Hogyan készítsünk a teljes weboldalról képet?

A Print Screen funkciót mindenki ismeri, ám amikor egy teljes weboldalról kell képernyőképet készíteni, akkor sajnos nem elegendő megoldás. A több kép készítése, majd sziszi-fuszi összeillesztése helyett mutatok egy sokkal egyszerűbb megoldást.

Gondolkozott már azon, hogy egy, a monitor nagyságán túllógó weboldalról hogyan lehet olyan “teljes alakos” képet csinálni, mint ahogy az alábbi képen látszódik?

6. A végeredmény

SingleFile

A SingleFile Chrome bővítményt egy kedves ügyfelem ajánlotta. A kipróbálás után egyből éreztem, hogy nagyon hasznos lesz.

Miért nagyszerű ez a megoldás?
Egyetlen HTML fájlt készít az éppen megnyitott weboldalról, amiben – egyszerű kódolással – a képek is megtalálhatók.

Ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy egy weboldal aloldalát úgy lehet lementeni, hogy a későbbiekben a szövege másolható, a benne lévő képek pedig kimenthetőek. És mégis egy fájlban tárolja az egészet.

Ez különösen hasznos akkor, amikor WordPress kinézetcsere, avagy weboldal megújítás a feladat, ahol az egyik lépés a korábbi állapot megőrzéseként a fontosabb aloldalak mentése.

GoFullPage – Full Page Screen Capture

Több mint 6 millió felhasználó használja ezt a Google Chrome kiegészítőt. Telepítés és aktiválás után csupán rá kell nyomni a böngészőben az ikonjára, és máris legenerálódik az éppen nézett weboldal pontos másolata. Ezt png vagy pdf formátumban lehet letölteni.

Screen Capture (by Google)

Google Chrome bőngészővel fel kell keresni a Screen Capture (by Google) webhelyet.

A jobb felső sarokban található “Hozzáadás” gombra kell kattintani.

A rendszer rákérdez, hogy biztosan telepíti-e a bővítményt (a Google Chrome bővítményekről már volt szó a blogon). Ismét a “Hozzáadás” gombot kell megnyomni.

A bővítmény települt, máris használható.

Meg kell nyitni azt a weboldalt, amelyről képet szeretne készíteni.

Meg kell nyomni a Google Chrome jobb felső sarkába települt Screen Capture gombot, majd a “Capture Whole Page” opciót kell választani. Természetesen ha másik opciót választ, akkor a választásának megfelelően fog működni a bővítmény.

Ezután egy új ablakban felugrik az elkészített kép, amelyet a “Save” gomb megnyomásával lehet lementeni a számítógépre, jó minőségű, png képformátumban. Mentés előtt lehetőség van néhány alapvető szerkesztési módra, mint pl. a kiemelésre (Highlight) vagy elmosás effektre (Redact – Blur).

A műveletsor lépésről-lépésre, képekben:

1. Telepítés
1. Telepítés
2. Hozzáadás
2. Hozzáadás
3. Sikeres telepítés
3. Sikeres telepítés
4. Egész weboldalról kép - opció
4. Egész weboldalról kép – opció
5. A kép mentése
5. A kép mentése
6. A végeredmény
6. A végeredmény

Ön szokott képernyőképeket készíteni?

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!