181. hiba: Regisztráció előtt nyilvánosság elé tárni egy domain-ötletet

Miért aggályos az, ha van egy domainnév-ötlete, és a nyilvánosság elé tárja azt a tényleges regisztráció előtt? Mert lehetnek olyanok, akik kapva kapnak az alkalmon, és leregisztrálják ön előtt a domain nevet, hogy azt pénzért átengedjék önnek. Tanulságos történet következik.

Még márciusban futottam bele az alábbi – jogosan – felháborodott hangvételű kiírásba egy Facebook csoportban:

Az ügy előzménye az volt, hogy a posztíró kitett korábban több domain név ötletet a csoportba, hogy a tagok véleményezzék azt. Végül az egyik ilyen ötletet az egyik csoporttag (nem derült ki, hogy ki, az adatvédelmi rendelet óta a .hu domainek esetén nem nyilvános a domain használójának neve magánszemély esetén).

Hogyan lehetett volna ezt megelőzni?

Aranyszabály: SOHA NEM ÍRJUK KI NYILVÁNOS FELÜLRE A VÁLLALKOZÁS ÖTLETÜNKET!

Tegyük fel, hogy budapesti kézműves vagyok, és nem tudok választani az alábbi domainek közül:

  • budapest-kezmuves.hu
  • budapesti-kezmuves.hu
  • kezmuvesbudapest.hu
  • bpkezmuves.hu
  • stb.

akkor NEM ezeket írom ki egy BÁRKI ÁLTAL LÁTHATÓ felületre, hanem pl. ezt:

„Sziasztok, döntés előtt állok! Szerintetek melyik a legjobb választás az alábbi 3 domain közül?”

  • szeged-uveges.hu
  • szegedi-uveges.hu
  • uvegesszeged.hu
  • stb.

Igen, jól látja: minimum a tevékenységet, de emellett a várost is megváltoztatnám a példában. És persze a beérkező egyéb ötletek alapján a saját iparágam szabad domainjei közül is tudok választani. Lopás kizárva. Ugye milyen egyszerű lett volna?

Miért volt szerencséje a „sértettnek”?

Olyan domainről volt szó, ami a lehető legrosszabb választás lett volna. Szóval csak jól járt, hogy leregisztrálták előtte, és nem lett az övé. Nyelvtörő típusú, szerintem megjegyezhetetlen domain név volt.

.com, .net?

Ahogy a fenti képen meghagyott hozzászólásban is látszik, felmerülhet másban is, hogy miért baj, hogy le lett regisztrálva a domain, amikor .com, .eu néven még esetleg elérhető? Az a baj ezzel, hogy egy domain minden verzióját érdemes birtokolni, hogy elgépelés esetén is hozzánk érkezetten a látogató. Tehát lehet .eu végű domainünk, de magyar célközönség esetén legyen miénk a .hu is, és legyen ráirányítva a .eu-s domain névre.

És még egy észrevétel: a kommentelőnek abban igaza van, hogy nem a domain név fogja alapvetően meghatározni egy vállalkozás és/vagy weboldal sikerességét. Ez csak egy tényező a sok közül.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!