164. weboldal hiba: nem szabályos formátum követelése adatbevitelkor

A cím egy kicsit értelmezhetetlen lehet, de sajnos nem találtam jobb kifejezést. Máris megmagyarázom mire gondolok, de előbb egy példa: az alábbi BMI kalkulátor úgy lett megalkotva, hogy csak „71.5” formátumban fogadja el a nem egész számként megadott testsúlyt, a magyar helyesírás által is előírt, és az elterjedt „71,5” formátum helyett.

bmi-hiba

Számok helyesírása a https://www.helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/numerals alapján:

314Sok ilyennel találkozom nap mint nap. Telefonszám mezőnél szokott olyan lenni, hogy csak számokat tartalmazhat. Nem gondolnak azokra, akik pl. nem „06706238822”, hanem „06 70 623 8822” (szóközökkel), vagy „+36 70 623 8822” (hivatalos, országhívókódos) verzióban írják.

Akár ún. „placeholder” szöveggel is lehet jelezni, hogy milyen formátumban várjuk az adatot, ezzel is segítve a kitöltők minél egyszerűbb e-mail küldését:
urlap

Nyilván egy BMI kalkulátornál ez nem eget rengető probléma, de egy céges weboldal esetén, egy kapcsolatfelvételi űrlapon ez problémát okozhat, sőt akár a kapcsolatfelvétel elmaradását is eredményezheti. Főleg, ha a fenti példánál maradva a telefonszám mező kitöltése kötelező az űrlap elküldéséhez.

A fentieket figyelembe véve gondolja át: az ön űrlapjait ki tudják tölteni a látogatók? Gond és félreértés nélkül?

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!