A következő hét megtervezése – ön csinál ilyet?

Jelen cikk a blogom 600. cikke, egy személyes bejegyzés, és egyben egy új kategória, az időgazdálkodás első cikke!

Ön egy ezerfelé kapkodó cégvezető, elfoglalt vállalkozó, vagy csak rengeteg teendővel rendelkező személy? Biztosan ismeri az érzést, amikor már azt se tudja hová kapkodjon, annyi teendője lenne, hogy örökké ezen „kattog” az agya, hogy mit és hogyan kellene elvégezni?

Az időgazdálkodásnak rengeteg módja, trükkje van, most ebből mutatok egyet, amely remélem segíteni fog. Ez nem más, mint a naptármódszer, de annak is speciálisan átalakított verziója, én úgy hívom: Heti tervező.

Jómagam szeptember eleje óta használom, fejlesztgetem, és azt kell mondjam, hogy drámaian megnőtt a hatékonyságom! Használata nagyon egyszerű, nézzük meg, hogyan néz ki:

heti-tervezo-kep

Mit látunk?

  • Hétfőtől-péntekig terjedő időintervallumot (a hétvégét töltse a családjával, hobbijával!), reggel 7 és este 10 között fél órás részekre osztva. Ezáltal remekül be lehet osztani a napokat a fix időpontkor (személyes találkozó, telefon, stb.) elvégzendő feladatokkal.
  • Ezen kívül minden naphoz tartozik egy „NAPI TOP 5” rész, ahová azt kell írni, hogy mi az adott nap 5 legfontosabb teendője. Írja első helyre azt, amihez a legkevesebb kedve van, és először mindig ezt végezze el, akár már kora reggel! Higgye el, sokkal jobb kedve lesz, és drasztikusan megnöveli a hatékonyságát, ha első körben kivégzi a legutálatosabb feladatát!
  • HETI TOP 30 rész: ide olyan hétről-hétre tologatható feladatokat írjon, amelyet ugyan középtávon el szeretne végezni, de annyira nem égető a probléma, hogy konkrét határidőt tűzzön ki neki. Ha hétről-hétre átírja az innen megmaradó feladatokat a következő heti lapra, jobban motiválva lesz, hogy minél többet elvégezzen közülük. Ide lehet írni a hét közben bejövő, de nem sürgős feladatokat, hogy majd a jövő hét tervezésekor előkerüljön.
  • Szaggatott vonalakat. Miért? Azért, mert ha pl. 10 órától 12 óráig tartó megbeszélése van, azt úgy tudja jelölni a naptárban, hogy csupán összeköti a megadott időpontok közötti szaggatott vonalakat. Nem kell firkálni, nem kell utólag keresgetni, hogy az most nyomtatás-e, vagy jelölés. Egyértelmű a használata.
  • 3 db függőleges összefüggő vonal 11, 15 és 19 óránál: Ez azért van, hogy a napokat 4-4-4-3 órás részekre osztva, az még jobban tervezhetővé váljon.

Letöltés
Töltse le a Heti tervezőt, pdf és/vagy xls formátumban.

Miben segít, ha ezt a rendszert használja?
Az agya „kiürül”, nem fogják nyomasztani azok a dolgok, amelyeket el kell végezni, hiszen minden le lesz írva. A felszabaduló kapacitással kreatívabb dolgokkal tud foglalkozni.

Extra tippek:

  • Minden héten pénteken, vagy vasárnap tervezze meg előre az egész elkövetkező hetét, és tartsa be. Hatékonysága az egekbe fog szökni, szemben az ad hoc módon végzett, rendszertelen és szervezés nélküli életvitellel.
  • A hatékony életszervezés csak egy apró része ez a Heti tervező. Mellette használjon Post It-eket, számítógépes adatbázisokat, telefonos alkalmazásokat, stb.

Miért nem jó a hagyományos naptár, miben jobb ez?

  • A naptárakban általában nincs ilyen széles idő-skála.
  • A naptárakban nincs az elvégzendő napi és heti feladatok TOP-listájának hely, ott csak a fix időpontokat lehet jól kezelni.
  • A naptárban az elhagyott hétre ritkán lapoz vissza az ember, míg itt – hétről-hétre átmásolva a megmaradt feladatokat – minden feladat minden héten az ember szeme elé kerül.

Ezt használja mostantól?
Nem kell feltétlenül ezt a struktúrát használni, inkább csak ötletadásnak szántam a cikket. Mindenki alakítsa át úgy a fenti rendszert, ahogy azt az életvitele, hatékonysága megköveteli.

Mi a véleménye? Ön hogyan gazdálkodik az idejével? Mondja el lejjebb egy hozzászólásban!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“A következő hét megtervezése – ön csinál ilyet?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Az elképzelés alapvetően nagyon jó, de ez sajna csak az előre ismert programoknál működik megfelelően. Nekem az a tapasztalatom, hogy hiába van eltervezve, hogy az adott napon mit fogok csinálni, ha napközben bejön mondjuk 5-6 már meglévő ügyfél „kisebb” kívánsága a honlapja módosítását illetően. Ilyenkor sokszor borul az eltervezett munka.

  2. Természetesen a már meglévő ügyfelekre kell időt hagyni, illetve ha mégsem jönnek be éppen ilyen munkák, akkor lehet a napi TOP5, és a HETI TOP 30 feladatokkal haladni!

  3. Én napi tervet készítek, / általában papír ceruza, de exel táblát is használok ugyan így valamivel rendezettebben és bővebben/. vizszintes elrendezésben támánként, és a témák alá függőlegesen írom az ide tartozó többi feladatot. / nekem nincs óra szerinti időmeghatározás, azt a telefonban jeleztetem, csak, hogy miket kell elvégeznem./ ha több kerül egymás alá, az benapozom, / h, k, sz, cs, p, /vannak rövid jeleim, az elintézni valók módjára, és ha megcsináltam, azt is jelzem. pl egy levélírás egy boríték forma, s ha elküldtem, akkor teszek rá egy tetőt. A telefonálásra is van egy jelem, azt nem tudom itt jelezni. Nekem ez működik.

Szólj hozzá!