Xenu – törött linkek keresése a weboldalán!

Mi is az a törött link?
Olyan link, amelyre kattintva nem létező weboldalra/aloldalra ugrik a látogató. pl.: indeexx.hu-t linkelve a látogató nem fog átugrani az index.hu portálra.

Hogyan keletkezhet törött link a weboldalán?

  • Rosszul tesz fel linket.
  • Megszűnik a hivatkozott aloldal/weboldal.

Milyen fajtái vannak?

  • Belső törött linkek: Ha a saját weboldalán belül rosszul hivatkozik egy-egy aloldalra.
  • Külső törött linkek: Ha egy másik weboldalra hivatkozik rosszul.

Ha olyan linkek találhatóak a weboldalán, amelyek nem vezetnek sehová, az senkinek sem jó:

  • Önnek azért nem, mert egy-egy, a weboldalán kint lévő link nyilván okkal van kint, és a link felrakásakor elképzelt gondolat nem válik valóra egy olyan linkkel, amely nem működik.
  • A látogatóinak azért nem, mert a linkekre rákattintanak, és ott csak egy hibaüzenet fogadja őket, ahelyett a tartalom helyett, amelyet a linkre való kattintás előtt elképzeltek.
  • A Google-nek: a Google rangsoroló algoritmusa számtalan elemből tevődik össze. Ezek közül csupán egy, hogy ne legyen a weboldal törött link. Ha csupán a törött linkek megszüntetésével teljesíthetünk egyet ezen számtalan elem közül, miért ne tennénk?

Hogyan kerülheti el, hogy törött linkjei legyenek?

  • A linknek a weboldalán való elhelyezése után azonnal ellenőrizze, hogyha rákattint a linkre, valóban bejön-e az a tartalom, amire hivatkozni szeretett volna!
  • Időről-időre ellenőrizze, hogy a weboldalán korábban működőképes (hiszen az előző pontnak megfelelően ellenőrizte) linkek továbbra is működnek-e!

Hogyan ellenőrizheti, hogy van-e törött link a weboldalán?
Erre remek eszköz a címben már említett Xenu nevű program, amelyet innen tölthet le: http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html#Download

Használatáról egy rövid videó:

A videó elindulása után lehet annak minőségén állítani: a következő gombot kell megnyomni:  – majd a 720p(HD) opciót kell választani!

Figyelem! Néha a program olyan linkeket is töröttnek jelez, amelyekről azoknak ellenőrzése/törlésre való felkészülése során kiderül, hogy nem is azok (mint pl. a videó végén az én weboldalamon is). De ettől a kis hibától eltekintve remek kis program, érdemes minden weboldalon lefuttatni havonta legalább egyszer!

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!