Keresőbarát URL-struktúra változtatás WordPress weboldalaknál

A WordPress weboldalakhoz tartozó URL-stuktúra (permalinkek) megváltoztatható, ám figyelni kell arra is, hogy a keresőoptimalizálásban ne szenvedjen emiatt hátrányt a weboldal.

Saját felépítésű URL-ek használata WordPress-ben

A „Beállítások” => „Közvetlen hivatkozások” menüpont alatt ad lehetőséget a WordPress arra, hogy a cikkeknél milyen felépítést kövessen a cikk URL-je. Az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

Permalink változtatás WordPress-ben
Permalink változtatás WordPress-ben
  • Az „Egyszerű” és a „Számjegyek” opciók a legrosszabb megoldások, mert azok nem keresőbarát URL-t eredményeznek, hiszen az URL-ben nem fog visszaköszönni az URL alatt található tartalom címe.
  • A nap és hónap típusút („Nap és bejegyzés címe”, illetve „Hónap és bejegyzés címe”) akkor érdemes választani, ha fontos szempont az, hogy minél jobban szem előtt legyen a közzétételi dátum.
  • A „Bejegyzés címe” opció a legjobb a legtöbb esetben.
  • Egyedi igények esetén pedig a „Saját szerkezet” opciót választva az lejjebb megjelenő elemekből összerakhatunk magunknak egy saját URL-struktúrát.

Hogyan lehet URL-struktúrát változtatni?

A fenti menüsoron pár kattintással megoldható. Ám figyelni kell arra, hogyha ez törött linkeket eredményez, akkor az problémát jelent majd a Google-ben elfoglalt helyezésekre nézve, hiszen azok nem létező oldalakra vezetnek a módosítást követően, és mint ilyenek – kikerülnek az indexből.

De!

Természetesen erre is van megoldás, erre találták az ún. 301-es átirányítást, amely segítségével a szerveren elhelyezett .htaccess fájllal megmondhatjuk a Google-nek és a böngészőknek, hogy a régen „x” URL alatt található tartalmat az URL-változtatás után hol találjuk. És hab a tortán, hogy a Google szépen lassan kicseréli a találati listán a régi URL-eket az újakra, anélkül, hogy pozicíókat kellene emiatt veszítenie a weboldalnak.

Permalink változtatás keresőbarát módon

A feljebb említett .htaccess fájlban elhelyezendő kódot ki lehet nyerni a yoast.com oldalon található eszközből. Meg kell adni a weboldal címét, illetve azt, hogy mely struktúra volt a régi, és megadja azt a kódot, amely a „Bejegyzés címe” típusú URL-re való átirányítást teszi zökkenőmentessé.

Minták letöltése

Pár eset mintakódja letölthető innen. Természetesen ebben ki kell cserélni a domaint sajátra.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!