Megújult a Google Search Console

Pár napja kaptam értesítést a Google-től, hogy megújult a Google Search Console:

„A Search Console bemutatja újratervezett termékét, amely segítséget nyújt az Ön Google Keresésben való jelenlétének kezeléséhez. Az új Search Console szolgáltatást teljes egészében újjáépítettük, hogy a webhelytulajdonosok és a keresőoptimalizálók által kért eszközökkel és információkkal lássuk el. Mostantól ellenőrizheti, hogy mely oldalai indexeltek, és tájékoztatást kaphat az indexelési hibák javításáról. 16 hónapnyi adat segítségével ellenőrizheti a Google Keresésben elért teljesítményét (az adatok lehetővé teszik az évenkénti összehasonlítást).”

Véleményem szerint nagyon szép lett az új felület, sokkal könnyebben el lehet érni az adatokat, illetve egy külön plusz pont, hogy immáron nem csak pár hónapra, hanem sokkal hosszabb időtávra visszamenőleg is le lehet kérdezni a weboldal teljesítményét.

Az új Google Search Console videós bemutatója:

Megj.: A videót úgy készítettem, hogy a mélyebb elemzés részt először néztem meg én is, ezért elnézést az esetleges akadozásért, én is ismerkedtem a felülettel! 🙂

A Search Console adat-ingadozásainak okait (ld. videó) itt lehet megtekinteni:

https://support.google.com/webmasters/answer/6211453#search_analytics

Hogyan szoktam elemezni a Google Search Console adatait?

  • Ahogy a videón is elmondtam: ha érkezik egy hibáról értesítés, azt azonnal (értsd: fél napon belül) javítani szoktam. Ennek azért tulajdonítok ekkora jelentőséget, mert ezen értesítések egy része olyan, hogyha figyelmen kívül hagyjuk, könnyen Google-beli büntetés lehet az eredménye. Utoljára pl. olyan értesítés jött, hogy kártékony kód van a weboldalamon. Utánajártam, és kiderült, hogy nem volt vírus az oldalamon, csupán egy oldalon megjelenített kódsorra érkezett riasztás a Google-től. Ezt áttettem egy .txt fájlba, és beküldtem a javítás tényét a Search Console-on keresztül. A hibajavítást el is fogadta a rendszer.
  • Ezen túl nekem Wunderlistben van egy visszatérő feladatom, ami havonta aktuális: ekkor meg szoktam nézni a weboldal előző havi teljesítményét az azt megelőző teljesítménnyel (kattintások száma és CTR a legfontosabb kulcsszavaimra, kifejezéseimre).

Cikkértesítő

Ha nem szeretne lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozzon fel az értesítőre!

Extra ajándékként rögtön elküldöm a 199 weboldal készítés hiba című cikksorozatom elérhetőségét!

Szólj hozzá!