Dashicon funkció a WordPress-ben

A WordPress kevésbé ismert funkciója az ún. „Dashicons”, amely már több, mint 5 éve, a 3.8-as verzió óta elérhető a felhasználóknak, és jelenleg ~250 darab ikont tartalmaz.

Mi az a Dashicons?

Nem más, mint egy ikonkészlet, amelyet külön fejlesztés nélkül elérhető az admin felületen (Back-end), vagy a látható felületen (Front-end) történő felhasználásra is.

Mire jók ezek az ikonok?

Például, de nem kizárólag:

  • Menüpontok nevei elé betehetőek. Ahogy jelen weboldalon is, a menüpontok előtt ikonok vannak (igaz, nem Dashicon funkcióval, de végeredmény ugyanaz).
  • Ha új tartalomtípust hozunk létre, akkor az admin felületen a tartalomtípus ikonját (ahogy pl. a Média név előtt egy fotó+hangjegy, a Hozzászólások menü előtt egy szövegbuborék ikon van) is megválaszthatjuk.
  • A tartalomba (bejegyzés, oldal, widget, stb.) is betehetőek az ikonok.

Hogyan kell használni az ikonokat?

Az ikonok listája itt érhető el.

A tartalomban és menüpontokban való használathoz a functions.php fájlba, vagy Code Snippets bővítménybe kell az alábbi kódot elhelyezni:

Ezek után a https://developer.wordpress.org/resource/dashicons/ oldalról ki kell választani a használni kívánt ikont, és a Copy HTML gomb megnyomása után megjelenő kódot kell a HTML nézetbe, vagy a menüsoron megjelenő menünév elé tenni:

Így kell elhelyezni a kódot, és ez lesz a végeredmény:

Meg is vagyunk, máris megjelenik a weboldalon az ikon!

CSS-ben is használhatóak az ikonok, példa-kód:

További információk:

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!