Google találati lista – minőségértékelői kézikönyv

Talán nem mindenki tudja, de vannak ún. „kézi ellenőrök” a Google-nél, akiknek az a feladatuk, hogy manuálisan ellenőrizzék a találati listákat, illetve az algoritmus működéséről is első kézből adjanak visszajelzést a cégnek.

Google minőségértékelő útmutató

A minőségértékelők számára egy elég részletes, 164 oldalas (angol nyelvű) dokumentumot készítettek, amely nyilvánosan elérhető. Ez minden weboldal tulajdonos számára hasznos lehet, hiszen konkrét eseteket tud megtekinteni, hogy abban a helyzetben az ellenőrök milyen értékelést adnak a találati listára (tehát a listát értékelik, nem fognak ők manuálisan hátrasorolni egy weboldalt, ha nem megfelelő valami miatt) vonatkozóan.

A dokumentumban részletesen – és példákkal illusztrálva – ki van fejtve, hogy milyen tartalmak számítanak gyenge, közepes, vagy kiemelkedő tartalomnak. És részletesen el van magyarázva ennek az oka is.

Az útmutató célja ugyanaz, mint magának a Google-nek: csak olyan weboldalak jelenjenek meg a találati listákon, amelyek az adott keresésre relevánsak, és a felhasználónak hasznos tartalommal szolgál. Ha a Google nem követné ezt az elvet, akkor már nem létezne (vagy jóval kisebb befolyása lenne), hiszen pontosan ezen elv miatt lett piacvezető (sőt: sok helyen monopol helyzetű) a keresők piacán.

Letöltés
A dokumentum ide kattintva tölthető le.

 

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!