Mi az a QR-kód? Hogyan dekódoljuk?

szucsadam-qr

Mi az a QR-kód?
Biztosan látott már az itt látható „értelmetlen” képhez hasonlót vagy szórólapon, vagy plakáton, újságon, vagy weboldalon. Ezt nevezzük QR-kódnak, amely nem más, mint egy kétdimenziós vonalkód, amely értékes információkat (webcím, névjegy, cím) hordozhat magán. Minden okostelefonnal le lehet olvasni.

Miért jó?
Kis helyen sok információt lehet megosztani. Vagy pl. szórólapokon hasznos, ahol véges a hely, de egy ilyennel könnyen a részleteket is kifejtő internetes oldalra lehet továbbítani az érdeklődőket.

Screenshot_2014-06-02-21-29-10Hogyan olvassunk le egy QR-kódot?
Nagyon egyszerű. Le kell tölteni Androidos telefonra a QR Code Reader alkalmazást, majd amikor ilyen kódot látunk, el kell indítani, és a megjelenő kamera látóterébe kell tenni a QR-kódot. Ekkor a program kiolvassa a kódból az abban „elrejtett” információt. Az teljesen mindegy, hogy mely irányból tartjuk rá a telefont, a QR-kód széleiből pontosan tudja a szoftver, hogyan kell dekódolni a tárolt információt.

Hogyan lehet saját QR-kódunk?
Meg kell látogatni a http://qr-kod.hu/ weboldalt, és máris generálhatunk egyet, az alábbi típusok közül:

  • Google Maps cím
  • Rövid szöveg
  • Webcím
  • Névjegy
  • SMS üzenet
  • E-mail

Az elkészült QR-kódon jobb egérgombot kell nyomni, majd a kép mentése funkcióval le lehet menteni a számítógépünkre, ahonnan aztán feltehetjük weboldalra, plakátra, újságba, bárhová.

További részletek a QR-kódról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/QR-k%C3%B3d

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!