Webshopok figyelem! December 3-tól tilos a diszkrimináció!

Az Európai Unió rendelete értelmében a tagországok online kereskedői 2018. december 3-ától nem alkalmazhatnak állampolgárság, lakóhely, illetve letelepedési hely szerint különböző árakat, értékesítési és fizetési feltételeket – hívja fel a figyelmet a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Európai Bizottság felmérése szerint az EU-ban üzemelő webshopok 63%-a csak az üzemeltetés helye szerinti anyaországból fogadnak rendeléseket. A területi alapú tartalomkorlátozással szembeni (geo-blocking) rendelettől azt várják, hogy ezt a korlátozást fogja megszüntetni.

Novák Zoltán, a Taylor Wessing partnere elmondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy más tagországokba is köteles lesz egy online kereskedő szállítani. Csupán azt írja elő a rendelet, hogy rendelést lehessen leadni minden tagországból. Ha egy webshop úgy dönt, hogy nem szállít egy adott országba, megteheti. Ebben az esetben a vevőnek magának kell megoldania a szállítást. (De ugyebár ehhez le kell tudni adni rendelést.)

A jövőben az is tiltva lesz, hogy IP cím alapján eltérő árakat közöljön egy webshop. Tehát nem tehetik meg a jövőben azt a webáruházak, hogy pl. egy német IP címről böngészőnek drágábban kínálják ugyanazt, mint amit egy magyar IP címről olcsóbban is meg lehet vásárolni.

A rendeletben nem csak a szó szoros értelmében vett webáruházak érintettek, hanem az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (pl.: tárhelyszolgáltatás) is a hatálya alá tartoznak.

Egy kérdés, amire nem kaptam választ a közleményből, és érdekes lehet:
Ha valakinek a magyar jogszabályok szerint nincs közösségi adószáma (nem kötelezhető egy vállalkozás arra, hogy legyen neki ilyen), akkor hogyan teljesítse az EU más tagországából jövő rendelést (hiszen nem tud számlát kiállítani a közösségi adószám hiánya miatt)?

Forrás:
https://adozona.hu/altalanos/Nem_lehetnek_eltero_webshop_arak_es_feltete_BQZNXN

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!