Saját WordPress telepítő készítése

Ha valaki weboldal készítésből él, annak érdemes a folyamatokat – amennyire lehet – egyszerűsíteni. Ennek egyik lépése a saját WordPress telepítő létrehozása.

Miért nem jó a „sima” WordPress telepítő?

A WordPress letöltési oldalán mindig elérhető a „hivatalos”, legújabb verzió. Ezzel az a problémám, hogy vannak olyan praktikus módosítások, amelyeket ez nem tartalmaz. Ám emiatt ezeket minden ügyfélnél egyenként el kellene végeznem. Ezért készítek saját WordPress telepítőcsomagot.

Mit tartalmaz az egyedi WordPress telepítőcsomagom?

WordPress kinézetek
Az alapértelmezett kinézetek mellé a wp-content/themes mappába felmásolom az általam használt 3 leggyakoribb kinézetet, és azok gyerek kinézeteit.

WordPress bővítmények
Az alapértelmezett bővítményeket törlöm – nincs rájuk szükség. Emellett a leggyakrabban használt ÖSSZES bővítményt felmásolom a wp-content/plugins mappába (nem lesz mind használva, lásd lejjebb).

Egyéb módosítások
A readme.html, license.txt és ezek magyar verzióit is törlöm telepítőből.

wp-config-simple.php módosítások
Ebből a fájlból lesz a telepítés során a wp-config.php, amelyet sokszínűen lehet konfigurálni. A wp-config.php lehetőségeiről írtam a másik weboldalamon: A wp-config.php fájl leggyakoribb elemei, soronként elemezve

Amit én módosítani szoktam benne:

  • Revision verziók limitálása.
  • Debug sorok kikapcsolt állapotban történő elhelyezése (későbbi esetleges hibakeresésben segít).
  • Automata frissítés kikapcsolása.
  • Tábla előtag megváltoztatása.
  • A frissítés és fájlszerkesztés tiltás sorainak kikapcsolt állapotban való elhelyezése.

Miért gyorsabb a munka az egyedi WordPress telepítőcsomaggal?

A 3 fő ok:

  • Nem kell a folyamatok egy részén ügyfelenként gondolkozni.
  • Az előző pontból kifolyólag mindenki ugyanazt a minőséget kapja, hiszen soha nem fog semmi kimaradni. Mivel rendszerint több projektem fut párhuzamosan, ezért ez különösen fontos szempont.
  • Összezippelve (tömörítve) egyben fel tudom tölteni az összes lehetséges bővítményt, kinézetet és a módosításokat tartalmazó telepítőt, amit vagy a cPanel Fájlkezelőjével, vagy ennek hiánya esetén egy php scripttel 5-120 mp alatt kicsomagolok. Azaz nem kell az ezernyi fájl egyesével történő felmásolását megvárni FTP programban.

Milyen gyakran kell frissíteni a telepítőcsomagot?
Felmerülhet a kérdés, hogy a telepítőcsomagot WordPress verziónként újra létre kell hozni? Természetesen nem (de azért főverziónként meg szoktam csinálni a telepítőmet). Telepítés után az első feladat mindig az, hogy az összes, frissítéssel rendelkező bővítményt, kinézetet, és természetesen a WordPress-t is a legújabbra frissítem. Ez pár percet vesz igénybe.

Hogyan dolgozok az egyedi telepítőből?
A frissítések után törlöm azokat az inaktív bővítményeket, amelyekre az adott munkánál nem lesz szükség. Ugyanígy teszek a kinézetekkel is. A maradékot pedig aktiválom, beállítom, és ha olyan, akkor megtanítom a használatát az ügyfélnek a WordPress weboldal készítés végén, átadáskor.

Telepítő helyett weboldal-típus sablonok?

Ilyenre is van lehetőség. Ekkor a fentieken túl a weboldal megjelenésének, főbb funkciónak kialakítása után lehet olyan verziót csinálni a komplett weboldalból, amelyből könnyen le lehet klónozni az egészet egy új domainre. És ott sokkal egyszerűbb tartalmakat, színeket cserélni, mintsem az egészet a nulláról felépíteni.

Ezzel a módszerrel csupán az a gondom, hogy ahány ügyfél, annyiféle igény: ebből fakadóan nehéz lenne egy univerzális weboldal-sablont létrehozni.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!