Meddig él egy átlagos weboldal?

Bevallom, soha nem gondolkoztam ezen a kérdésen, ám belefutottam egy cikkbe, amit érdekesnek találtam, ezért én is írok róla. A cikk olvasása előtt tippeljen a címben feltett kérdésre!

Jubilálok!

Elöljáróban annyit, hogy ez a 900. cikkem ezen a weboldal készítés blogon, ennyit azért kevés weboldal ér meg. (-:

Egy átlagos webhely élettartama

Természetesen iparáganként és cégenként változhat, de a nagy átlag a kutatások szerint 2 év 6 hónap és 27 nap. Ez új jött ki, hogy az Alexa alapján kiválasztották a 200 legnépszerűbb marketinges webhelyet, és a Wayback Machine segítségével visszakövették a változásokat, és megnézték, hogy átlagosan mennyi idő telt el a nagyobb ráncfelvarrások között.

A fő gondot az okozza (a cég/hobbi/vállalkozás megszűnésén kívül), hogy nem egységes a vélemény az érintettek (cégvezető, webes, grafikus, marketinges, stb.) részéről, hogy mikor is kellene technológiát, designt, marketingirányt váltani, így a legtöbb weboldal önkéntelenül is közelít a megszűnésének pillanatához.

A fenti 200 marketingközpontú weboldal azért érdekes, mert nekik élen kell járni az újításokban, a rendszeres megújulásban, és náluk jött ki a 2 év 7 hónapos átlagérték.

Ahogy a cikk is írja, ha megkérdeznénk több szakértőt, hogy mennyi időnként kell megújítani a weboldalt, akkor a többség azt mondaná: „Attól függ…”. De mitől? Mitől lesz egy weboldal hosszú távon is sikeres, vagy éppen miért tűnik el a süllyesztőben?

A weboldal várható élettartamának 10 tényezője

Az alábbiak olvasása során érdemes számolni, hogy vajon önre vonatkoznak-e a leírtak. Minél több az „igen” válasz, annál aktuálisabb a weboldala megújítása.

  1. A vállalkozása fő üzenete változott?
  2. A tartalomstratégia változott?
  3. Fejlődött az iparágam? A piaci vetélytársak máshogyan beszélnek már a termékemről, szolgáltatásomról?
  4. Design vagy technológia területén dolgozik? Ezen a területen gyakrabban érdemes megújulni.
  5. A weboldal kialakítása lépést tart a mai trendekkel? Átlátható, letisztult a weboldal?
  6. Mobiltelefonon, tableten is megfelelően jelenik meg? A statisztikában érdemes ellenőrizni a mobilos látogatások arányát, hogy önnél mennyire hangsúlyos ez a szempont.
  7. A weboldal tartalmait nehéz frissíteni? Manapság már elvárás, hogy legyen egy tartalomkezelő rendszer a weboldal mögött, hogy ne kelljen mindenért a webes riasztani.
  8. Csökkent a weboldal Google-beli forgalma, és összlátogatottsága, oldalon töltött ideje, illetve az onnan érkező ajánlatkérések száma?
  9. A konverziós arány csökken?
  10. A versenytársai gyakrabban újítják meg a weboldalt, mint ön?

A versenytársakhoz viszonyított weboldal életkor

Próbálja ki a következőt. Tegyen úgy, mintha a terméke vagy szolgáltatása potenciális vásárlója lenne. Keressen rá a főbb kulcsszavaira, kifejezéseire, és nézze meg a versenytársak weboldalát.

Újabb, szebb, modernebb a weboldaluk annál, amivel ön rendelkezik? Ha igen, akkor itt az ideje az új weboldal készítésének!

Hogyan lehet kitolni a weboldal életkorát?

A weboldal megújításon kívül is van pár módszer, amivel hónapokkal, vagy akár évekkel ki lehet tolni egy weboldal várható élettartamát. Pár ötlet:

  • Új tartalmak létrehozása: Az új leírások, képek, videók létrehozásával naprakésznek tűnhet a weboldal.
  • „Hajvágás”: Vegye le a menüsorról azokat a menüpontokat, amelyeket a Google Analytics szerint nem látogatnak.
  • CSS módosítás: A CSS átírásával könnyen színvilágot lehet váltani, illetve sok apróságot lehet finomítani, amellyel naprakészebb weboldal lehet a végeredmény.
  • Egy-egy aloldal felújítása: Az érintett oldalra nézve pozitív a hatása egy-egy új elrendezés kialakításának, teljes ráncfelvarrásának (ha a használt tartalomkezelő egyáltalán alkalmas rá), ám az összkép ettől még nem fog sokat változni.

A cikkben még külön kiemelik, és azzal is csak egyetérteni tudok, hogyha egy éven belül tervezi a teljes megújítást, akkor az időleges szépítésekbe nem érdemes sok pénzt, időt és energiát ölni. Inkább érdemes a lehetőségekhez mérten előrébb hozni a megújítást. A legjobb, ha előre felkészül arra, hogy 2-4 évente meg kell újítani a weboldalát!

Források:

A bevezetőben kértem, hogy tippeljen: ön mit gondolt az olvasás előtt, hogy mennyi egy átlagos weboldal élettartama?

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!