WordPress bővítmények – sakkozóknak (és sportolók rangsorolásához)

A WordPress bővítmények között – sok más mellett – természetesen Élő-pontszámításra és rangsorállításra is van megoldás. Bemutatok ezek közül kettőt, amelyek (nem csak) sakkegyesületeknek jöhetnek jól.

WordPress bővítmény ÉLŐ-pontszámításhoz

A részletes bemutatkozásomnál írtam a sakk és darts iránti rajongásomról (sportszervező menedzser végzettséggel párosítva), a kifogáskezelős cikkben pedig a matematika szeretetéről. Így minden adott volt, hogy legyen egy ilyen cikk, hiszen a háttérben már régen ismertem a most bemutatott megoldások elméleti és gyakorlati hátterét.

Mi az az ÉLŐ-pontszámítás?

Az ÉLŐ-pontrendszert Élő Árpád dolgozta ki, és róla kapta a nevét is. A rendszer lényege, hogy minden sakkjátékos kap egy alappontszámot, amely minden meccse után egy bonyolult matematikai képlet alapján változik. Ha erősebben rangsorolt játékost ver meg, akkor nagyobb mértékben nő, ha gyengébbet, akkor csak alig. Ha valaki sokkal gyengébbtől kap ki, akkor sok pontot veszít.

Egyébként nem csak sakkban, hanem GÓ-ban is használják ezt a számítást, de a FIFA lista (lejjebb erre is mutatok megoldást) alapja is hasonló (csak ott többek között figyelembe veszik a gólkülönbséget is).

Mire jó ez nekünk?

Matektudás nélkül is rangsorolhatunk játékosokat, és nem csak sakkjátékosokat. Példa darts-ra:

Minta:

Akár egy dartsklub is tud üzemeltetni hasonló rendszert, amely alapján olyan versenyeket tud szervezni, ahol osztályokba sorolt játékosok küzdenek meg egymással, így elkerülhető az „oviba megy verekedni” típusú ellenfél, aki pl. amatőr szinten áll sportszakmai szemmel, de tudásban jóval az amatőr szint felett van, és azt élvezi, hogy ilyen képességkülönbséggel nyerni tud. Rendszeresen részt veszek dartsversenyeken, tényleg valós jelenség ez.

Egy kis személyes kitérő:
Egyébként – talán a matekot látva a cikkben nem meglepő – statisztikus a becenevem a dartsban:

Hogyan működik az ÉLŐ-számító bővítmény?

Le kell tölteni a GitHub-ról a bővítményt, majd telepíteni és aktiválni kell.

A többit mutatom egy videón!

A videón látott bővítmény letöltése:

Ha furcsa lenne, hogy miért darts van a példában: azért, mert ott is érdekes lehet egy más fajta rangsorolási elv alapján megnézni az állást. 2016-ban erről vendégcikket is írtam a 9NYÍL blogon.

Mit tud ez a rendszer?

  • Játékosok menedzselése.
  • Lejátszott partik felvitele (időrendben, vagy anélkül is).
  • Automatikus ÉLŐ-pontszámítás.
  • Rangsorállítás (akár úgy is, hogy a „múltba” beszúrunk egy „kimaradt” meccset).

Sakkparti beágyazása WordPress oldalba

A sakkpartik elfogadott formátuma a pgn, amely tartalmazza egy-egy parti főbb adatait (lépések, játszó felek, dátum, ÉLŐ-pontok, helyszín, stb.). Ezt könnyedén be tudjuk tenni egy WordPress weboldalba, ahol a pgn fájl helyett egy látványos sakktáblán akár végigjátszhatóvá válik egy-egy parti.

Minta:

Mutatom egy rövid videón:

Az Embed Chessboard bővítmény letöltése:

FIFA lista:

Ez ugyan nem a tárgyhoz tartozik, de azért megmutatom (régebbi videó, nem is ide készült eredetileg), hogy Excelben a függvények segítségével megoldható a FIFA alapú pontszámítás is:

Ez a megoldás egyébként sokkal pontosabb (már csak a 2 tizedes miatt is), mint a WordPress-es és akár 71752 meccset (indulástól 2020-as év végéig minden NBA kosármeccs benne van – ezek minden adata nyilvános adatbázisból XLS formátumban letölthető) is tud kezelni. Ez egyébként 1600+ oldalas számítás eredménye (a függvények megoldják), amelyből pár kép:

A rangsor:

És a számítás részletezésének pár sora a közel 72000-ből (emellett még vannak az odds-számításhoz is szükséges információk itt):

Egy ilyen megoldás egy sportegyesület számára is remek lehet a játékosok pontos rangsorolásához.
Ha szüksége van Excel vagy WordPress alapú megoldásra, keressen bátran!

És akkor innen tovább lehet fűzni ezt a dolgot egy teljesítménygörbéhez (Boston Celtics), pl.:

Ami egyébként tökéletesen összhangban van a FiveThirtyEight grafikonjával (a pontos számok persze a kiinduló értéktől függnek, de a trendek azonosak):

És akkor tovább lehet gondolni pl. egy Ninja Tables WordPress bővítménnyel, ami segítségével a weboldalba is integrálható/importálható a teljes meccs-adatbázis. Pl.:

A Ninja Tables-ről egyébként van videóm a WordPress videók oldalamon.

Mire lehet ezeket használni?

Szerintem ha sportegyesülete van és/vagy olyan sportágakban rendez versenyt, ahol a rangsorolás fontos lehet, ott mindenképpen hasznosak lehetnek ezek.

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!