Miért javaslom YouTube-ra feltöltött videók használatát?

Ugyan egyre ritkábban, de időről-időre még felmerül ügyfelek részéről az igény, hogy saját tárhelyre hadd tölthessenek fel videót, ne kelljen külön (pl. YouTube) csatornát létrehozniuk. Akit lehet azért megpróbálok rábeszélni arra, hogy mégis hozzon létre egy YouTube csatornát, és onnan ágyazza be a weboldalra a videóit. Miért? Íme az indoklás:

A YouTube-ra feltöltött videó előnyei:

  • Egyszerű feltölteni.
  • Könnyű beágyazni a weboldalra.
  • Mivel a YouTube videók felépítését mindenki ismeri, ezért felhasználói oldalról egyértelmű a kezelése (pl.: lejátszás, nagyítás, stb.).
  • Hozzáadható feliratfájl.
  • Sebesség állíthatósága: Lehet gyorsítani, lassítani.
  • Nem lassítja a szervert – és ezáltal a weboldalt – , ha egyszerre sokan nézik.
  • WordPress alapfunkció, hogy a YouTube videó linkjét ha bemásoljuk egy oldalra vagy bejegyzésbe, akkor a rendszer beágyazott videóvá alakítja.
  • Nincs formátum probléma: bármilyen formátumot is töltesz fel, a YouTube elintézi a konvertálást. Saját tárhelyre feltöltött videó esetén szinte csak az mp4 az a formátum, ahol nem lesz gond (ld. lejjebb, videón). És ha csak nem mp4 formátumban készíti el a videóit, akkor a konvertálással is bajlódni kell.
  • Nincs* feltöltési limit YouTube-on. *: lehet van, de még nem sikerült elérnem soha. Saját tárhelyen viszont sokszor 32/64/128/256/512 stb. MB feltöltési korlát van.
  • SEO előny: egy YouTube csatorna remekül illeszkedhet az online marketing stratégiákba, valamint több SEO elem használatával további releváns látogatókat szerethetünk mind a videóink, mind a weboldalunk számára.
  • Akár tartalomjegyzéket is létre lehet hozni hozzá.
  • Sok videó esetén nem kell nagyobb tárhelycsomagra váltani!

Mikor ne használjunk YT-ot?

Nem tudok ilyet mondani. Két fő érv szokott ellene lenni:

  • Nyilvános. Ez sem feltétlenül igaz, hiszen lehet privát, vagy nem nyilvános módon is megosztani videókat.
  • Letölthető. Saját tárhelyre feltöltött videókra is igaz ez.

ui.: WordPress alatt nagyon egyszerűen be lehet ágyazni mp4 videót a weboldalunkra:

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“Miért javaslom YouTube-ra feltöltött videók használatát?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Kedves Ádám!
    Régebben a youtube videók beágyazásánál be lehetett állítani, ha nem akart az ember a végén semmilyen „továbbajánlást”, most viszont nem találok ilyen lehetőséget. Egy landing oldalon viszont az a cél, hogy ne kattintsanak el a videó után, hanem feliratkozzanak. Hogyan lehet ezt megoldani?
    Köszi a segítséget!
    Zsuzsa

  2. Kedves Ádám, én mostanában többször jártam úgy a YouTube-bal hogy azt írta ki a videómra, hogy túl hosszú, és így nem sikerült a feltöltés. Egy kb 40 perces anyagot 3 felé kellett vágnom és 3 db-ba engedte csak feltölteni. Erről tudsz valamit? Hiszen tele van hosszabb videókkal a YouTube… Esetleg az induló formátummal lehet gond?

  3. Kedves Ádám!
    Youtube csatorna létrehozása egy profil esetén elakad.
    A csatorna létrehozásához a profilképre kattintva egy fehér ablak jelenik meg a fényképpel és az e-mail címmel, amelyikből se továbblépni, se visszalépni nem tudok, nincs se OK, se Cancel gomb vagy bármi kezelőszerv.
    Más profillal belépve minden működik.
    Lenne ötleted, mi a probléma annál a profilnál?

  4. Kedves Ádám, köszönöm válaszodat.
    Van olyan további adat, jelenség, amit ha megadnék, közelebb jutnánk a megoldáshoz?
    Bogárdi Péter

  5. Kedves Péter!

    Érdemes lenne másik böngészőben és/vagy inkognitó módban és/vagy másik eszközön megpróbálni, hátha ott sikerül. Ezek sok esetben segíteni szoktak hasonló problémáknál. Ennél többet nem tudok tanácsolni, mert nem a YouTube a szakterületem.

    Szűcs Ádám

Szólj hozzá!