Fontos teendő 2017-nél régebben feltöltött YouTube videóknál

2021. június végén jött egy levél a YouTube-tól, amely szerint cselekvés hiányában minden, 2017-nél régebben feltöltött „nem nyilvános” videó privát állapotúra változik.

A levél:

Tárgy: Szűcs Ádám, változások közelegnek a 2017-nél régebben feltöltött nem nyilvános videókkal kapcsolatban

Szia Szűcs Ádám!

A 2017. január 1. előtt feltöltött nem nyilvános videóid 2021. július 23-tól privát állapotúak lesznek. A változás által érintett videók megtekintéséhez kattints ide egy számítógépről. Ha további információra van szükséged arról, hogy ez miként fogja érinteni a csatornádat, olvass tovább, vagy látogass el a Súgóközpontba.

Mi az oka ennek a változásnak?
2017-ben rendszerfrissítést vezettünk be, amely új hivatkozásokat hoz létre a nem nyilvános YouTube-videókhoz, és ez olyan biztonsági fejlesztéseket is magában foglalt, amelyekkel a nem nyilvános videók hivatkozásait még nehezebb felfedezni azoknak a személyeknek, akikkel nem osztottad meg őket. Most változtatásokat eszközölünk azokon a nem nyilvános videókon, amelyeket a frissítés életbe léptetése előtt töltöttek fel.

Mit tehetsz?
A régebbi videók esetében a következő lehetőségek állnak a rendelkezésedre:

  1. Nem teszel semmit. 2021. július 23-tól kezdve minden érintett videót privát állapotúra fogunk állítani. A privát videókat csak te magad és az általad kiválasztott személyek tekinthetik meg. Kérjük, vedd figyelembe, hogy amint ezek a videók privát állapotúvá válnak július 23-tól kezdve, a korábban a beágyazásukhoz vagy megosztásukhoz használt hivatkozások többé nem fognak működni.
  2. Dönthetsz úgy, hogy leiratkozol erről az opcióról. 2021. július 23. előtt töltsd ki ezt az űrlapot, hogy a régebbi videóid a jelenlegi nem nyilvános állapotukban maradjanak. Ha a nem nyilvános videókat nyilvános videókként kezeled (pl. beágyaztad őket külső oldalakon, vagy megosztottad őket közösségi oldalakon), akkor azt javasoljuk, hogy iratkozz le a változtatásról. Ha úgy döntesz, hogy leiratkozol róla, akkor a régebbi hivatkozások a jelenlegihez hasonlóan továbbra is működni fognak, de nem lesz rájuk érvényben ez a biztonsági frissítés.
  3. Nyilvánossá teheted a nem nyilvános videódat. A másik lehetőséged az, hogy nyilvánossá teszed a videót, hogy nyilvánosan is hozzáférhető legyen. A videód bárki számára látható lesz, aki a YouTube-ot használja, és meg fog jelenni a keresési eredmények, az ajánlott videók és a kapcsolódó videók listáján.
  4. Ismét feltöltheted új nem nyilvános videóként: ha szeretnéd, hogy a videóid nem nyilvános állapotúak maradjanak, ugyanakkor vonatkozzon rájuk ez a biztonsági frissítés, akkor le kell töltened, majd ismét fel kell töltened őket nem nyilvános állapotúként az új rendszerben. Ugyanakkor az eredeti feltöltéshez kapcsolódó adatok, például a megtekintések és a megjegyzések átvitele így nem fog megtörténni. Emellett a régi hivatkozással beágyazott videókat is frissíteni kell majd az új videó URL-jére. További információ.

Tudjuk, hogy ez a változtatás kihívásokat rejthet magában, ezért elég időt hagyunk arra, hogy módosításokat végezz a videóidon, mielőtt ez a változtatás 2021. július 23-án életbe lép.

Köszönettel:
A YouTube csapata

Mi a legegyszerűbb megoldás?

Véleményem szerint a 2. pontban linkelt űrlap kitöltése a legegyszerűbb megoldás. Nem kell mást tenni, mint a csatornaazonosítót megadni, és a küldés gombra nyomni:

YouTube kérés, csatornaazonosító megadással
YouTube kérés, csatornaazonosító megadással

Honnan tudható meg a YouTube csatornaazonosító?

YouTube-on a „Saját csatorna” menüt megnyitva a böngészősávban egy hasonlót látunk:

youtube.com/channel/UCAX6a1c2dyzrcBi-PUpCz1w

A pirossal jelölt rész a csatornaazonosító.

Honnan tudjuk, hogy sikeres volt a művelet?

Nekem 2 nap múlva jött a megerősítő e-mail a sikerességről:

Ennyi volt, készen is van a dolog, nincs több munka vele. A többi opcióról azért nem is szólok, mert sokkal bonyolultabb, adott esetben több problémát felvető megoldások.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!