187. hiba: Bankkártyás fizetés, felár ellenében

Manapság már többnyire elvárás, hogy legyen bankkártyás fizetési mód egy webshopban. De a kényelemért nem szerencsés felárat számolni.

Mutatom az ötletadó esetet, egy webshopban így oldották meg:

Mi a gond ezzel?

  1. A törvény ezt kifejezetten tiltja. A 2009. évi LXXXV. törvény a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról 36. § (4) alapján: „A kedvezményezett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatáért díjat, költséget vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel.”
  2. Nem túl szimpatikus megoldás. Ráadásul nem is fix díjas, hanem %-os. Tehát nincs felső határa a bankkártyás fizetés díjának.
  3. Marketing szempontból sem előnyös, hiszen nemcsak eltér a megszokottól, hanem kifejezetten a vásárló hátrányára teszi ezt. Jobban tennék, ha az árakba be lenne építve a vonatkozó költségük.
  4. Ha nagyobb forgalma van a shopnak, akkor a 2%-nál jóval kedvezőbb elszámolással is talál bankkártyás fizetési szolgáltatót. Ergo egy feltételezhetően rossz üzleti döntés (drága szolgáltatónál van) miatt fizet a vásárló, hogy fizethessen. Vagy ami még rosszabb: ezen is keresni akarnak…

Extra hibák a fenti képernyőképen

  1. Totál felesleges a „Vásárlói tájékoztató!” felütés, hiszen a képernyőkép egy hosszabb oldal része, annak is a 2. felében van.
  2. 6 sorba van törve az, ami 3-4 sorban is elférne.
  3. A „Tranzakciós díjat” kis „t” betűvel írandó.
  4. Az előbbi után következő „(” után nem kell szóköz.
  5. Az előbb említett „(” nincs lezárva egy „)” jellel valahol.
  6. Az „ennek költsége” után nem kell „,”.
  7. Az „értének 2%” helyesen így lenne: „értékének 2%-a”.
  8. A „Számlán,Nyugtán” részhez: a „,” után szóköz kell. A számla és nyugta szavak kisbetűvel írandók.
  9. A kép vége: „Vásárlói tájékoztatóhoz KLIKK IDE”: most akkor 2 „Vásárlói tájékoztató” van? Mert ugye az egész csúfság annak van nevezve….

Apróságoknak, sőt kötekedésnek tűnnek a fentiek, de ha tudatos vásárló valaki (mint én), akkor bizony ezt látva gyanút fogok, és megkérdezem magamban: vajon a szolgáltatásukra is olyan igényesek, mint a vásárló tájékoztatására? Vagy ha már az előzetes tájékoztatás ilyen, akkor milyen lenne egy esetleges jövőbeli panaszkezelés?

Ötlet:
Webshop üzemeltetés FB csoport.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

“187. hiba: Bankkártyás fizetés, felár ellenében” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Fasza. Csak arról nem szól, hogy semmit nem lehet tenni az ilyen gerinctelen cégek ellen. Persze.. lehet írni nekik, akár válaszra is számíthatunk 30 napon belül, aztán panaszt tehetünk az MNB-nél is, ahol cirka 60 nap alatt kezelik a panaszt… Ezek után új formában építik majd be az árba… Kabaré az egész. Fogyasztónak Magyarországon gyakorlatilag nincs joga! Az erre szakosodott intézmények (Bankok, NAV, Fogyasztóvédelem) gyakorlatilag mindent megtesznek, hogy ne tegyél panaszt.

Szólj hozzá!