Catch-all e-mail cím beállítása

Tudta, hogy sok-sok e-mail cím létrehozása nélkül is megoldható az, hogy a domainből képzett e-mail címekre érkező levelek ne vesszenek el?

Ha egy domainből vannak képezve e-mail címek (pl.: info@ vagy hello@ vagy kapcsolat@ kezdetűek) akkor alapvető, hogy az ezekre küldött levelek mindig célba érnek.

De mi van akkor, amikor olyan címre próbálnak levelet küldeni, ami nem létezik? Akkor egy sikertelen kézbesítési üzenetet kap a feladó, és a levél nem érkezik meg senki postaládájába.

A megoldás: catch-all e-mail cím

Szerencsére van egy megoldás, az ún. „catch-all” (magyarra fordítva talán „mindent elkapó” e-mail cím lehetne) létrehozása és beállítása. Ha ilyen be van állítva, akkor minden olyan, a kiválasztott domain tartományából képezhető (de mégsem létező) e-mail címre küldött levél ide fog beérkezik. Tehát nincs több, a domainnek címzett elveszett levél.

Hogyan kell létrehozni catch-all e-mail címet?

Tárhelyszolgáltó megkérése

A legkézenfekvőbb megoldás. Ha nem szeretne vesződni technikai beállításokkal, írjon emiatt a tárhelyszolgáltatójának, és ő meg tudja csinálni a szükséges beállítást.

Catch-all beállítás cPanel alatt:

Az „Alapértelmezett cím” elemnél lehet beállítani:

Itt a jelölést a „Továbbítás e-mail címre” opciót kell választani, és meg kell adni a feljebb lévő jelölésnél kiválasztott domain névből képzett e-mail címet.

Catch-all beállítás DirectAdmin alatt:

Ezt kell választani:

Majd itt:

A pipát az „Address”-hez kell tenni, és megadni az e-mail címet.

Egyéb tárhelyen:

Van ahol így oldják meg, a domain beállításai között:

Mire kell figyelni catch-all e-mail beállításánál?

  • A beállított e-mail cím legyen létrehozva.
  • Ne legyen továbbítva az ide érkező levelek összessége pl. Gmail-be, mert ha sok spam jön, az gondot okozhat a normál levelezésre nézve is.
  • Időnként érdemes ellenőrizni a catch-all e-mail fiókot. A beérkező leveleknél még az is látszódik, hogy melyik (nem létező) e-mail címre lett eredetileg küldve a levél. Egy minta:

Remélem hasznos volt!

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!