni tudó oldalról van szó, annál előrébb kerül a találati listákban.

Linkek: A második szempont: más oldalak. A Google a keresőszavakat tartalmazó oldalra mutató linkjeit használja az oldal fontosságának és relevanciájának meghatározására. Minél több, a témához kapcsolódó, abban fontosnak ítélt oldal linkel egy adott weboldalra, annál előrébb sorolódik az előző szempont alapján hasonló megítélésű oldalak között. Ezt legegyszerűbben tematikus keresőbarát link katalógusok (pl. startlap) illetve fizetett linkek (pl: linksarok) teszik lehetővé.

HTML: A harmadik szempont pedig a weboldal felépítésének, programozásának keresőbarátsága. Ide tartozik a megfelelő HTML, XHTML, CSS szabványok betartása csakúgy, mint az oldal belső hivatkozási rendszerének megfelelő kialakítása.

Fizetett hirdetések

Pay Per Click (fizetés kattintásonkért) szolgáltatás lényege az, hogy az internetes hirdető csak a valós látogatókért fizet. Ez egy hatalmas előny például a hagyományos bannerekkel szemben, ahol a megjelenítés alapján történik az elszámolás.

A két legnagyobb külföldi PPC rendszer a Google és a Yahoo az Overture-ön keresztül. Az USA-ban az on-line reklamköltség 40%-át teszi ki a PPC. Magyarországon is egyre több cég kínál ilyen marketinglehetőséget: Etarget, ctNetwork.

Etikai kérdések
A keresőoptimalizálás két szöges ellentétben álló felfogás szerint is lefolytatható. Az egyiket fehér-, a másikat feketekalapos keresőoptimalizálásnak nevezik (az angol kifejezések tükörfordításával), melyek nagyjából az etikus, ill. a nem etikus módszerek használatának felelnek meg.

A fehérkalapos optimalizálást végzők igyekeznek a keresőmotorok iránymutatásait maximálisan figyelembe venni és ezek szerint megoldani az adott honlap keresőoptimalizálását. Ezzel szemben a feketekalapos optimalizálás során minden eszköz megengedett, úgymint a cloaking, a kulcsszó-spam, és egyéb trükkök használata. Az előbbi a hosszabb távú sikerre fókuszál, az utóbbi azonnali eredménnyel kecsegtet.

A keresőmotorok üzemeltetői sok energiát fordítanak arra, hogy a feketekalapos módszerekkel optimalizált oldalakat detektálják, és rangsorolásukat lerontsák, hiszen ezeket olyan oldalaknak tekintik, melyek „mesterségesen” jó rangsorolással szerepelnek a normál találatok között, s ez hosszú távon rontja a keresők használhatóságát, azaz üzleti eredményeiket.

Forrás: Wikipedia

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!