Honlapkészítés hibák – bevezető rész, tartalomjegyzék

A weboldal készítés hibák cikksorozatot és tanulmányt 2009-ben kezdtem el írni. Ezt több ezer ember töltötte le az évek során. Ma már ~200 hibát tartalmaz.

Ne készítsen saját weboldalt az ingyenes tanulmányom (cikksorozatom) átnézése nélkül!

Mottóm és alapelvem: Arra kell törekedni, hogy az a látogató is eligazodjon egy weboldalon, aki a legminimálisabb számítógépes tudással rendelkezik. Az eszközöket nem azért írom le, mert számítógépes analfabétának nézem a felhasználót, hanem azért, hogy hatékonyabb legyen egy weboldal, és ne raboljam senkinek se feleslegesen az idejét az olyan megoldásokkal, amiket egy kicsit is félre lehet érteni. Ezen felül fontosnak tartom, hogy olyan megoldásokat ne tartalmazzon egy általam készített weboldal, amely az értékesítés, ajánlatkérés útjában áll.Hogy a weboldal készítés ne kiadás, hanem befektetés legyen!

Csak azok a weboldalak tudnak eladni, amelyeket a látogatók megtalálnak, végigolvasnak, az oldal áttekinthető és könnyű eligazodást biztosít. Jelen összeállítást azért készítettem, mert weboldal készítőként rengeteg hibát látok az oldalakon, és szeretném ezt megosztani mindenkivel, hogy mások ne kövessék el azokat a szarvashibákat, amelyek csökkentik a weboldalak eladási hatékonyságát, keresőbeli helyezését, használhatóságát.

Az összeállításnak azt a nevet is lehetett volna adni, hogy ezerféle hiba, hiszen szó szerint ezerféle hiba előfordulhat a honlapokon, de most mégis csak a legfontosabb, legszembetűnőbb hibákkal foglalkozok. Ha ezeket elkerüli, akkor máris jobb lesz a konkurenciánál, és nagyobb eséllyel növelheti internetes bevételeit.

Ha úgy gondolja, hogy az ön weboldalán már nincs mit fejleszteni, elegen látogatják, sok időt töltenek a látogatók az oldal böngészésével és nem utolsósorban rengeteg bevételt hoz Önnek, kérem ne olvasson tovább!

Kellemes időtöltést, és remélem sok hasznos információt sikerült összegyűjtenem a következő oldalakon. A hibák nem fontossági, illetve súlyossági sorrendben követik egymást, hanem kategóriák szerinti bontásban. Egyik-másik hiba előfordul többször is, de ez annak tudható be, hogy egyik hiba adja a másikat, így átfedések jönnek létre. Nem minden hiba „igazi” hiba (tudja, a kivétel erősíti a szabályt), egyéni esetekben előfordulhat, hogy az itt hibaként bemutatott megoldás kifejezetten hasznos lehet.

Ugyan az egyes kategóriák csak a legfontosabb dolgokat tartalmazzák, remélem segítségére lesz ez a kis összeállítás, hogy mit ne kérjen a szakembertől, akivel elkészítteti a weboldalát, illetve rálát majd azokra a buktatókra, amelyeket nem szabad elfogadnia, akkor sem, ha ezt kifejezetten ajánlják Önnek.

Miért hallgasson rám?
Beszéljenek helyettem inkább a számok: 17 éves tapasztalatom és számtalan weboldal készítés referenciám van. 510+ weboldalt készítettem. 12,5 éve oktatom is a weboldal készítést. Több, mint 1100 ügyfelem van. 1900+ szakmai cikket írtam.

~200 végzetes hiba amely csökkenti a weboldalak hatékonyságát!

Miért fontos a hibamentes weboldal?

A hibá tartalomjegyzéke előtt álljon itt egy levél, amelyet az egyik kedves olvasóm írt, és úgy gondolom, hogy ezt elolvasva mindenkiben tudatosul, hogy miért is fontos, hogy hibamentes legyen a weboldalunk:

Mostanában sokat filozofálgattam erről, és egy nem túl régi eset szemtanújaként meggyőződésemmé vált, hogy az egyik legfontosabb témáról van szó. Nem lehet eléggé odafigyelni minden apró részletre a navigációt és a weblap struktúráját illetően – illetve lehet… sőt kötelező!

Az eset akkor történt, amikor kedves édesanyám véleményét kértem épp weblapom vadonatúj kinézetét illetően. Ő az aki fogalmazásból még nálam is jobb; ízlését, szépérzékét tekintve pedig nyugodtan adhatok a véleményére. Webes tudása viszont korlátok közé szorul, 50 felett sokan vannak így. (-: Tudni kell, hogy számítógépen dolgozik több évtizede talán – még írógépen kezdte (imádom az írógépeket), és pontosan annyit tud amennyi szükséges:

 • Bár naponta több email-t kap és küld, keveri a webcím és az emailcím fogalmát.
 • Fogalma sincs mi az internet, illetve meggyőződése szerint az az Internet Explorer® (-:
 • Eszébe nem jutna a Google-t használni, hiszen a munkájához nincs szüksége webes keresésre.

Tökéletes alany tehát ha arra vagyok kíváncsi, vajon a weblapom tényleg felhasználó barát, vagy csak nekem tűnik annak.

A tesztelésre különösen alkalmassá teszi, hogy rendelkezésre álló eszközei szintén az átlagot képviselik:

 • XP sp2frissítés kikapcsolva
 • Öreg P4, < 500 MB Ram
 • 1024 x 768Internet Explorer 6

A következő történt:
Felkértem tehát hogy nézze meg a weblapom. Első körben az egérhez hozzá sem ért, csak olvasott. Elfogytak a betűk. Ekkor kis tanácstalanságot éreztem a tekintetén, de hamar túllépett a problémán. A legutóbbi hasonló esetből tanulva ugyanis rájött, hogy az oldal van tovább is, és az egérrel lehet gördíteni a lapot.

Amikor a lap végére ért, stilisztikailag értékelte a tartalmat. Kicsit csalódott lettem, hogy meg sem próbálta megnyitni a képeket, megkértem, hogy ezt pótolja. Katt az első képre tehát, a colorbox (lightbox klón, sötétíti a hátteret) működésbe lépett.

Megnyílt a kép, és nézte – szép ez a bútor – mondta, és várt. Nem tudta hogyan tovább. Tehát meg sem próbált a gombokra kattintani, elindítani a slideshow-t, vagy bezárni a képet. Tudomásul vette, hogy megnyitotta, ezért most sötét a háttér, de legalább szép a bútor…

– Na, fiam – szólt hozzám kis idő múlva – hogy kell ezt bezárni? Én percdíjat fizetek az internetért… (lol)

Nem szóltam, vártam hogy rájön-e magától. Rájött. Megnyomta az internet Explorer 6 visszagombját…

Kedvesem szemtanúja volt a történetnek, és azóta megérti miért érzem bonyolultnak és tökéletlennek a weboldalam még mindig. Most már tudja hogy minek görcsölök ilyen sokat apróságokon.

Az 50 feletti felhasználók koruknál fogva általában „biztos” munkahellyel, hitelképességgel, „anyagi stabilitással” rendelkeznek. Egy részük potenciális megrendelő lehet, mert a családban, munkahelyen döntési joggal bír, ami vonatkozhat egy komolyabb vásárlás esetére is. Az ügyfeleim nagy része fiatal ugyan, azért szép számmal érkeznek megrendelések az 50 feletti korosztálytól is. Gyakran ajándék bútort rendelnek a fiataloknak.”

A weboldal készítés hibák teljes tartalomjegyzéke

 1. Bevezető
 2. Domain névvel, tárhellyel kapcsolatban elkövethető webes hibák
 3. Technikai felépítéssel kapcsolatos webfejlesztői hibák
 4. Felhasználói élményt csökkentő weblap hibák
 5. Megjelenített tartalmakkal kapcsolatos hibák a weboldalakon
 6. Keresőoptimalizálással kapcsolatos főbb hibák a honlapokon
 7. Online marketing hibák, értékesítést nehezítő weboldal hibák
 8. Jogi jellegű weboldal hibák
 9. Weboldal biztonságával kapcsolatos hibák
 10. Webáruház üzemeltetés során elkövethető hibák gyűjteménye

Ha tetszik a cikksorozat, kérem mondja el a véleményét róla, és küldje tovább a barátainak, ismerőseinek és partnereinek. Ha nem tetszett, küldje el a konkurenseinek!

Szeretne egy profi, hibamentes weboldalt? Észrevétele van?

Ha a cikksorozatomat tanulmányozva rájött, hogy az Ön weboldalán is található (vagy leendő oldalán nem szeretne hibákat) egy vagy több hiba – és szeretné javítani őket – forduljon hozzám bizalommal, és segítek Önnek, hogy egy hatékonyabb és ügyfélközpontú weboldala legyen!

Szűcs Ádám
WordPress weboldal fejlesztő
Telefonszám: +36 70 623 8822
E-mail cím: info@szucsadam.hu

Ajánlatkérést, vagy bármilyen más visszajelzést is szívesen veszek!

Könyvajánló: A sikeres online vállalkozás építőelemei [312 oldal]

Küldetésemnek érzem, hogy minél többen építsenek sikeres vállalkozást, azaz kitörhessenek az alkalmazotti létből, és egyéni vállalkozóként, vagy egy kis cég tulajdonosaként érjenek el sikereket, valamint stabil egzisztenciát. Ha el szeretnél indulni a siker felé vezető úton, engedd meg, hogy útitársadul szegődjek! Ha könnyebb életet szeretnél, és ehhez online vállalkozáson keresztül akarsz eljutni, akkor neked szól a könyvem!

Az online sikerekhez három tényezőt kell párhuzamosan fejleszteni. Rendelkezni kell a modern kor követelményeinek megfelelő weboldallal, amelyet keresőbarát módon kell elkészíteni, majd tartalommal megtölteni.

A tanulmány kiemelt támogatója, partnere Nyakó Zoltán bútorasztalos, Debrecen. Egyedi bútorok, Debrecen

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!