Domain névvel, tárhellyel kapcsolatban elkövethető webes hibák

Az alábbiakban összegyűjtöttem a weboldal készítés hibák közül azokat, amelyeket a domain név és tárhely kapcsán lehet elkövetni. Ezeket érdemes elkerülni!

Az alábbi lista nem teljes, nem fontossági sorrendben tartalmazza a hibákat, és időnként bővül. A domain nevekkel kapcsolatban több hibát is el lehet követni, pl.:

Kinek a nevén legyen a domain név? [#128]

Ha domain nevet regisztrál, azt mindig a vállalkozása vagy a saját nevére regisztrálja. Nagyon nagy felelőtlenség egy alkalmazott vagy pl. a weboldal elkészítésével megbízott személy nevére bejegyeztetni.

Véleményem szerint egy webfejlesztő cég részéről nem korrekt eljárás az, ha az ügyfél által választott domain nevet a saját nevükre jegyeztetik be. Én soha nem regisztrálnám a saját nevemre a domaint, de sajnos vannak olyan szolgáltatók, akik ezt teszik, sőt adott esetben meg sem engedik az ügyfélnek a domain név használatát.

Miután domaint regisztráltatott, ne feledje megnézni, hogy az adott domain biztosan az ön vagy vállalkozása nevén lett-e regisztrálva. Hol tudja ezt megtenni?

A domain név nem megfelelő védelme [#113]

Ez a hiba nagyban hasonlít ahhoz a hibához, amikor a domain neve és/vagy e-mail címe összetéveszthető a konkurensével. Ám a különbség mégis óriási, ugyanis ezt a hibát könnyedén ki lehet küszöbölni még a domain regisztrációkor.

Miről is van szó?
Arról, amikor valaki domaint regisztrál, de nem foglalja le az ékezetes/kötőjeles párját is. Ne kövesse el ezt a hibát, érdemes rááldozni azt a plusz pár ezer forintot! Sok bosszúságtól kímélheti meg magát!

Miért baj?
Mondok egy példát a közelmúlt eseményei alapján: a szallas.hu népszerű szállásfoglaló oldal tulajdonosai nem foglalták le a szállás.hu domain nevet, amikor már lehetőség volt ékezetes domain nevek regisztrációjára is. A névhasználatról az előbbi tulajdonosai többször próbáltak megegyezni az utóbbi tulajdonosaival, ám eddig nem jutottak közös megegyezésre.

A szallas.hu rendszeresen hirdet rádiókban, így kellemetlen lehet számukra, hogy a szállás.hu oldalon egy ideig ez a szöveg volt látható: “A Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedéssel eltiltotta cégünket a szállás.hu weboldal használatától, emiatt az hamarosan határozatlan időre felfüggesztésre kerülhet. Köszönjük az eddigi bizalmat, reméljük hamarosan ismét az Önök szolgálatára lehetünk!

A szallas.hu-t üzemeltető Hotel Booking Bt. vezetője, Varga Zoltán elmondta, hogy jelentős terhet ró a munkatársaira a szállás.hu-n elhelyezett félrevezető szöveg, és csak a munkatársak munkaidejének átszervezésével tudtak minden – a cég megszűnéséről – érdeklődő telefonra és e-mailre válaszolni.

ui.: Nemrég felszabadult az olcso-weboldal.hu, le is foglaltam magamnak! (-: Önnek le vannak foglalva a domain nevei ékezetes/kötőjeles verziói?

Domain lejárat (nem) figyelése [#111]

Mostanában olvastam, hogy nagy multik is beleesnek a következő hibába: nem, vagy nem megfelelően figyelik a saját domain neveik lejáratának időpontját, így az lejár, és megszűnik.

A közelmúltban a Dallas Cowboys sportcsapat és a Disney (a clubpenguin.com domainnel) is beleesett ebbe a csapdába. A számítások szerint a Disney ~50 000 $-t vesztett azzal, hogy néhány óráig nem tudtak vásárolni az elérhetetlen weboldalon.

Az anyagi veszteség mellett óriási veszteség lehet, ha a domaint gyorsan leregisztrálja más! Ön szívesen átengedné a konkurensének a domain nevét? Nem? Akkor…

… a megoldás 3 lépésben:

Legyen olyan ember a cégénél/vállalkozásánál, aki figyeli a domainek lejáratának időpontját.

A legjobb, ha az Ön e-mail címe van megadva minden egyes domain regisztrációjánál, így Ön is kap értesítést a domainjének lejáratáról és ezt megelőzendő a szükséges intézkedésekről.

Lényegtelen, hogy a munkatársa, vagy saját e-mail címét adja-e meg kapcsolati e-mail címnek, egy dologra figyeljen: az ne az adott domainhez tartozó e-mail cím legyen! Tehát pl. domainneve.hu domainhez ne info@domainneve.hu e-mail címet adjon meg, mert ha a domainje lejár, akkor e-mailben sem fogják tudni értesíteni!

Nem jól választ domain végződést [#6]

Miért hiba?
Nehezebben fogja megtalálni a célközönsége.

Mi a megoldás?
Míg a .com, .info, .org, .biz domain nevek nem kötődnek földrajzi helyhez, és a Google Webmasters Toolsban be lehet állítani, hogy mi legyen a weboldal célországa, addig a .hu, .de, .nl stb. domain végződések lokálisak, azaz egy adott országban előnyt élveznek. Pl. egy .hu végű domain előnyt élvez a google.hu-ban egy .de végződésű ellen.

A domain neve és/vagy e-mail címe összetéveszthető a konkurensével [#4]

Miért hiba?
Ha például a konkurensének a weboldala cipofelsoreszkeszito.hu, és Ön lefoglalja a cipofelsoresz-keszito.hu-t, szinte biztos, hogy a potenciális látogatói között lesz olyan, aki az Ön weboldalával soha nem fog találkozni, mert kihagyja a kötőjelet a domain nevéből, és máris a konkurense honlapját nézi. Ebből következik, hogy ha a konkurense e-mail címe: info@cipofelsoreszkeszito.hu, akkor az Öné ne info@cipofelsoresz-keszito.hu legyen, hanem pl. kapcsolat@cipofelsoresz-keszito.hu. Ugyanakkor hozzon létre, és irányítsa át a saját e-mail címére egy info@cipofelsoresz-keszito.hu e-mail címet is, hátha a konkurensét kiválasztó ember Önnek fog véletlenül e-mailt írni, és így Ön tudja elvégezni neki az aktuális munkát.

Az ilyen egy karakterrel eltérő megoldások (úgynevezett typo-domainek) egy esetben lehetnek jók: Ha olyan domain typo (elgépelt) változatát sikerül regisztrálni, amelyet sokan látogatnak. pl.: expressz.hu. Ha sikerül regisztrálnia az expresz.hu domain nevet, szinte biztos hogy ezzel automatikusan sok látogatót is fog szerezni, hiszen nem minden ember tudja helyesen leírni az expressz.hu-t.

A weboldala nem elérhető a „www” előtag nélkül [#3]

Miért hiba?
Sok ember nem üti be a www-t, mert automatikusnak veszi, hogy anélkül is él az oldal. A beállítása egy perc, nem éri meg ezen spórolni. Ilyen alapvető hibát még az egészen nagyok is elkövetnek. Ennél még az lehet rosszabb, ha teljesen más oldal jön be az Öné helyett a www nélküli verziónál.

Hogyan lehet javítani?
.htaccess-ben be kell állítani, hogy pl. minden kérés a „www” nélküli verzióra irányítódjon.

Cégneve a domain neve [#2]

XYkft.hu, valami1987.hu, stb. Mind találkoztunk már ehhez hasonló domain nevekkel.

Miért ne a cégnév legyen a domain név?

A találati listák kialakításakor a keresők figyelembe veszik a domain nevet is (igaz ez csak egy szempont a sok közül), olyan szempontból, hogy releváns-e az oldal  tartalmára nézve, illetve az sem árt, ha fontos kulcsszót tartalmaz.

Az emberek általában nem a cége nevére fognak rákeresni a Google-ben, hanem a tevékenységi körére. Cégnévvel nem lehet reklámozni, kivéve ha pl. Marlboro a cége neve. Ha mégis a cégnévre keresnek, egy jól keresőoptimalizált kulcsszavas domain is első helyen lesz a cégneves keresésre.

Mikor legyen cégnév a domain?

Korábban azt mondtam, akkor, ha brandet (márkát) szeretne építeni. Ez többé-kevésbé ma is megállja a helyét, de érdemes átgondolni, hogy jól mutat-e a domainben a cégnév.

Ingyenes tárhelyet használ – nincs saját domain neve [#1]

Miért hiba az ingyenes tárhely?

Saját domain név és tárhely

Ha a látogatók felismerik, hogy a weboldala ingyenes tárhelyszolgáltató (pl.: freeweb.hu) szerverén van, az nem vet jó fényt a vállalkozására. Elgondolkozhatnak: vajon miért nincs évi pár ezer forintja ennek a cégnek, hogy saját tárterületet béreljen? Mi lehet ennek az oka? Mennyire lehet megbízható partner, ha a saját vállalkozásával szemben ilyen igénytelen?

Arról nem is beszélve, hogy az ingyenes szolgáltatók gyakran lassabb kiszolgálást biztosítanak, és egyéb korlátozásokat is eszközölhetnek a költséghatékonyság végett.

Az ilyen tárhelyeken nem ritka – az ingyenességért cserébe, – hogy a weboldala tetején bosszantó reklámok jelennek meg, ami igen kellemetlen, főleg, ha a konkurencia hirdetése jelenik ott meg, majd a látogató erre kattintva elnavigál.

Miért hiba ha nincs saját domain neve?

Ha az előző pontot még azzal is tetézi, hogy ingyenes tárhelyszolgáltató aldomainjét/almappáját használja céges weboldalának, kockáztatja, ha megszűnik az ingyenes tárhelyszolgáltató (és vele együtt az aldomain/almappa is), akkor a honlapja is megszűnik, annak minden tartalmával, nem beszélve a belefektetett rengeteg munkáról és a bosszúságról. Felelős cégvezető megkockáztatja ezt?

Ellenben, ha saját domain neve van, akkor a webhosting cége megszűnése esetén is átregisztrálható a domain név, és a weboldalról készített biztonsági mentés visszatöltését követően használható tovább.

Egyéb, domain nevekkel kapcsolatos hibák

A weboldal készítés hibák teljes tartalomjegyzéke

  1. Bevezető
  2. Domain névvel, tárhellyel kapcsolatban elkövethető webes hibák
  3. Technikai felépítéssel kapcsolatos webfejlesztői hibák
  4. Felhasználói élményt csökkentő weblap hibák
  5. Megjelenített tartalmakkal kapcsolatos hibák a weboldalakon
  6. Keresőoptimalizálással kapcsolatos főbb hibák a honlapokon
  7. Online marketing hibák, értékesítést nehezítő weboldal hibák
  8. Jogi jellegű weboldal hibák
  9. Weboldal biztonságával kapcsolatos hibák
  10. Webáruház üzemeltetés során elkövethető hibák gyűjteménye

Ha tetszik a cikksorozat, kérem mondja el a véleményét róla, és küldje tovább a barátainak, ismerőseinek és partnereinek. Ha nem tetszett, küldje el a konkurenseinek!

Szeretne egy profi, hibamentes weboldalt? Észrevétele van?

Ha a cikksorozatomat tanulmányozva rájött, hogy az Ön weboldalán is található (vagy leendő oldalán nem szeretne hibákat) egy vagy több hiba – és szeretné javítani őket – forduljon hozzám bizalommal, és segítek Önnek, hogy egy hatékonyabb és ügyfélközpontú weboldala legyen!

Szűcs Ádám
WordPress weboldal fejlesztő
Telefonszám: +36 70 623 8822
E-mail cím: info@szucsadam.hu

Ajánlatkérést, vagy bármilyen más visszajelzést is szívesen veszek!

Könyvajánló: A sikeres online vállalkozás építőelemei [312 oldal]

Küldetésemnek érzem, hogy minél többen építsenek sikeres vállalkozást, azaz kitörhessenek az alkalmazotti létből, és egyéni vállalkozóként, vagy egy kis cég tulajdonosaként érjenek el sikereket, valamint stabil egzisztenciát. Ha el szeretnél indulni a siker felé vezető úton, engedd meg, hogy útitársadul szegődjek! Ha könnyebb életet szeretnél, és ehhez online vállalkozáson keresztül akarsz eljutni, akkor neked szól a könyvem!

Az online sikerekhez három tényezőt kell párhuzamosan fejleszteni. Rendelkezni kell a modern kor követelményeinek megfelelő weboldallal, amelyet keresőbarát módon kell elkészíteni, majd tartalommal megtölteni.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!