125. weboldal készítés hiba – Figyelmetlenség (automatizálás) 2.

A 114. hibánál már volt szó a figyelmetlenségről. Hiába ismerek és osztok meg ennyi hibát az olvasóimmal, néha én is hibázok. De ugye csak az hibázik, aki dolgozik!

Jelen, immáron a 125. weboldal készítés hiba nem más, mint amikor valamilyen folyamatot automatizálunk a weboldalunkon és/vagy az értékesítésben, majd ha az automatizálást érintő folyamatban változás áll be, azt az automatizálás folyamatában nem eszközöljük, ezért az automatizálás kellemetlenséget/hibát okoz.

Mindjárt mutatok is 3 példát. Mind a 3 példa saját, de nem olyan, amelyeket máshol láttam, hanem amelyeket én magam követtem el.

  1. Kicsivel régebben, mint 2 éve, egy-két hét alatt fel lett töltve ide a blogra előre ~100 cikk. A feltöltést nem én, hanem egy ismerősöm végezte (a cikket én írtam, csak ő tördelte be). Az ismerősnek létre lett hozva egy felhasználói fiók, amelyhez természetesen az ő e-mail címe volt megadva. A hírlevélküldő szoftver úgy volt beállítva, hogy a cikk írója legyen az új cikkről szóló értesítés feladója. Természetesen az első kimenő e-mailnél kiderült a dolog, és át lett állítva a hiba. Ám neki is kellemetlen volt amiatt, hogy ő kapta a hírlevélre jövő válaszokat, valamint nekem is, mert az ismeretlen e-mail cím miatt kevesebben nyitották meg a hibás feladóval kiküldött bejegyzésértesítőt.
  2. Másik hibám a hírlevélszoftverrel: kb. 1 hete tesztelgettem néhány dolgot a weboldalon, ami azt eredményezte, hogy a hírlevélszoftver úgy érzékelte, hogy létrehoztam ~11 új oldalt, és ezek mindegyikéről értesítést küldött a címlistámra, ráadásul halott linket tartalmazott a levél. Mondanom sem kell, hogy jöttek az értetlenkedő levelek (jogosan!) és leiratkozások, hogy ez mi volt.
  3. twitter-failSzintén a hírlevélszoftverhez köthető hiba. Ugye a kettes pontnál az lett volna a jó megoldás, ha a tesztelés idejére kikapcsolom a hírlevélküldőt, és akkor a kikapcsolt állapotban létrehozott tartalmakról nem ment volna ki e-mailes értesítés. Pontosan ezt tettem a WordPress oktatással foglalkozó weboldalamon, amikor tavaly júniusban feltettem ~50 új videót, mindegyiket külön-külön 1-1 bejegyzésbe. Ám ez sem volt elég, mert arról megfeledkeztem, hogy a weboldal Facebook oldalán úgy jelenik meg a legfrissebb bejegyzésről szóló értesítés, hogy a Weboldal elküldi Twitterre az új cikk hírét, majd a Facebook a Twitterről „áthúzza” a céges Facebook oldalra. Így aki kedvelte anno az oktatással foglalkozó weboldalam Facebook oldalát, azt egy kicsit elöntötte az oldalamról jövő értesítés. Ld. a képet feljebb.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!