186. hiba – nem létező opció felkínálása összetett keresőben

A weboldalakon több szempont szerinti szűrési lehetőségét szokás összetett keresőnek is hívni. Ennek kapcsán futottam bele egy érdekes hibába minap.

Mi a hibajelenség?

Nem működésbeli, hanem logikai a hiba jellege. Mutatom az Országos Kereskedelmi Nyilvántartás példáján keresztül.

A „Használt nyelv” opciónál kismillió nyelv fel van sorolva, olyanok is, amelyeken (pl.: burmai) egyetlen egy ingatlanközvetítő sem vállal megbízást az országban. Ergo teljesen felesleges felsorolni, hiszen pont emiatt – sok töltelék nyelv – a valós találatokat adó nyelveket miatt nem lehessen gyorsan kikeresni. Tudom, van ezen belüli keresési lehetőség – de ha pl. 5 nyelv van összesen használva, akkor mégis átláthatóbb lenne egy ilyen rövid legördülő menü.

Extra hiba:

Ezt már csak a képernyőkép készítésekor szúrtam ki, a cikkírás közben:

A nyelvválasztónál az „egyéb” opció be van téve az ömlesztett listába. Véleményem szerint ennek inkább a lista végén lenne a helye. Bár találatot csak 1-et ad, így tulajdonképpen itt teljesen mindegy.

Mi lenne a megoldás?

Az összetett keresőben úgy kellene a nyelvi szűrőt megcsinálni, hogy egy nyelv csak akkor jelenjen meg a listában, amikor már legalább egy ingatlanközvetítő megjelölte üzleti nyelvként. Addig teljesen felesleges.

Egyébként a WordPress weboldalaknál pl. a bejegyzésekhez felvitt kategóriák csak akkor jelennek meg a nyilvános kategórialistában, amikor már legalább 1 bejegyzés be lett sorolva az adott kategóriába. És ez így helyes, így kell működnie.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!