Keresőoptimalizálás tévhitek: kulcsszavas domain név, automatikus jó helyezés!

A címben említett kijelentést többször tényként hallom viszont. Pedig nem így van. Attól, hogy rendelkezik egy kulcsszavas domain névvel, még nem kerül a weboldala automatikusan a Google élére.

A kulcsszavas domain név persze nem hátrány, sőt a Google – ha minimálisan is – a rangsoroláskor figyelembe veszi, ám ez a szempont csak egy csepp a tengerben, nem ezen fog állni vagy bukni egy-egy weboldal helyezése.

Milyen további előnyei vannak a rövid, kulcsszavas domaineknek?

  • Könnyű megjegyezni (emiatt már kevés ilyen van, illetve csak drágábban lehet hozzájutni). Azért megjegyezhetőség szempontból nem elhanyagolható tény, hogy pl. magyar nyelvterületen sokkal többet érhet egy .hu végű kulcsszavas domain név, mint az ugyanilyen kulcsszavas .eu/.info/.com végződésű, lévén, hogy a magyar emberek többsége böngészéskor gondolkodás nélkül .hu-t üt domain végződésnek.
  • Presztízs szempontból érdemes birtokolni a témánk legfontosabb kulcsszavas domainjeit.

Mikor számíthat kiemelten a domain név (akár akkor is, ha nem kulcsszavas)?

  • Ha olyan domain nevet sikerül megvenni/regisztrálni, amelyen korábban már volt a témakörünkbe vágó weboldal, akkor ez előny lehet. De itt sem maga a domain név a pozitív tulajdonság, hanem konkrétan a domain előélete. Persze az fontos, hogy amikor „domain előéletről” beszélünk, ne évekkel ezelőttről legyen szó, lehetőleg a domain vásárlás/regisztrálás pillanatához közel legyen az az időpont ahol a domainen található régi weboldal még elérhető volt.
  • A másik fontos szempont, hogy a domainre mutat-e másik weboldalról bejövő link. Ha leendő weboldal témájával releváns weboldal volt régebben a domain név alatt, és erre folyt minőségi linképítés, és a linket kihelyező weboldalról nem törölték a linkeket a weboldal megszűnésekor, akkor ez is egy hasznos szempont lehet. Gondoljunk csak bele: elkészítjük a weboldalunkat, és már van egy rakás bejövő linkünk!

Ha a fent leírt előnyök megvannak, akkor érdemes lehet akár a regisztráció áránál drágábban is beszerezni egy-egy kulcsszavas domaint, de véleményem szerint a fent leírt előnyök megléte sokkal többet ér, mint maga a tény, hogy a domain fontos kulcsszót tartalmaz.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“Keresőoptimalizálás tévhitek: kulcsszavas domain név, automatikus jó helyezés!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Néhány hete indítottam el egy új domainemet. Minimális tartalom van rajta. (kapcsolati űrlap, néhány mondat) és a google már be is sorolta az első tízbe!

    Már csak a tartalmon kell javítanom és irány az első helyek valamelyike!

    Fontos a domain névben a kulcsszó!

Szólj hozzá!