Google büntetés felugró ablakok (popup) miatt

2017. január elején lépett életbe a Google algoritmusának új „büntetőeleme”, amely a popupukra van kihegyezve. A hivatalos közlemény lényege, röviden: „A mai naptól főleg telefonos kereséseknél – hiszen ott jelentősen zavaróbb a jelenség – azon oldalaknál, ahol a tartalom nem könnyen hozzáférhető, hátrasorolás várható.” A Google célja, hogy „eszköztől függetlenül a felhasználók gyorsan megtalálják az őket érdeklő tartalmakat”.

Milyen megoldásokért jár hátrasorolás?

~2 évvel a mobilbarát címke (amelyet most töröl a Google) bevezetése után a Google az állapította meg, hogy a weboldalak 85%-a megfelel az akkor lefektetett kritériumoknak.

Ha egy weboldalra érkezve a látogatók előtt „kevésbé hozzáférhető a tartalom”, azaz „vizuálisan el van takarva” a weboldal lényeges tartalma, az probléma. Főleg, ha a kisebb kijelzőjű mobiltelefonos nézeten történik mindez.

Példa közbeiktatott, ún. „kevésbé hozzáférhető tartalmakra”:

  • Olyan popup használata, amely kitakarja az egész tartalmat. Lényegtelen, hogy ez a látogatás első pillanatában történik-e meg, vagy csak később. (Kép: következő kép, bal oldali megoldás)
  • Valamilyen más alkalmazás elutasítása/megnyitása/letöltése, hogy a weboldalhoz hozzáférjen a látogató. (Kép: következő kép, középső megoldás)
  • Olyan megoldás, amely az előző pontok kijátszására irányul, és emiatt a hasznos tartalom eléréséhez görgetni kell. (Kép: következő kép, jobb oldali megoldás)

Példák, amelyek használatáért büntetés jár:

Mi az, amiért nem jár büntetés (ha felhasználóbarát módon van tálalva)?

  • Kötelező cookie-tájékoztató. (következő kép, bal oldali kép)
  • Bejelentkező felületek, ahol a tartalom nem érhető el nyilvánosan, vagy valamihez követve vannak. (következő kép, középső kép)
  • Bannerek, amelyek „megfelelő mennyiségű” helyet foglalnak, ÉS könnyen bezárhatóak. (következő kép, jobb oldali kép)
  • „Push” üzenetek miatt.

Példák, amelyekért nem jár büntetés (ha „felelősségteljesen” használják):

Jó tudni:

  • A fentiek megsértéséért url-szintű büntetés jár, azaz egy-egy oldalon használva ilyet, nem kap az egész domain büntetést.
  • A büntetés nem vonatkozik a kilépő (exit popup) felugró ablakokra.

Kapott büntetést az oldala, feugró ablak miatt?

Érdemes megnézni a Google Analytics felületén a „Közönség” => „Mobil” => „Áttekintés” menüt. Ha a megjelölt helyen 15-20%-os visszaesés volt a 2017. január 10-től máig és az azt megelőző időszak mobilos látogatószámát tekintve, akkor van rá esély, hogy ez az oka. Ha ennél kevesebb az eltérés, az jó eséllyel csak természetes forgalomingadozás eredménye.

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!